Rusia invadează Ucraina, ziua 55: Rusia intensifică atacurile pe frontul de est/ Ținta lui Putin este regiunea Donbas/ „Este iadul. A început ofensiva despre care vorbim de săptămâni întregi”/ Este stare de alertă pentru atacuri aeriene pe tot teritoriul ucrainean

Publicat: 19 04. 2022, 15:45
Actualizat: 19 04. 2022, 16:03

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, anunță că  a început ofensiva rusă în estul Ucrainei, vizând în special regiunea Donbas, unde luptele sângeroase s-au intensificat. Începutul unei noi etape a războiului a fost confirmată și de Statul Major al Armatei ucrainene, care a raportat că Rusia continuă să formeze unități militare suplimentare în Crimeea ocupată și în regiunea Rostov de la graniță. Pe de altă parte, armata rusă a afirmat că a distrus cu „rachete de înaltă precizie” un important depozit de arme străine livrate recent Ucrainei, în urma atacului de lângă Liov. Oficialii ONU spun că încetarea focului nu ar fi pe agenda Rusiei, cel puțin câteva săptămâni de acum încolo. Este stare de alertă pentru atacuri aeriene în majoritatea orașelor ucrainene în noaptea de luni spre marți. În același timp, președintele Zelenski, care a transmis oficialilor UE cererea de aderare a Ucrainei, și-a manifestat speranța că va obține statutul de candidat pentru țara sa „în următoarele săptămâni”.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE ora 15:53 – Rusia a pregătit o invazie a Belarusului după alegerile prezidenţiale. Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a publicat mai multe documente care conțin planuri de atac

„După falsificarea alegerilor prezidenţiale din Belarus, Federaţia Rusă a elaborat un plan de invadare şi de suprimare a protestelor populare”, susţine agenţia ucraineană.

UPDATE ora 15:48 – Rachetă nucleară intercontinentală, etalată de Rusia la repetițiile pentru parada organizată de „Ziua Victoriei”. 

Mii de soldați au participat la repetițiile pentru parada de „Ziua Victoriei” din Rusia. Au fost etalate tancuri și alte echipamente militare, dar o rachetă intercontinentală imensă a fost cea care a atras toate privirile.

Armata rusă se pregătește pentru ceremonia de „Ziua Victoriei”, care va avea loc luna viitoare – moment în care Vladimir Putin va dori să poată anunța „succesul” invaziei din Ucraina.

Sursa: Mirror

UPDATE ora 13:24 – El este cel mai tânăr soldat rus ucis în Ucraina. „Mi-aș fi dorit să pot să îmi iau rămas bun de la tine”

Cel mai tânăr soldat rus ucis în războiul din Ucraina era din Krasnoiarsk, un oraș din Siberia. Roman Akimov avea doar 18 ani, iar rămășițele mutilate ale băiatului au putut fi identificate doar în baza analizelor ADN.

UPDATE ora 12:51 – Banca Mondială a redus prognoza de creștere a economiei mondiale din cauza războiului din Ucraina

Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere economică pe care o va înregistra economia globală anul acesta, ca urmare a războiului din Ucraina, inflației și efectelor pandemiei de COVID-19.

UPDATE ora 12:47 – Aproape 21.000 de soldați ruși ar fi murit, până acum, în luptele din Ucraina

Armata Ucrainei a prezentat un nou bilanț al pierderilor suferite de Rusia, de la începutul conflictului militar, în 24 februarie.


UPDATE ora 12:42 – Rusia începe o nouă fază a „operațiunii speciale” din Ucraina, anunță Serghei Lavrov

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, marți, că Moscova începe o nouă etapă a ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina, despre care spune că va avea o „evoluție semnificativă”.

„Începe o altă etapă a acestei operațiuni (în estul Ucrainei) și sunt sigur că va fi un moment foarte important al întregii operațiuni speciale”, a spus Lavrov într-un interviu pentru postul de televiziune India Today, citat de Reuters.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusie | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 12:35 – Rusia le cere forțelor ucrainene să predea uzina Azovstal până la prânz

Rusia a cerut marți forțelor ucrainene și luptătorilor străini ascunși în uzina metalurgică Azovstal din orașul-port ucrainean Mariupol să depună armele până la prânz, ora Moscovei (0900 GMT), dacă vor să trăiască, transmite Reuters.

UPDATE ora 12:18 – Dreptul de veto al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, pe masa de discuții la reuniunea de la Liechtenstein, în contextul crimelor de război comise în Ucraina. Țările ar putea fi obligate să își justifice utilizarea dreptului de veto

Un proiect care îi obligă pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate să justifice utilizarea dreptului de veto se află pe masa discuțiilor de la reuniunea celor 193 de țări membre ale Adunării Generale a ONU, care are loc marți în Liechtenstein, potrivit AFP, care a obținut textul proiectului.

UPDATE ora 12:05 – A murit fostul șef al spionilor lui Vladimir Putin

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Vyacheslav Trubnikov, a murit la vârsta de 78 de ani, a anunţat Serghei Ivanov, şeful biroului de presă, fără a preciza cauza morţii.

UPDATE ora 11:56 – Ajutorul militar de ultimă generație trimis de SUA Ucrainei a început să ajungă la graniță

Noua tranșă de ajutor militar trimis de SUA Ucrainei a ajuns la graniță pentru a fi predate armatei ucrainene. Mai exact, la sfârşitul săptămânii trecute, „patru zboruri au sosit din Statele Unite în regiune, cu diverse echipamente”, a declarat un înalt responsabil din Departamentul american al Apărării, sub protecţia anonimatului, citat de AFP.

UPDATE ora 11:29 – Sebastian Burduja, vizită surpriză în Ucraina. „Am plecat de acolo cu durerile și visurile unor generații”

Joia trecută, deputatul PNL și președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a mers la în Ucraina, la Cernăuți, împreună cu o parte din echipa de voluntari de la centrul de donații Griviței 200, de unde s-au trimis peste 200 de tone de ajutoare în Ucraina și la centrele de refugiați.

UPDATE ora 11:00 – Grecia a sechestrat un petrolier rusesc aflat în largul insulei Evia

Măsura face parte din sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, a declarat un oficial grec al ministerului de resort.

Este vorba de nava Pegas, sub pavilion rusesc și cu un echipaj format din 19 membri.

UPDATE ora 10:37 – Klaus Iohannis discută azi cu Joe Biden. Șeful SUA a convocat mai mulți lideri ai UE și NATO

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, marți, la consultările organizate de președintele SUA, Joe Biden, cu lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO pe tema securității regionale.

Marți, de la ora 16:45, președintele Klaus Iohannis va participa la consultări găzduite de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, cu lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO pe tema securității regionale. Întâlnirea va avea loc în sistem  videoconferință.

UPDATE ora 09:47 – Un avion rusesc a făcut un ocol record de peste 15.000 de km, în urma interdicțiilor de zbor deasupra Europei

Un avion trimis de Rusia pentru a-i aduce acasă pe diplomaţii expulzaţi din Spania şi Grecia a trebuit să facă un ocol de 15.000 de kilometri din cauza interdicţiilor care vizează zborurile din țara agresoare, potrivit datelor FlightRadar.

Sursă foto: FlightRadar

UPDATE ora 09:45 – Un primar din Ucraina descrie interogatoriul „dur” al răpitorilor ruși: „Sm înțeles că pentru ruși viața mea și a civililor valorează zero”

Un primar ucrainean a descris orele de interogatoriu „dur” atunci când a fost reținut timp de aproape o săptămână de către forțele ruse, luna trecută, și a declarat că a apelat la ajutorul Papei pentru a opri războiul care a distrus zone întinse din orașul său din sudul Ucrainei, relatează Reuters, citat de Mediafax.

„Au fost șase zile periculoase pentru că am înțeles că pentru ruși viața mea și a civililor valorează zero”, a declarat la Roma Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, care se află acum sub control rusesc, la o lună după ce a fost eliberat.

Ucraina a declarat că Fedorov a fost răpit pe 11 martie, după ce forțele ruse au cucerit Melitopol, care se află la vest de orașul asediat Mariupol, în regiunea sudică pe care Rusia încearcă să o controleze. Kievul a anunțat eliberarea lui Fedorov în cadrul unui schimb de prizonieri la 16 martie.

Rusia, care își numește acțiunile din Ucraina o „operațiune militară specială”, nu a făcut niciun comentariu cu privire la detenția primarului sau la schimbul de prizonieri raportat de Ucraina.

Fedorov, care s-a întâlnit sâmbătă cu Papa Francisc și cu cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, înainte de a participa la o slujbă în ajunul Paștelui, a declarat că a cerut Vaticanului să intervină pe lângă președintele rus Vladimir Putin pentru a garanta coridoare umanitare pentru Mariupol, care s-a confruntat cu bombardamente devastatoare.

Maiorul Serhiy Volyna, comandantul brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina, care încă luptă în Mariupol, a apelat și el la ajutorul papei într-o scrisoare postată luni pe Telegram.

Descriind detenția sa de către forțele rusești în departamentul de poliție din Melitopol, Fedorov a declarat într-un interviu: „Au venit la mine, noaptea, cinci sau șapte soldați și am vorbit timp de aproximativ patru sau cinci ore, un dialog dur”.

„Au vrut să dea un exemplu cu mine despre ce se va întâmpla dacă nu vom fi de acord cu ceea ce vor rușii”, a declarat primarul pentru Reuters și ziarul italian Il Messaggero, spunând că s-a confruntat cu tortură „psihologică”, dar nu fizică.

„Soldații ruși au presupus că vor fi bine primiți, dar nu a fost așa… și de aceea rușii au fost foarte, foarte furioși”, a spus el.

„Nu există mâncare în orașul meu. Nu există nicio farmacie. Jumătate din orașul meu este distrus. Mai mult de 200 de persoane au fost răpite. Nu este sigur să te plimbi pe străzi”, a spus el.

Rusia neagă că ar fi vizat civili și respinge ceea ce Ucraina spune că sunt dovezi ale atrocităților, afirmând că Kievul le-a înscenat pentru a submina negocierile de pace. Moscova afirmă că a lansat acțiunea militară în urmă cu aproape două luni pentru a demilitariza Ucraina și a eradica ceea ce numește naționalism periculos.

Fedorov, care a declarat că a rămas în contact permanent cu locuitorii din Melitopol, a spus că l-a invitat pe papă să viziteze Ucraina pentru că „poate că poate opri acest război”.

Papa Francisc a criticat implicit Rusia, făcând apel la încetarea unui război care a implicat o agresiune și o invazie nejustificată. Adresându-se lui Fedorov și altor ucraineni în cadrul slujbei din ajunul Paștelui, papa a spus: „Aveți curaj, suntem cu voi”.

UPDATE ora 09:40 – Fără coridoare umanitare în Ucraina pentru a treia zi consecutiv

Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a scris pe Telegram că nu vor mai fi înființate coridoare umanitare astăzi în Ucraina.

„Astăzi, 19 aprilie, din păcate, nu există coridoare umanitare. Bombardarea intensă continuă în Donbas. În Mariupol: rușii refuză să ofere un coridor pentru civili în direcția Berdiansk. Continuăm negocierile dificile privind deschiderea coridoarelor umanitare în regiunile Herson și Harkiv”, a spus ea, citată de The Guardian.

UPDATE ora 09:35 – Joe Biden nu va vizita în curând Ucraina, a transmis Casa Albă. Un înalt oficial american ar putea vizita Kievul, însă nu s-a decis încă cine va fi demnitarul

Joe Biden nu intenţionează să viziteze în curând Ucraina, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. „Nu este prevăzut ca preşedintele să meargă acolo”, a precizat Psaki într-o conferinţă de presă. Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat dorința ca Biden să vină la Kiev, în urma vizitei Ursulei von der Leyen.

Sursa: AP/Mediafax Foto

UPDATE ora 09:00 – Japonia va trimite măști și îmbrăcăminte concepute pentru a proteja împotriva armelor chimice, precum și a dronelor în Ucraina, ca răspuns la o solicitare a Kievului

Livrarea va include costume NBC, măști NBC și drone, a anunțat marți Ministerul Apărării din Japonia.


UPDATE ora 08:39 – Primul refugiat de război din Ucraina, angajat la Poșta Română. Motivul pentru care a ales România, în locul Germaniei sau Angliei, țări ale căror limbi le cunoaște

Poșta Română este noul loc de muncă pentru o ucraineancă din Kiev, refugiată de război în România încă de la începutul conflictului militar din țara ei. Cu o bogată experiență profesională acumulată în sectorul corporate din Ucraina, ca director comercial, noua angajată a companiei își va reorienta activitatea profesională, urmând să lucreze în domeniul serviciilor poștale internaționale. (Citește-i povestea aici…)

Sursa: Poșta Română

UPDATE ora 08:15 – Peste 7.000 de presupuse crime de război comise de trupele ruse în Ucraina sunt investigate, a anunțat parchetul ucraineanÎn total, 7.280 de cazuri au fost raportate și s-a confirmat că 205 de copii au fost uciși, a adăugat biroul, conform The Guardian.

UPDATE ora 07:20 – Joe Biden va avea o discuție telefonică cu aliații despre războiul din Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, va avea o convorbire telefonică cu aliații în cursul zilei de marți pentru a discuta despre criza din Ucraina, inclusiv despre cum să se coordoneze în ceea ce privește tragerea la răspundere a Rusiei, a anunțat Casa Albă într-un comunicat citat de Reuters, transmite The Guardian.

„Președintele va convoca o convorbire video securizată cu aliații și partenerii pentru a discuta despre sprijinul nostru continuu pentru Ucraina și despre eforturile de a trage Rusia la răspundere, ca parte a strânsei noastre coordonări”, conform sursei citate.

UPDATE ora 06:10 – Fostul comandant al armatei SUA în Europa: Nu va exista o a treia fază a războiului în acest an. Rușii nu mai au capacitatea pentru alte ofensive

Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, a declarat într-un interviu la CBS că statul major rus a decis să nu-și mobilizeze toți rezerviștii, ceea ce „îmi spune că nu va exista o fază trei, că ceea ce vom vedea în următoarele săptămâni, este faza a doua a războiului”.

UPDATE ora 05:08 – Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat luni că forțele rusești au lansat o ofensivă pentru a străpunge liniile de front ucrainene în trei regiuni.

„Astăzi, aproape de-a lungul întregii linii de front din regiunile Luhansk, Donețk, Harkov, ocupanții au încercat să străpungă apărarea noastră. Din fericire, armata noastră rezistă și doar în două orașe au intrat rușii: Kreminna și un alt oraș mic. Dar luptele continuă, nu ne predăm teritoriile, chiar dacă rușii au trecut la o nouă fază a ofensivei în această dimineață”, a spus oficialul ucrainean, potrivit CNN.

UPDATE ora 04:02 – Armata Statelor Unite se așteaptă să înceapă să antreneze ucrainenii pentru utilizarea artileriei obuzier în zilele următoare, a declarat luni un înalt oficial american al apărării.

Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a anunțat o asistență militară suplimentară de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, extinzând ajutorul pentru a include artileria grea, înaintea unui atac mai extins al Rusiei, așteptat în estul Ucrainei.

UPDATE ora 02:55 – Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că dialogul său cu președintele rus Vladimir Putin a încetat după ce au fost descoperite crime în masă în Ucraina.

”De la masacrele pe care le-am descoperit în Bucea și în alte orașe, războiul a luat o altă întorsătură, așa că nu am mai vorbit direct cu el de atunci, dar nu exclud să o fac pe viitor”, a spus Macron pentru televiziunea France 5, scrie Reuters.

Rusia a numit acuzațiile că forțele sale care au executat civili în Bucea în timp ce ocupau orașul drept un ”fals monstruos” menit să denigreze armata rusă.

UPDATE ora 01:51 -Volodimir Zelenski şi-a exprimat luni speranţa că va obţine pentru ţara sa „în următoarele săptămâni” statutul de candidat la aderare la Uniunea Europeană (UE), mulţumind Bruxellesului pentru celeritatea procesului.

În timpul unei întrevederi la Kiev, Zelenski i-a transmis ambasadorului UE în Ucraina, Matti Maasikas, două dosare voluminoase ce constituie cererea de aderare a Ucrainei la UE, potrivit Agerpres.

„Poporul nostru este, în forul său interior, deja de multă vreme mental în Europa. Cu toate acestea, fiecare ţară trebuie să urmeze această procedură”, a spus el.

UPDATE ora 00:55 -Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat.

„Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive”, a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram și citat de Agerpres.

„Vom lupta, oricât de mulţi soldaţi ruşi sunt aduşi aici. Ne vom apăra”, a spus el.

Anterior, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai anunţase şi el declanşarea ofensivei trupelor ruse împotriva estului Ucrainei.

„Este iadul. A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi”, a declarat el pe Facebook. „Sunt lupte în Rubijne şi Popasna, lupte neîntrerupte în alte oraşe paşnice”, a adăugat el.

Începutul unei noi etape a războiului a fost confirmată și de Statul Major al Armatei ucrainene.

„Forțele ruse au intensificat operațiunile ofensive și de asalt în mai multe direcții în estul Ucrainei. Rusia continuă să formeze unități militare suplimentare în Crimeea ocupată și în regiunea Rostov de la graniță”, a transmis armata citată de Kyiv Independent.

UPDATE ora 00:30 – Un nou convoi francez cu autospeciale de intervenţie şi materiale medicale a ajuns, luni seara, în hubul umanitar de la Suceava, urmând ca marţi să fie preluat de partea ucraineană şi transportat la Cernăuţi.

Convoiul, condus de un detaşament al FORMISC (divizie militară a Securităţii civile), cuprinde 100 de pompieri francezi şi a transportat 12 maşini de pompieri şi 12 autospeciale de intervenţie, patru camioane cu 50 de tone de echipamente, în special echipamente de înaltă tehnologie de căutare şi salvare şi materiale de stingere a incendiilor, relatează Agerpres.

UPDATE ora 00:10 – Încetarea focului în Ucraina nu este la orizont în viitorul apropiat, dar poate veni în săptămânile următoare, în funcție de modul în care războiul și negocierile de pace continuă, spune Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru Afaceri Umanitare și Coordonator pentru Ajutoare de Urgență.

”Încetarea focului… nu este la orizont în acest moment, dar ar putea fi în câteva săptămâni. S-ar putea să fie și puțin mult decât atât”, a spus Griffiths în declarațiile adresate reporterilor de la sediul ONU din New York, potrivit Reuters.

Oficialul ONU a spus că intenționează să meargă în Turcia la sfârșitul acestei săptămâni pentru a se întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a identifica modalitățile prin care ONU poate ajuta la sprijinirea procesului de menținere a păcii și negocierile dintre Ucraina și Rusia.

UPDATE ora 00:00 – Armata rusă a afirmat luni seara că a distrus cu „rachete de înaltă precizie” un important depozit de arme străine livrate recent Ucrainei, lângă Liov.

Forţele aeriene ruse au efectuat în dimineaţa zilei de luni „o lovitură cu rachete de înaltă precizie” împotriva unui centru logistic al forţelor armate ucrainene „lângă Lvov”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, potrivit Agerpres.

„Centrul logistic şi importante loturi de armamente străine, livrate Ucrainei în timpul ultimelor şase zile de SUA şi ţări europene, care erau stocate acolo, au fost distruse”, potrivit aceleiaşi surse.