Prima pagină » Război în Ucraina » RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 902. Zelenski: „Incursiunea în regiunea Kursk, o catastrofă pentru Rusia”/Avertisment dur al SUA

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 902. Zelenski: „Incursiunea în regiunea Kursk, o catastrofă pentru Rusia”/Avertisment dur al SUA

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 902. Zelenski: „Incursiunea în regiunea Kursk, o catastrofă pentru Rusia”/Avertisment dur al SUA

Războiul din Ucraina a intrat marți, 13 august, în a 902-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că incursiunea declanşată acum o săptămână de forţele ucrainene în regiunea rusă de frontieră Kursk este „catastrofa acestui război pentru Moscova”, amintind de tragedia submarinului Kursk, produsă exact cu 24 de ani în urmă.

„Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia, sub preşedintele Vladimir Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul Kursk, începutul simbolic al guvernului său”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic către cetăţeni, referindu-se la scufundarea submarinului rusesc cu acelaşi nume, în care au murit toţi cei 118 membri ai echipajului.

„Rusia a adus războiul la alţii, acum acesta se întoarce la ea acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea şi cu siguranţă vom garanta pacea” – Volodimir Zelenski

„Şi acum este clar care va fi sfârşitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război”, a declarat Zelenski, care până luni nu s-a referit în mod explicit la operaţiunea ofensivă începută marţea trecută.

Rusia trebuie forțată să facă pace

Este nevoie ca Rusia să fie forţată să facă pace întrucât preşedintele Vladimir Putin vrea să lupte, a mai afirmat Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Liderul ucrainean a declarat că asaltul transfrontalier major al Kievului în regiunea rusă Kursk a fost o chestiune de securitate pentru Ucraina şi că Kievul a capturat zone din care Rusia a lansat lovituri împotriva teritoriului ucrainean.

„Dacă Putin vrea atât de mult să lupte, Rusia trebuie să fie forţată să facă pace”, a declarat Zelenski. El a declarat că regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, care se află în dreptul regiunii ruse Kursk, a fost de aproape 2.100 de ori ţinta atacurilor transfrontaliere ruseşti începând cu 1 iunie.

Zelenski a postat mesajul său la scurt timp după o reuniune a cabinetului de război în cadrul căreia a primit un raport de la comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, privind situaţia de pe front.

Cât teritoriu din Rusia controlează ucrainenii

În înregistrarea video a acestei întâlniri, difuzată de Zelenski, Sîrski a anunţat că forţele ucrainene controlează în prezent 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Federaţiei Ruse, aceasta fiind prima declaraţie oficială a Kievului referitor la incursiunea în Kursk.

Guvernatorul regiunii, Aleksei Smirnov, a recunoscut că trupele ucrainene controlează 28 de localităţi, cu o populaţie de 2.000 de persoane, în timp ce aproximativ 120.000 de civili au fost evacuaţi din zonele apropiate de linia frontului.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut trupelor sale să respingă unităţile ucrainene dincolo de graniţă după ofensiva lor surpriză în regiunea Kursk.

„Principala sarcină a Ministerului Apărării este acum să alunge inamicul de pe teritoriile noastre şi să asigure o securitate fiabilă frontierelor”, a ordonat Putin în deschiderea unei reuniuni pe tema situaţiei de criză în regiunile de la frontiera cu Ucraina,potrivit agenţiilor de presă ruse.

SUA avertizează Iranul

Statele Unite au avertizat Iranul că ar trebui să se aştepte la consecinţe semnificative dacă decide să furnizeze Rusiei sute de rachete balistice.

„Suntem pregătiţi să oferim un răspuns rapid şi puternic dacă Iranul s-ar implica în transferul de rachete balistice, ceea ce credem că ar constitui o escaladare gravă a sprijinului pentru războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat pentru presă Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Zeci de militari ruşi sunt instruiţi în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Fath-360, au declarat agenţiei Reuters două surse europene de informaţii, care consideră iminentă livrarea a sute de rachete de acest tip către Rusia pentru a le folosi în războiul din Ucraina.

Conform acestor surse, reprezentanţii Ministerului rus al Apărării au semnat un contract pe 13 decembrie la Teheran atât pentru achiziţia de rachete Fath-360, cât şi pentru un alt sistem de rachete balistice produs de Iran, sistemul Ababil.

Rachetele Fath-360 au o rază maximă de acţiune de 120 km, un focos de 150 kg şi sunt ghidate prin satelit.

Rusia dispune de o varietate de rachete care acoperă o asemenea rază de acţiune, cum ar fi sistemele de lansatoare multiple de rachete BM-30 Smerch sau Tornado, dar achiziţia unor rachete Fath-360 i-ar putea permite să-şi folosească mai mult arsenalul propriu pentru ţinte mai îndepărtate de linia frontului, iar pentru ţintele localizate într-o rază de 120 de kilometri să utilizeze aceste rachete iraniene.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și