LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 477. Analiză Reuters: Contraofensiva ucraineană prinde contur, dar principalul test nu a venit încă
Ziua 477 de război în Ucraina. După o săptămână de lupte grele, cu trupele ucrainene aflate la o anumită distanţă de principala linie defensivă a Rusiei şi cu cea mai mare parte a forţelor încă în aşteptare, adevăratul test pentru contraofensiva Kievului abia urmează, arată o analiză Reuters.
Cele mai importante evenimente ale celei de 477-a zile de război
UPDATE 1: Odesa, vizată de lovituri rusești pentru a doua zi consecutiv
Odesa a fost vizată de lovituri rusești în cursul nopții, după ce a suportat deja un val mortal în primele ore ale dimineții de miercuri, relatează The Guardian.
Comandamentul militar din sudul Ucrainei a publicat o declarație la primele ore ale dimineții de joi, afirmând că Rusia atacă „cu vehicule aeriene” și că există „de asemenea, o amenințare cu un atac cu rachete”, recomandând totodată locuitorilor să se ducă la adăposturi.
Oficialii au declarat ulterior că toate cele 20 de drone care au atacat în sud au fost distruse de forțele de apărare aeriană.
Miercuri, trei persoane au fost ucise și cel puțin 13 rănite într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa, au declarat forțele ucrainene.
Analiză Reuters: Contraofensiva ucraineană prinde contur, dar principalul test nu a venit încă
După o săptămână de lupte grele, cu trupele ucrainene aflate la o anumită distanţă de principala linie defensivă a Rusiei şi cu cea mai mare parte a forţelor încă în aşteptare, adevăratul test pentru contraofensiva Kievului abia urmează, arată o analiză Reuters.
Ucraina a lovit în două zone de-a lungul frontului sud-estic săptămâna trecută, când a început faza principală a operaţiunii sale mult aşteptate, raportând că a recucerit şapte sate, dar înregistrând, totodată, pierderi, inclusiv vehicule de luptă de infanterie şi tancuri occidentale.
„De ambele părţi, o mare parte a efortului se va reduce la uzură”, spune Rob Lee, cercetător senior la Institutul de Cercetare în domeniul Politicii Externe. El se numără printre analiştii care au raportat că există pierderi în ambele tabere, pe baza fotografiilor şi a imaginilor din satelit. „Riscul pentru ei (ucrainenii – n.r.) este ca înainte de a ajunge la acea linie defensivă (rusă), să ajungă la prea multă uzură şi să le fie prea greu să o spargă şi să o exploateze”, atrage atenţia Rob Lee.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că echipamentele occidentale, cum ar fi tancurile de luptă şi vehiculele blindate, ar trebui să ajute la protejarea vieţilor soldaţilor ucraineni.
Rusia a pregătit mii de poziţii defensive începând de la graniţa de vest a Rusiei până în Crimeea ocupată, inclusiv câmpuri minate, şanţuri antitanc, rânduri de baricade şi tranşee din beton cu „dinţi de dragon”. Poziţiile, analizate de Reuters în aprilie folosind imagini din satelit, sunt puternic concentrate în sudul de importanţă strategică, unde Kievul ar putea avea ca obiectiv să rupă puntea terestră a Rusiei către Crimeea şi să divizeze forţele Kremlinului.
Ucraina, care are cea mai mare parte a forţelor sale de contraofensivă încă în culise, poate urmări unde angajează Moscova trupe, pentru a-şi consolida liniile şi pentru a lovi în zonele mai slab apărate, inclusiv în est, au declarat analiştii militari. „Ucraina are de ales”, spune Ben Barry, senior fellow pentru războiul terestru la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice. „Nu poate obţine o surpriză strategică, dar va încerca din răsputeri să obţină o surpriză operaţională şi tactică. Acest lucru va implica ascundere, camuflaj, înşelăciune, dezinformare, pe care le-a folosit cu destul succes în toamna trecută”, arată analistul, în cadrul analizei Reuters, citată de News.ro.
Vă recomandăm să citiți cele mai recente evoluții de pe frontul de război: