Prima pagină » Război în Ucraina » RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 878. Rușii pregătesc atacul asupra Zaporojie/Ce i-a spus Trump lui Zelenski

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 878. Rușii pregătesc atacul asupra Zaporojie/Ce i-a spus Trump lui Zelenski

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 878. Rușii pregătesc atacul asupra Zaporojie/Ce i-a spus Trump lui Zelenski

Războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă, 20 iulie, în a 878-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Ministerul Apărării de la Moscova a transmis că armata rusă a preluat controlul asupra Iuriivka, un alt sat din regiunea Doneţk, continuând să avanseze spre aşezarea New York, ţinta unor bombardamente intense.

Autoritățile ucrainene au atras atenţia că Rusia acumulează în prezent forţe în sectorul Zaporojie pentru un posibil asalt asupra oraşului Vuhledar, bastion strategic al armatei ucrainene.

Trupele Kievului, în retragere

„Unităţile grupării armate «Centru» au eliberat localitatea Iuriivka din cadrul Republicii Populare Doneţk în urma unor acţiuni intense”, indică ministerul în raportul său zilnic.

Iuriivka este un mic sat în Donbas, situat la circa doi kilometri distanţă de orășelul New York (înfiinţată sub acest nume în secolul al XVIII-lea de colonişti germani menoniţi) şi nu departe de Toreţk, două localităţi vizate de multiple lovituri de la mijlocul lunii iunie din partea ruşilor, care caută să le cucerească şi să avanseze în est.

În ultimele şapte zile, Rusia a revendicat controlul și asupra localităţii Urojainoie, tot în regiunea Doneţk.

Forţele ruse menţin presiunea de-a lungul întregului front ucrainean şi avansează foarte lent în mai multe sectoare, în pofida rezistenţei armatei ucrainene.

Kievul a confirmat retragerea forţelor sale din Urojainoie şi din localitatea Krînki, singura pe care o cucerise pe malul stâng al fluviului Nipru, care traversează regiunea sudică Herson, în timpul contraofensivei sale din vara trecută.

Ce plan au rușii

Principalul obiectiv al comandamentului rus în acest moment este de a obţine controlul asupra celor patru regiuni ucrainene anexate în 2022 – Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud) – şi de a stabili o fâşie de securitate de-a lungul frontierei de nord a Ucrainei, în special în regiunea Harkov.

Scopul este să reducă atacurile ucrainene asupra oraşelor ruse de frontieră, conform experţilor militari.

Armata ucraineană, care duce de lipsă de soldaţi instruiţi şi muniţii, se confruntă cu asalturi ruseşti de-a lungul liniei frontului, care se întinde pe mai bine de 1.000 km, în special în est, unde armata rusă a cucerit mai multe mici localităţi în ultimele săptămâni.

În acelaşi timp, un responsabil ucrainean a declarat la televiziunea națională că Rusia relochează forţe în direcţia Zaporojie, în sud – „Inamicul efectuează un transfer de trupe, simultan din două direcţie, dinspre Doneţk şi dinspre Novoazovsk”, a declarat Piotr Andruşcenko, care a îndeplinit funcţia de consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, oraş-port la Marea Azov aflat sub controlul Rusiei.

„Demult nu am mai văzut aşa ceva”, a spus el, adăugând că sunt transferate unităţi întregi care merg în coloane, potrivit Unian.

Trump a vorbit la telefon cu Zelenski

Donald Trump a declarat că a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi că i-a promis acestuia că, dacă revine la Casa Albă, va „pune capăt războiului” cu Rusia.

„În calitate de viitor preşedinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume şi voi pune capăt războiului care a costat atâtea vieţi”, a declarat candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie pe platforma sa Truth Social, reiterând o promisiune de campanie despre care nu a dat niciodată detalii.

Rusia a atenţionat că promisiunea fostului preşedinte Donald Trump de a pune rapid capăt războiului din Ucraina trebuie privită cu realism, amintind că Trump a promis în precedentul său mandat că va face pace şi în Orientul Mijlociu, ceea ce nu s-a întâmplat, notează Reuters.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele