RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 904. Ce plan are Zelenski cu regiunea rusă Kursk/Spionii lui Putin, prinși de SBU

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 904. Ce plan are Zelenski cu regiunea rusă Kursk/Spionii lui Putin, prinși de SBU
RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 904. Ce plan are Zelenski cu regiunea rusă Kursk/Spionii lui Putin, prinși de SBU / Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski
Publicat: 15/08/2024, 10:00

Războiul din Ucraina a intrat joi, 15 august, în a 904-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Ucraina vrea să creeze o „zonă tampon” şi „coridoare umanitare” în regiunea rusă Kursk, unde forţele sale au lansat o ofensivă la 6 august, au anunţat miniştri din guvernul de la Kiev, citaţi de AFP.

„Crearea unei zone tampon”

„Crearea unei zone tampon în regiunea Kursk este o măsură ce vizează protejarea comunităţilor noastre de la frontieră de bombardamentele ostile zilnice”, a transmis ministrul de Interne, Igor Klimenko, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Populaţia civilă rusă din „localităţilor situate în zona operaţiunii de apărare a fost abandonată de Rusia şi este privată de lucrurile cele mai elementare”, a adăugat el, precizând că la Kiev sunt în curs pregătiri pentru livrarea de alimente, apă potabilă, medicamente şi produse de igienă.

Aproape simultan, vicepremierul Irina Vereşciuk a anunţat deschiderea de coridoare umanitare în aceeaşi regiune rusă în care zeci de mii de civili au fugit din calea luptelor.

„Forţele noastre militare intenţionează să deschidă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, atât spre Rusia, cât şi spre Ucraina”, a indicat ea, de asemenea, pe Telegram.

Agenţia de presă Unian îl citează pe preşedintele Volodimir Zelenski, care vorbeşte despre „crearea unei zone sanitare” în regiunea Kursk – „Ucrainenii se protejează pe ei înşişi şi vieţile oamenilor lor din comunităţile de la graniţă, continuând să desfăşoare acţiuni intense pe teritoriul Rusiei”. El a adăugat că „forţele noastre respectă cu stricteţe cerinţele convenţiilor internaţionale şi ale dreptului internaţional umanitar”.

Ucraina nu vrea părți din Federația Rusă

După luni de retragere în faţa trupelor ruse pe frontul din Ucraina, această operaţiune militară este cea mai mare incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

La rândul său, armata rusă anunţă aproape zilnic zădărnicirea tentativelor ucrainene de avansare, iar preşedintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să „alunge” trupele Kievului de pe teritoriul naţional.

Luptele au dus la evacuarea a zeci de mii de civili de pe ambele părţi ale frontierei.

Ministerul ucrainean de Externe a subliniat că autoritățile de la Kiev nu sunt interesate de „capturarea” de teritoriu în Kursk, ci doresc să protejeze vieţile oamenilor, incursiunea având ca scop de a forţa inamicul să-şi disloce forţe din Doneţk, unde armata ucraineană este în retragere.

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), Ucraina controla marţi, 13 august, cel puţin 800 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk.

Spionii lui Putin, prinși de SBU

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat destructurarea unei presupuse reţele de agenţi ruşi care strângeau informaţii despre serviciile de securitate şi personalităţi publice din Ucraina şi care era condusă de o fostă gardă de corp a ex-preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Acesta a fugit la Moscova în iarna anului 2014, pe fondul protestelor „Euromaidan”.

Principalul agent în cadrul acestei reţele era Dmitro Ivanţov (48 de ani), fostul şef al securităţii lui Ianukovici şi cel care l-a însoţit în timpul evacuării acestuia în Rusia, în 2014, a precizat SBU într-un comunicat. Serviciul de Securitate al Ucrainei mai transmite că Ivanțov fusese recrutat de serviciile de informaţii ruseşti pe când se afla încă în serviciul fostului preşedinte.

Potrivit materialelor din dosar, citate de Unian, Ivanţov – fostul şef unei unităţi din cadrul Direcţiei pentru protecţia şi paza de stat din Ucraina (UGO) – ar fi fost racolat de către Igor Egorov, angajat al Departamentului de operaţiuni de contrainformaţii al Serviciului I al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei).

După ocuparea şi anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, Ivanţov şi-a încălcat jurământul, a acceptat cetăţenia rusă şi s-a alăturat FSB, afirmă SBU.

Ancheta preliminară a stabilit că acesta a continuat să acţioneze intens pentru FSB, racolându-l în acest scop pe fostul său adjunct, Roman Lapa, care a rămas şi el în Crimeea şi activează în prezent la Sevastopol, conform serviciilor de securitate ucrainene.

Ivanțov a fugit din Ucraina

Din această reţea ar face parte şi un alt agent de securitate din perioada preşedinţiei lui Ianukovici, în prezent militar activ în cadrul Gărzii Naţionale ucrainene. Potrivit SBU, acesta şi-ar fi folosit contactele din cadrul forţelor de securitate ale statului pentru a obţine informaţii din interior şi pentru a găsi alţi potenţiali complici pe care să îi racoleze.

Suspectul, care opera la Kiev, a fost arestat, iar de la domiciliul său au fost confiscate computere şi dispozitive electronice. El se confruntă cu prezumtive acuzaţii de înaltă trădare, fiind pasibil de o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

Ivanţov nu a putut fi arestat, aflându-se, cel mai probabil, în afara Ucrainei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar