RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 908. Zelenski: „Continuăm să provocăm pierderi Rusiei”/Putin a părăsit Moscova
Războiul din Ucraina a intrat luni, 19 august, în a 908-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Ucraina continuă să provoace pierderi Rusiei, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, citat de Sky News. Potrivit acestuia, incursiunea ucraineană în regiunea Kursk afectează aramata rusă, industria de apărare și economia.
În discursul său de duminică, Zelenski le-a mulțumit soldaților și le-a cerut aliaților să accelereze livrarea ajutorului militar promis.
„În ceea ce privește livrările de la partenerii noștri – au nevoie de accelerare. Războiul nu are sărbători”, a avertizat el.
Putin vizitează Azerbaidjanul
Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit duminică seară, 18 august, în Azerbaidjan pentru o vizită de stat care va dura două zile, în timpul căreia se va întâlni cu omologul său azer, Ilham Aliev.
Vizita în această ţară caucaziană, partener apropiat al Moscovei, dar şi important furnizor de energie pentru ţările occidentale, vine în contextul unei ofensive militare ucrainene de anvergură în provincia rusă de graniţă Kursk, în timp ce armata rusă continuă să înainteze pe frontul din estul Ucrainei.
Televiziunea rusă a difuzat imagini cu avionul liderului de la Kremlin la sosirea acestuia duminică seara în capitala azeră Baku.
El urmează să se întâlnească luni, pe malul Mării Caspice, cu preşedintele Ilham Aliev, cu care va aborda „teme legate de dezvoltarea relaţiilor de parteneriat strategic şi de alianţă între Rusia şi Azerbaidjan, precum şi chestiuni internaţionale şi regionale de actualitate”, notează Kremlinul.
De asemenea, Putin va participa la o ceremonie de depunere de coroane de flori la mormântul lui Gaidar Aliev, tatăl actualului lider azer şi fost preşedinte al acestei ţări caucaziene între 1993 şi 2003.
Pe agenda vizitei se regăseşte şi o declaraţie de presă a celor doi preşedinţi.
Rusia nu a intervenit în războiul azero-armean
Ultima vizită a lui Putin în Azerbaidjan datează din septembrie 2018.
Gazdă a conferinţei climatice COP29 în noiembrie anul viitor, Azerbaidjanul este un mare producător de gaze naturale, la care Uniunea Europeană a apelat în urma invaziei ruse în Ucraina pentru a compensa reducerea livrărilor ruseşti, de care blocul comunitar doreşte să se debaraseze.
Pe de altă parte, Rusia este acuzată de Erevan că nu a mai intervenit în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan legat de provincia Nagorno-Karabah.
Astfel, Armenia, un vechi aliat al Rusiei, s-a distanţat politic de Moscova şi strânge în prezent relaţiile cu SUA, considerând că Rusia a abandonat-o în faţa Azerbaidjanului, care a recuperat anul trecut pe cale militară întreaga provincie, ce se afla sub controlul separatiştilor armeni în urma războiului azero-armean de la începutul anilor ’90.