RĂZBOIUL din UCRAINA, ziua 862. Rusia, anunț despre livrarea de gaze spre Europa/110 prizonieri, executați în captivitate!
Războiul din Ucraina a intrat joi, 4 iulie, în a 862-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei via Ucraina şi după 31 decembrie 2024, când expiră actualul acord de tranzit.
Însă, potrivit vicepremierului Alexander Novak, acest lucru depinde de autoritățile de la Kiev.
Acordul Rusia-Ucraina expiră la 31 decembrie 2024
Conform unui acord de tranzit pe cinci ani convenit de Moscova şi Kiev, Rusia exportă gaze naturale spre Europa via Ucraina şi plăteşte pentru utilizarea reţelei de gazoducte din țara vecină. Acest acord va expira la finele lui 2024.
„Asta depinde de Ucraina, în primul rând. Tranzitul se face via teritoriul lor, ei sunt cei care au propriile lor reguli. Depinde de dorinţa lor. Noi suntem gata să livrăm gaze, aceasta nu este o problemă pentru noi”, a răspuns Novak la o întrebare pe acest subiect.
Ucraina a anunţat deja că nu are de gând să prelungească acordul cu grupul Gazprom sau să semneze un nou acord.
Ca urmare a războiului din Ucraina, Rusia a oprit cea mai mare parte a livrărilor de gaze prin conducte spre Europa, însă mai există unele cantităţi de gaze ruseşti care continuă să treacă prin Ucraina. Aceste livrări acoperă cea mai mare parte a cererii de gaze în ţări precum Austria, Ungaria şi Slovacia.
Datele arată că, în 2022, Rusia a livrat Europei o cantitate de 63,8 miliarde metri cubi de gaze, prin diferite rute, iar aceste volume au scăzut cu 55,6% până la 28,3 miliarde metri cubi anul trecut.
Kievul acuză Moscova
Cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executaţi în timp ce se aflau în captivitate în Rusia, a anunţat un reprezentant al Parchetului General al Ucrainei, Iuri Belousov, citat de EFE.
„În total, peste 110 dintre soldaţii noştri au fost executaţi în centre de detenţie, după ce au fost capturaţi. Printre ei sunt şi cei din Olenivka”, a afirmat Belousov într-un interviu acordat agenţiei ucrainene de stat Ukrinform, referindu-se la centrul de detenţie din Doneţkul ocupat, unde cel puţin 53 de soldaţi au fost ucişi în mai multe explozii în iulie 2022.
Investigarea acestor cazuri, potrivit lui, este complicată de lipsa accesului la locul faptei şi, în unele cazuri, la corpurile victimelor.
Cu toate acestea, diverse tehnologii ajută Ucraina să documenteze pe cât posibil ceea ce s-a întâmplat, chiar şi fără acces fizic, a explicat el.
Pe de altă parte, măsurile de tortură aplicate prizonierilor de război ucraineni în peste 200 de centre de detenţie din Rusia au un caracter sistematic, ceea ce demonstrează că tortura este „parte integrantă a politicii de stat ruse”, a subliniat Belousov.
În acelaşi timp, autorităţile ucrainene investighează moartea altor 62 de soldaţi care ar fi fost executaţi de forţele ruse în timp ce încercau să se predea.