RĂZBOIUL din UCRAINA, ziua 860. Alte două localități, capturate de ruși/ONU condamnă interferența sateliților Moscovei în Europa

RĂZBOIUL din UCRAINA, ziua 860. Alte două localități, capturate de ruși/ONU condamnă interferența sateliților Moscovei în Europa
RĂZBOIUL din UCRAINA, ziua 860. Alte două localități, capturate de ruși
Publicat: 02/07/2024, 08:05

Războiul din Ucraina a intrat marți, 2 iulie, în a 860-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Rusia a revendicat capturarea a două sate din estul Ucrainei, unde trupele sale îşi continuă înaintarea lentă.

Rușii avansează în Harkov

Pe de altă parte, trupele Moscovei suferă, la rândul lor, de pe urma întreruperilor de curent în zonele de frontieră după bombardamentele ucrainene, transmite AFP.

Forţele ruse, care profită de dificultăţile armatei ucrainene în a-şi reînnoi trupele şi a obţine mai multe arme şi muniţii din Occident, cuceresc teren, puţin câte puţin, de luni de zile. De sâmbătă, au revendicat cucerirea a cinci sate în mai multe sectoare ale frontului.

Conform raportului zilnic al Ministerului Apărării, forţele ruse au capturat satul Novopokrovske din regiunea Doneţk şi satul Stepova Novoselivka din regiunea Harkov.

Sâmbătă şi duminică, armata rusă a revendicat capturarea altor trei sate, inclusiv Şumi, în apropiere de oraşul minier Toreţk, o altă axă de atac pentru forţele ruse în estul Ucrainei.

Autorităţile ucrainene au anunţat în acest context, luni, că au efectuat evacuarea a peste 700 de locuitori din Toreţk, dar aproape 5.000 de persoane au rămas în oraş.

Belgorod, în beznă

De partea rusă, loviturile cu drone ucrainene au cauzat luni întreruperi de curent electric şi apă curentă pentru câteva ore în regiunea de graniţă Belgorod şi ar putea provoca alte noi astfel de întreruperi, potrivit autorităţilor locale.

Autorităţile din regiunile ruseşti învecinate, Kursk şi Voronej, au indicat că sunt posibile întreruperi după aceste lovituri.

Ministerul rus al Energiei a anunţat că efectuează reparaţii în Şebekino, oraş de frontieră vizat în mod regulat, şi a precizat că 240.000 de persoane au fost afectate de întreruperile de curent.

O fetiţă de patru ani a fost ucisă şi şapte persoane au fost rănite în aceste multiple atacuri ucrainene cu drone, care au lovit instalaţii electrice şi locuinţe, a declarat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov. De asemenea, el a raportat că un civil a fost ucis de un obuz care a căzut asupra unei întreprinderi agricole din satul Novaia Tavoljanka.

ONU condamnă interferența sateliților ruși în Europa

Un organism al ONU a condamnat o serie de incidente despre ceea ce a spus că reprezintă interferența Rusiei în sistemele de satelit ale țărilor europene. Rusiei i s-a cerut să înceteze, potrivit unui document publicat luni.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) a analizat săptămâna trecută o serie de plângeri din partea Ucrainei și a patru țări ale Uniunii Europene – Franța, Țările de Jos, Suedia și Luxemburg, cu privire la interferența sateliților din ultimele luni.

Părțile reclamante au spus că incidentele au blocat semnalele GPS, au pus în pericol controlul traficului aerian și au întrerupt canalele TV pentru copii pentru a afișa imagini violente ale războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

„Consiliul de administrație și-a exprimat îngrijorarea gravă cu privire la utilizarea semnalelor pentru a provoca interferențe dăunătoare intenționate”, a declarat Consiliul de reglementare radio al ITU din Geneva într-un comunicat.

Acesta a spus că întreruperile rețelelor de satelit ale Franței și Suediei „păreau să provină de la stațiile terestre situate în zonele Moscova, Kaliningrad și Pavlovka”. IRU le-a numit „extrem de îngrijorătoare și inacceptabile” și a cerut Rusiei să-și înceteze imediat acțiunile și să investigheze incidentele.

CITEȘTE ȘI:

RĂZBOI în Ucraina, ziua 857. SUA trimit noi rachete de apărare aeriană Kievului/ Putin vrea reluarea producției de rachete nucleare cu rază medie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
BAC 2024 | Acestea sunt subiectele de la matematică. O problemă le-a dat elevilor mari...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Kasparov: Putin e fericit să intervină oriunde, pentru a tulbura apele, dar România nu e...
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești...
Andreea Antonescu, mai sexy după a doua naștere. Artista are ACUM o siluetă de invidiat!...
Subiecte Bac 2024 - Matematică. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Momente de coșmar pentru un turist american pe Aeroportul Otopeni: „Cel mai prost aeroport din...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Cum sunt reciclate, de fapt, anvelopele uzate?
Curtea Supremă îi acordă lui Donald Trump o imunitate parţială în cazul din 6 ianuarie
Motivul pentru care cercetătorii INJECTEAZĂ substanțe RADIOACTIVE în COARNELE RINOCERILOR. Nimic altceva nu a funcționat!
Mai mulți bani plătiți de stat. Aprobat și aplicat din 1 iulie. Bani pentru tot...
Cine sunt cei mai bogați mafioți din lume. Pe locul trei se află o femeie!
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
TEST IQ: Ecuația care poate fi rezolvată doar de genii în 10 secunde
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge...
Andreea Ibacka, apel disperat pe internet: "Ajutor! Au dispărut!”
BANCUL ZILEI. Bubulina e dusă la Urgență. Doctorul către Bulă: - Îmi pare rău, domnule,...
Test de cultură generală. În care țară europeană a fost interzis divorțul până în 1996?
×