Prima pagină » Război în Ucraina » RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 879. China, pedepsită din cauza Rusiei/Arestare importantă în Spania

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 879. China, pedepsită din cauza Rusiei/Arestare importantă în Spania

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 879. China, pedepsită din cauza Rusiei/Arestare importantă în Spania

Războiul din Ucraina a ajuns duminică, 21 iulie, în a 879-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva entităţilor chineze care sprijină războiul Rusiei în Ucraina şi a sugerat că băncile ar putea fi în vizor, relatează Bloomberg.

„China ar trebui să înceteze”

„China ar trebui să înceteze, deoarece credem că este profund în afara limitelor comportamentului decent al statelor naţionale. Am instituit aceste măsuri astfel încât, atunci când găsim o bancă despre care credem că se încadrează în regimul de sancţiuni, să putem face ceva în acest sens”, a declarat Sullivan la Forumul de securitate Aspen, din Colorado.

Comentariile sale sunt cel mai recent avertisment că Administraţia Biden ia în considerare măsuri suplimentare pentru a opri ceea ce spune că sunt firme chineze care ajută baza industrială de apărare a Rusiei, care şi-a revenit după ce a fost afectată de sancţiunile occidentale. SUA afirmă că Beijingul încă nu oferă sprijin letal direct Rusiei, însă liderii NATO, la summitul lor de acum o săptămână, au numit China un „facilitator decisiv” al războiului Rusiei.

Statele aliate sunt din ce în ce mai îngrijorate de faptul că Beijingul se apropie de furnizarea unui ajutor letal despre care oficialii occidentali au avertizat anterior. În special, companiile chineze şi ruseşti dezvoltă o dronă de atac similară unui model iranian desfăşurat în Ucraina, au declarat la începutul acestei luni oficiali europeni familiarizaţi cu această chestiune.

Beijingul a fost receptiv atunci când SUA a venit cu dovezi specifice privind o tranzacţie financiară care încalcă sancţiunile impuse Rusiei de către SUA, dar „imaginea de ansamblu nu este frumoasă”, deoarece firmele chineze continuă să ajute maşinăria de război a Rusiei, a concluzionat Sullivan.

Cine a fost arestat în Spania

Poliţia spaniolă a anunţat arestarea a trei persoane acuzate că au participat la atacuri cibernetice ale unui grup pro-rus de hackeri care au ţintit instituţii publice şi sectoare strategice din Spania şi alte ţări membre ale NATO, transmite AFP.

Aceste atacuri cibernetice au vizat ţări care susţin Ucraina în războiul cu Rusia.

Doi dintre suspecţi au fost arestaţi în oraşele Huelva şi Sevilla, în sudul Spaniei, în timp ce al treilea a fost arestat în Insulele Baleare, se arată într-un comunicat al Gărzii Civile spaniole.

Aceştia sunt acuzaţi de „infracţiuni cibernetice în scop terorist”, în urma unei serii de atacuri de tip „denial of service” (DDoS), care blochează website-urile sau resursele de reţea inundându-le cu un număr mare de accesări.

Atacurile „au fost organizate de grupul de hackeri legat de Rusia numit NoName057(16)”, a precizat Garda Civilă spaniolă, fără a oferi detalii despre ţintele atacurilor cibernetice sau impactul acestora.

„Atacurile au fost îndreptate împotriva instituţiilor publice şi companiilor din sectoare strategice din ţări care sprijină Ucraina”, iar activitatea principală a grupului de hackeri a constat în organizarea de „atacuri DDoS cu propriul lor software, numit DDoSia”, mai menţionează comunicatul.

Citând manifestul grupului de hackeri NoName, spaniolii precizează că misiunea acestuia este „să răspundă acţiunilor ostile şi deschis anti-ruseşti ale rusofobilor occidentali”.

La jumătatea lunii iunie, într-o operaţiune revendicată de grupul NoName057(16), website-uri din Elveţia au fost afectate de un val de atacuri DDoS, cu o zi înaintea unui summit găzduit de această ţară şi la care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să obţină susţinere internaţională pentru viziunea sa asupra încheierii la un moment dat a păcii cu Rusia.

Atacul a vizat website-uri ale guvernului elveţian şi ale organizaţiilor implicate în desfăşurarea acelui summit.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și