REPORTAJ VIDEO| „Totul este cu adevărat înfricoșător. În Ucraina se vorbește deja de Un Al Treilea Război Mondial”. Dramele refugiaților ajunși într-un hotel din București

Publicat: 18/04/2022, 14:11
Actualizat: 18/04/2022, 17:52

„La poarta noastră a bătut un tânăr care ne-a cerut ajutorul. Ce ne-a cerut era foarte simplu. Îi era foame și ne-a cerut mâncare și adăpost, un loc în care să doarmă”, mărturisește Bianca Albu, consilier juridic la JRS România.

Așa sună povestea primul refugiat care a bătut la poarta Asociației JRS România (Jesuit Refugee Service), la trei zile de la izbucnirea războiului din Ucraina.

„El era un tânăr care lucrează în domeniul IT și avea o viață bine pusă la punct până la începutul izbucnirii războiului, iar în câteva minute a trebuit să ia câteva decizii radicale. Să fugă din calea războiului să se salveze și să o ia la capăt în România”, spune Bianca Albu.

În inima Bucureștiului se scrie o poveste despre bunătate, solidaritate, educație și speranță. Asociația JRS România a închiriat un hotel întreg pentru sprijinul mamelor, copiilor și bunicilor din Ucraina. În prezent, sunt adăpostite peste 120 de suflete, iar de la începutul războiului mii de persoane refugiate le-au trecut pragul.

Sunt persoane care provin și din zone în care nu a mai rămas nicio clădire în picioare. Pentru ele momentan nu există un viitor. O bună parte dintre ei pot rămâne și pe termen mai lung și dacă își găsesc aici un loc de muncă și o viață a lor este posibil să rămână și definitiv în România”, spune Cătălin Albu, managerul SRJ România.

Pe lângă hrană și adăpost, oamenii au parte de servicii de suport psihologic şi emoţional, psihoterapie, asistenţă şi consiliere juridică, activităţi educaţionale pentru copii, activităţi de predare a limbii române, asistenţă socială în vederea accesării beneficilor sociale, înscriere la grădiniţe, şcoli, dar și ajutorul pe care îl primesc pentru a-și găsi un loc de muncă.

Traumele celor care au fugit din calea războiului

Sunetul alarmelor din Ucraina le-a rămas întipărit celor care au fugit din calea ororilor războiului. Oamenii se află încă pe un tărâm confuz, cu gândul la țara lor odată înfloritoare.

„A trecut un elicopter al SMURD-ului și toți copiii s-au ascuns imediat sub bănci. Sunt traume care la prima vedere trec neobservate însă au rămas înrădăcinate”, mărturisește Cătălin Albu.

Pe 24 februarie, Viktoria, o tânără acrobată de circ, a lăsat în urmă orașul Irpin, bombardat intensiv de trupele ruse încă din primele zile de război. Părinții ei au decis să rămână în Kiev. La aproape două luni, Viktoria nu știe dacă apartamentul ei mai este în picioare sau a fost distrus de bombardamente.

FOTO: Viktoria, refugiată din Irpin

În Irpin aproape totul este distrus și este cu adevărat înfricoșător să mergi acolo și este mai bine să aștept. Poate totul își va reveni cândva însă acum este destul de periculos să mă întorc acolo”, mărturisește Viktoria.

„După unul ca Putin poate veni oricând un alt Putin”

Elena a venit cu mama ei și au fost cazate la hotel. Femeii încă nu-i vine să creadă că în urmă cu nici două luni își vedea liniștită de treburile gospodăriei la Odesa, și că acum este refugiată la București.

Se auzeau sirene peste tot și bombe. Ne-am trezit și priveam spre fereastră și toată lumea fugea la magazine. Nu știam ce să facem, pe cine să sunăm înainte. Nu puteam dormi și verificam continuu notificările de pe telefon, nu am putut să dorm timp de 6 zile. Teama este în continuare pentru că nu știm ce urmează. Am prieteni ruși care se tem și ei. Le este frică pentru că nu știu ce se întâmplă în țara lor. După unul ca Putin poate veni oricând un alt Putin”, spune Elena.

FOTO: Elena, refugiată din Odesa

Organizația JRS România este prezentă în toate Centrele regionale de cazare și se implică în proceduri pentru solicitanții de azil din România; staff-ul se deplasează și la frontieră la nevoie. Reprezentanții JRS sunt disponibili și pentru ghidarea oamenilor care nu solicită azil, doar au nevoie de sprijin. În prezent, Hotelul Tineretului al cărui director general este Lucian Bică, reprezintă o rază de speranță pentru refugiații ucraineni.

Beneficiar: Asociatia JRS Romania

Sediul social: Opris Ilie street no. 54, sector 4, București

Cont: RO90 BRDE 450S V820 2534 4500

Banca: BRD, Sucursala Mari Clienti Corporativi, Bld. Ion Mihalache nr. 1, Sector 1, București

CIF: 13046611

Detalii tranzactie: „Donatie pentru persoane vulnerabile”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Se plătesc 10.000 DE LEI în fiecare lună. Banii care pot intra direct PE CARD
Zeci de călători, batjocoriți de CFR. Trenurile, un iad ambulant
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
O formă rară de materie cuantică a fost creată, în premieră, cu ajutorul moleculelor
×