RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 882. Trimisul Papei Francisc a ajuns la Kiev/Kuleba vorbește la Beijing despre un „plan de pace”

Publicat: 24 07. 2024, 08:45
RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 882. Trimisul Papei Francisc a ajuns la Kiev

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 24 iulie, în a 882-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a primit la Kiev pe secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolín, în faţa căruia a subliniat necesitatea de a pune capăt cât mai repede războiului cu Rusia.

„Cred că toţi înţelegem că trebuie să punem capăt războiului cât mai repede posibil, desigur, pentru a nu fi pierdute şi mai multe vieţi omeneşti”, a spus Zelenski în timpul întâlnirii cu trimisul Papei Francisc, întâlnire din timpul căreia preşedintele ucrainean a postat imagini video pe reţelele de socializare.

Critici la adresa Vaticanului

Zelenski i-a mulţumit cardinalului Pietro Parolín pentru participarea sa la prima ediţie a reuniunii denumite de Kiev „summit pentru pace”, o conferinţă internaţională ținută la jumătatea lunii iunie în Elveţia și la care au răspuns prezent circa o sută de state şi organizaţii internaţionale. În cadrul întâlnirii respective s-au abordat condiţiile în care Ucraina ar accepta încheierea unei păci cu Rusia, care nu a fost invitată la conferinţă.

Cardinalul Pietro Parolín a sosit la Kiev în ceea ce Vaticanul numeşte o „călătorie pentru pace”. El a participat la un serviciu religios în oraşul Berihov, la circa 180 de kilometri sud-vest de Kiev, unde s-a rugat pentru pace în Ucraina.

Vaticanul a pledat încă de la începutul războiului pentru o încetare a focului care să conducă la o pace negociată, poziţie criticată de mulţi ucraineni, care l-au acuzat pe Papa Francisc că este echidistant în raport cu agresorul şi cu ţara lor agresată.

Ucraina şi Vaticanul au colaborat, totuşi, în acest timp în iniţiative umanitare comune, precum cele privind repatrierea minorilor ucraineni deportaţi din teritoriile ocupate de Rusia.

Ce plan are Zelenski

Dar cum nu vin veşti bune de pe front, unde armata ucraineană continuă să piardă teren în faţa rușilor, Kievul şi-a schimbat discursul în ultimele săptămâni şi preşedintele Zelenski a început să sugereze că ar fi momentul să fie căutată o înţelegere cu Moscova.

El a anunţat săptămâna trecută că Ucraina pregăteşte o foaie de parcurs care să fie prezentată Rusiei la un nou summit în continuarea celui care a avut loc în Elveţia şi care să se desfăşoare către sfârşitul anului.

Dar, Kremlinul a reacţionat sceptic faţă de această iniţiativă a lui Zelenski, în care vede mai degrabă o nouă încercare a acestuia de a obţine sprijin internaţional pentru propunerile sale de încheiere a conflictului.

Kuleba, trimis la Beijing

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a cerut, la Beijing, cu ocazia primei sale vizite în China de la începerea războiului cu Rusia, să existe un „dialog direct” pentru a se pune capăt conflictului.

„Discuţii aprofundate, detaliate şi substanţiale sunt prevăzute cu omologul meu chinez, Wang Yi, cu privire la mijloacele de a ajunge la o pace justă”, a scris şeful diplomaţiei ucrainene pe Instagram.

„Trebuie să evităm concurenţa între planurile de pace. Este foarte important ca Beijingul şi Kievul să se angajeze într-un dialog direct şi într-un schimb privind poziţiile lor”, a adăugat el.

Având legături economice, diplomatice şi militare strânse cu Rusia, China intenţionează să joace un rol de mediator în conflictul din Ucraina.

Beijingul se prezintă drept un un interlocutor măsurat, în comparaţie cu statele occidentale, pe care le acuză că „aruncă gaz pe foc” prin livrările lor de arme către Ucraina. China nu a condamnat niciodată invazia rusă, iar preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin îşi afişează în mod constant bunele relaţii.