RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 876. Noi explozii puternice la Kiev/Rusia nu vede drept un eșec ofensiva ratată din Harkov
Războiul din Ucraina a ajuns joi, 18 iulie, în a 876-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Mai multe explozii şi alerte aeriene au răsunat în cursul nopţii de miercuri spre joi, 18 iulie, la Kiev, potrivit unor corespondenţi ai AFP aflaţi la faţa locului.
Alarma antiaeriană a răsunat din nou la 10 zile după precedentele lovituri masive ale Rusiei care au însângerat capitala Ucrainei.
Pe Telegram, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a indicat ca apărarea ucraineană a fost activată.
El a afirmat că o dronă a fost doborâtă şi că au căzut resturi în cartierul Darniţki (sud-est), dar nu au fost raportate pagube, potrivit primelor constatări ale echipelor de salvare trimise la faţa locului. Cu câteva minute mai devreme, primarul semnalase un incendiu în acest cartier, înainte de a infirma această informaţie.
La rândul lor, forţele aeriene au indicat la orele 22:51 (19.51 GMT), pe Telegram, că drone se îndreaptă spre capitală dinspre est.
Alte drone au fost semnalate în regiunile Harkov şi Dnipropetrovsk, potrivit aceleiaşi surse.
La Kiev, pe canalele lor oficiale, autorităţile au îndemnat locuitorii să ajungă la cele mai apropiate adăposturi antiaeriene.
Pe 8 iulie, bombardamente ruseşti, care au lovit în special principalul spital de pediatrie al Ucrainei, au făcut cel puţin 43 de morţi şi au declanşat un val de condamnări internaţionale.
Ucraina este lovită în mod regulat de atacuri mortale cu rachete şi drone. Kievul, pentru a se proteja, le cere aliaţilor săi occidentali să îi ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană.
Moscova nu admite un eșec în Harkov
Kremlinul a negat că ofensiva sa în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a eşuat, chiar dacă obiectivul anunţat de Vladimir Putin, de a crea o „zonă tampon” pentru a împiedica tirurile în direcţia Rusiei, nu a fost atins, relatează AFP.
Rusia a anunţat restricţionarea accesului, începând din 23 iulie, în 14 localităţi din regiunea de frontieră Belgorod, din cauza bombardamentelor ucrainene, în pofida ofensivei ruse care se desfăşoară din luna mai pentru a le face să înceteze.
„Nu, asta nu înseamnă că ofensiva a eşuat”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său zilnic. „Operaţiunea continuă şi va continua până îşi va îndeplini obiectivul”, a asigurat el.
Măsurile anunţate în Belgorod, a spus Peskov, nu demonstrează un eşec, „ci noi practici de asigurare a securităţii populaţiei”.
Chiar dacă au cucerit mai multe localităţi în regiunea Harkov, forţele ruse nu au reuşit până acum să creeze „zona de securitate” dorită de Vladimir Putin şi nici să spargă defensiva ucraineană.
Potrivit Kievului, Moscova a înregistrat pierderi foarte mari în acest asalt.
Decizie fără precedent a Rusiei de a restricţiona accesul în zonele locuite de graniţă a venit la câteva săptămâni după ce Occidentul a autorizat, în anumite condiţii, aliatul lor ucrainean să lovească ţinte militare de pe teritoriul rus cu arme moderne occidentale.
Ofensiva rusă în regiunea Harkov a forţat Ucraina să redistribuie trupe pentru a opri avansul rușilor. Astfel, Kievul a pierdut teren în estul ţării.