Rusia ”asediază” și Wikipedia: ”Să pună capăt difuzării de informații false despre operațiunea din Ucraina”

Publicat: 05 04. 2022, 11:29
Rusia ”asediază” și Wikipedia | Foto - Profimedia Images

Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologia Informației și Mass-Media (Roskomnadzor) din Rusia a somat conducerea Wikipedia să elimine cinci articole, acuzând enciclopedia online că propagă de informații false în legătură cu ”operațiunea militară specială” din Ucraina.

Cererea Roskomnadzor a fost formulată pe 4 aprilie, iar guvernul rus ar putea amenda Wikipedia dacă această somație nu va fi luată în considerare.

”Lupta” Rusiei cu libertatea de exprimare este constantă, de la începutul conflictului din Ucraina – prezentat drept ”operațiune militară specială” -, rețelele de socializare fiind blocate, iar multe publicații independente amendate și obligate să șteargă articole care nu au fost pe placul Roskomnadzor.

”Pe baza unei moțiuni a Procuraturii Generale a Rusiei, Roskomnadzor a cerut pe 4 aprilie ca Wikipedia să pună capăt difuzării de informații false semnificative din punct de vedere social”, au transmis reprezentanții Roskomnadzor prin intermediul unui comunicat citat de Interfax.

”Wikipedia, o nouă linie pentru atacurile continue de dezinformare”

Wikipedia – a transmis Roskomnadzor – ar putea fi supusă unei amenzi de 4 milioane de ruble pentru că nu a îndepărtat materialele, acstea fiind ”ilegale” conform legislației ruse.

”Materiale care conțin informații false despre operațiunea militară specială din Ucraina și operațiunile Forțelor Armate Ruse au fost publicate masiv pe Wikipedia în perioada recentă. Wikipedia a devenit o nouă linie pentru atacurile continue de dezinformare a rușilor”, a mai acuzat Roskomnadzor.

Anunțul Roskomnadzor a fost făcut după ce Fundația Wikimedia – care deține și operează enciclopedia – a primit alte două avertismente.

Un purtător de cuvânt al fundației că avertismentele au fost primite pe 1 și 29 martie, solicitându-se eliminarea informațiilor despre invazia din Ucraina din versiunea rusă a Wikipedia. Fundația Wikimedia sprijină dreptul de bază al tuturor de a accesa informații gratuite, deschise și verificabile; această escaladare nu schimbă angajamentul nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt.

”YouTube, armă în războiul informațional”

Rusia a acuzat, de altfel, și marile rețele de socializare ale lumii că au devenit parte integrantă din ”războiul informațional” și că permit difuzarea unor informații dintr-o singură ”tabără”, cele provenite din Rusia fiind eliminate.

După ce Facebook, Instagram și Twitter au fost blocate, un deputat în Duma de Stat a Rusiei – Anton Gorelkin – a transmis că YouTube ar putea fi blocat de organul de supraveghere al telecomunicațiilor din Rusia, în viitorul apropiat, dacă nu respectă ”cerințele legale” (mai multe detalii AICI).

Anton Gorelkin, membru al Partidului Rusia Unită (partid al cărui lider este chiar Vladimir Putin) și vicepreședinte al Comisiei Dumei de Stat pentru Politica Informațională, Tehnologii Informaționale și Comunicații, a mai declarat că platforma YouTube va avea aceeași soartă ca și celelalte trei rețele sociale dacă ”va continua să acționeze ca o armă în războiul informațional”.


Citește și: