Ziua 501 de război în Ucraina. Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat, după ce SUA au promis că vor trimite muniţie cu dispersie în Ucraina, că, dacă aderarea Ucrainei la NATO se va concretiza, ar însemna un „al treilea război mondial”.
UPDATE 2: Kievul insistă pe un angajament fără echivoc la summitul NATO în privinţa integrării Ucrainei în alianţa nord-atlantică
Cu puţine zile înaintea summitului NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius, Ucraina continuă să insiste asupra unui angajament fără echivoc din partea liderilor alianţei că ţara va fi primită în organizaţie, transmite duminică dpa.
„La summitul de la Vilnius, ne aşteptăm la o invitaţie şi la un parcurs clare şi fără echivoc de a ne alătura NATO”, a declarat ambasadorul Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, pentru agenţia dpa. Makeiev a adăugat că, deşi aderarea nu va avea loc peste noapte, se aşteaptă ca NATO să nu mai permită atitudini ambigue.
În zilele de 11 şi 12 iulie, liderii celor 31 de state membre ale NATO se reunesc în capitala lituaniană Vilnius, unul dintre subiectele discutate urmând să fie perspectivele Ucrainei de a adera la alianţă.
UPDATE 1: Medvedev avertizează că primirea Ucrainei în NATO ar însemna „un Al Treilea Război Mondial”
Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat, după ce SUA au promis că vor trimite muniţie cu dispersie în Ucraina, că, dacă aderarea Ucrainei la NATO se va concretiza, ar însemna un „al treilea război mondial”, transmite EFE.
Într-un mesaj pe canalul său Telegram, Medvedev a afirmat că preşedintele american Joe Biden, după ce „a fugit ruşinos din Afganistan” şi apoi „a distrus economia europeană” şi a livrat sute de tone de arme Ucrainei, „a declanşat un conflict prelungit extrem de periculos cu Rusia”.
„Ca urmare a acestui fapt, regimul de la Kiev distruge ceea ce a mai rămas din ţara sa. Acum, după ce a epuizat toate resursele, (Biden) promite muniţie cu dispersie şi îi tentează din nou pe neonaziştii de la Kiev cu perspectiva NATO, a cărui realizare înseamnă un al treilea război mondial”, a insistat fostul preşedinte rus.
Recurgând la insultele sale obişnuite, Medvedev a susţinut că Biden face acest lucru pentru a „domina şi îngrădi alte ţări”, dar şi pentru că „este un bătrân bolnav, care suferă de demenţă severă”, care „nu ştie ce face”, conform Agerpres.
„Sau poate este vorba de cu totul şi cu totul altceva? Poate (…) tocmai s-a hotărât să iasă din scenă cu graţie, provocând un Armaghedon nuclear şi luând cu el pe lumea cealaltă jumătate din umanitate”, şi-a încheiat Medvedev atacul asupra lui Biden.
Kremlinul critică repatrierea de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mai multor comandanţi ucraineni care urmau să rămână în Turcia până la sfârşitul conflictului în baza unui acord între Moscova şi Kiev, relatează AFP.
Preşedinţia ucraineană a confirmat că a obţinut revenirea acestor membri ai regimentului Azov după „negocieri cu partea turcă”. Aceştia au fost întâmpinaţi pe aeroportul din Istanbul de către preşedintele Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită în Turcia.
„Revenirea comandanţilor Azov din Turcia spre Ucraina nu este altceva decât o încălcare directă a termenilor acordurilor existente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.
Potrivit acestuia, atât Ucraina cât şi Turcia au încălcat termenii acestui acord care prevedea ca aceşti bărbaţi să rămână în Turcia până la sfârşitul conflictului.
Peskov a legat această întoarcere de „eşecul contraofensivei ucrainene” desfăşurată de la începutul lunii iunie şi de dorinţa Ankarei de a-şi arăta „solidaritatea” înaintea summitului NATO de la Vilnius din 11 şi 12 iulie.
„Pregătirile pentru summitul NATO sunt în desfăşurare şi, desigur, a existat o mare presiune asupra Turciei”, a spus el.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a revenit în ţara sa după o vizită în Turcia, a sosit alături de cinci comandanţi ai fostei garnizoane Mariupol ce fuseseră nevoiţi să trăiască în Turcia în conformitate cu termenii unui schimb de prizonieri cu Rusia, convenit anul trecut, notează Reuters.
Comandanţii, consideraţi adevăraţi eroi în Ucraina, au condus apărarea portului Mariupol, cel mai mare oraş ucrainean capturat de Rusia în timpul invadării ţării vecine. Mii de civili au fost ucişi în interiorul oraşului atunci când forţele ruse au supus Mariupolul unui asediu masiv timp de trei luni.
”Militarii ucraineni Denis Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volinski, Oleh Homenko, Denis Şleha. În sfârşit vor fi alături de rudele lor”, a afirmat şeful statului ucrainean pe Telegram, relatează Agerpres.