Forțele ruse au adăugat 17 grupuri tactice de batalion (BTG) în Ucraina în ultima săptămână, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării. Din cele patru BTG-uri adăugate în ultimele 24 de ore, trei dintre ele au „mers în est” în zona Donbas, acolo unde Vladimir Putin pregătește o puternică ofensivă. În acest moment, 80% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei, a precizat șeful administrației militare regionale Serhii Haidai. Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, a spus că Ucraina este pregătită să organizeze o „rundă specială de negocieri” în orașul asediat Mariupol după ce oficialii ruși au transmis miercuri că au predat autorităților ucrainene un proiect de pace. Lansarea de miercuri a rachetei balistice intercontinentale Sarmat de către Rusia nu a fost o „surpriză” pentru Statele Unite. Casa Albă a fost înştiinţată, prin acordurile internaţionale de notificare, au precizat doi oficiali americani pentru CNN.
UPDATE ora 15:47 – Ambasada Rusiei la București, mesaj halucinant: Invazia din Ucraina este cea mai politicoasă operaţiune militară specială, care are scopul de pune capăt genocidului din Donbass
„Cu ajutorul celei mai „politicoase” operațiuni militare speciale, Rusia are scopul de a pune capăt genocidului de 8 ani al populației din Donbass de către regimul criminal de la Kiev. Această muncă grea și departe de a fi întotdeauna plină de satisfacții va fi dusă la capăt, iar după victoria în acest război, adevărata pace va domni în sfârșit pe pământul Ucrainei”, notează Ambasada rusă la București.
UPDATE ora 15:00 – Încă două gropi comune descoperite la Borodianka. Printre victime, o fată de 15 ani
Autoritățile din Ucraina au descoperit două noi gropi comune la Borodianka, în apropiere de capitala țării, Kiev, localitate eliberată recent de sub ocupația forțelor ruse.
UPDATE ora 14:50 – Sinucidere sau asasinat? Un alt oligarh rus și-a ucis soția și fiica, iar apoi s-a spânzurat. Scena crimei, identică cu cea a fostului vicepreşedinte al Gazprombank
Un alt oligarh rus și-a ucis soția și fiica, iar apoi s-a spânzurat. Este vorba de spre vicepreședintele gigantului rusesc Novotek, Serghei Protosenia, care a fost descoperit în locuința sa din Spania. Scena crimei este identică cu cea a fostului vicepreşedinte al Gazprombank, care și-a omorât partenera de viață și fata de 13 ani, iar apoi s-a sinucis.
UPDATE ora 13:29 – Rușii au omorât un copil sub ochii mamei lui. Crima a fost comisă după ce i-au lăsat să părăsească satul pe un coridor umanitar pe care l-au atacat
Mama unui copil de 13 ani a povestit presei cum fiul a murit sub ochii ei răpus de gloanțele rușilor, pe un coridor umanitar pe care soldații ruși l-au decshis pentru ucraineni. I-au lăsat pe civilii cu copii să plece din sat și apoi au tras fără milă în ei, se arată într-un reportaj video de la Radio Free Europe.
UPDATE ora 11:48 – Preşedintele chinez Xi Jinping a reiterat joi, într-un discurs, opoziţia Chinei faţă de sancţiunile unilaterale, fără însă a menţiona direct acţiunile punitive ale Occidentului împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.
Într-un discurs video la conferinţa anuală a Forumului Boao pentru Asia (BFA), pe Insula Hainan din sudul Chinei, Xi a avertizat că „decuplarea” economică şi tacticile de presiune precum întreruperea lanţurilor de aprovizionare nu ar putea funcţiona.
„China ar dori să propună o iniţiativă de securitate globală”, care să susţină „principiul indivizibilităţii securităţii”, a spus Xi, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
UPDATE ora 11:35 – Mesaje anti-război și chipul lui Vladimir Putin, proiectate pe turnul rafinăriei Lukoil din Ploiești de Greenpeace România: „Fiecare companie de combustibili fosili care provine din Rusia e pătată de sângele civililor uciși în invazia Ucrainei”.
UPDATE ora 11:30 – Sute de bărbați din Etiopia s-au adunat în fața Ambasadei Rusiei din capitala țării pentru a se înrola ca mercenari în Ucraina
Sute de bărbați din Etiopia s-au adunat marți, în fața Ambasadei Rusiei din capitala țării, Addis Abeba, după apariția unor zvonuri potrivit cărora ar putea fi recrutați de autoritățile ruse pentru a lupta în Ucraina.
UPDATE ora 11:25 – Putin ordonă anularea atacului asupra uzinei Azovstal din Mariupol: ”Închideți această zonă industrială, astfel încât nici musca să nu zboare”
Serghei Șoigu – ministrul Apărării din Federația Rusă – a avut o întâlnire cu Vladimir Putin, raportându-i acestuia că întregul oraș ucrainean Mariupol s-ar afla sub controlul rușilor, în timp ce ultima rezistență este concentrată în zona uzinei Azovstal.
UPDATE ora 10:46 – Un oficial ucrainean anunță că în conflict au apărut luptătorii sirieni și libieni
Un politician ucrainean de rang înalt a arătat reporterilor Sky News fotografii care arată trei luptători morți în uniforme de tip militar, cu fețele lor clar vizibile, alături de o serie de alte cadavre imposibil de distins, notează Mediafax.
Oleksiy Danilov, secretarul pentru securitate națională, a declarat că aceștia sunt luptători străini care au fost uciși în regiunea Luhansk.
Un consilier al lui Danilov a declarat că luptătorii erau din Siria și Libia.
„Sunt foarte mulți acolo și continuă să se adune din toată lumea”, a declarat Danilov.
UPDATE ora 10:40 – Oligarhul Oleg Tinkov spune că 90% dintre ruși nu doresc războiul: ”Există proști care desenează Z, dați-i lui Putin o ieșire clară pentru opri acest masacru”
Oligarhul rus Oleg Tinkov, fost proprietar de echipă de ciclism World Tour și fondator al Băncii Tinkoff, a fost sancționat luna trecută de Marea Britanie pentru presupuse legături apropiate cu Kremlinul.
UPDATE ora 10:30 – Mărturia jurnalistei ruse care a protestat în direct împotriva războiului din Ucraina: „Îmi regret sincer rolul în privinţa zombificării ruşilor prin propagandă”
Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care a avut curajul de a protesta în direct împotriva războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, a scris pentru ziarul german Die Welt despre cum funcționează propaganda în presa din Rusia și cum ea a fost „doar o rotiţă minusculă în acest sistem”.
UPDATE ora 10:14 – Ramzan Kadîrov, aliatul cecen al lui Putin, avertizează: „Mariupol va pica până la prânz”
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că portul asediat Mariupol va „cădea până la ora prânzului”, în timp ce forțele ruse continuă să atace ultimul bastion al forțelor ucrainene din oraș.
UPDATE ora 10:00 – Patru cetăţeni ucraineni au fost prinşi după ce au trecut ilegal frontiera dintre Ucraina şi România, depistarea acestora fiind posibilă datorită unei misiuni de patrulare cu elicopterul
Pe timpul desfăşurării unei misiuni în sistem integrat, cu un elicopter, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi, în cooperare cu o patrulă aeriană din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI şi lucrători ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani, au observat, în zona localităţii de frontieră Dersca, patru persoane, de sex masculin, care încercau să treacă ilegal frontiera de stat din Ucraina în România, a spus, joi, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Botoşani, Minodora Răcnea, citată de Agerpres.
UPDATE ora 09:51 – Rușii vânau civlii pe care-i numeau naziști și îi supuneau unor torturi inimaginabile. Un ucrainean a povestit cum a fost pus de ruși să meargă printr-un câmp minat, amenințat că vor turna benzină pe el și-i vor da foc, legat la ochi și la mâini în timp ce trăgeau cu gloanțe în jurul lui
Dmitri Nekazakov își plimba câinele înainte de a merge la muncă, când rușii au început să bombardeze Hostomel, un oraș de la periferia capitalei Kiev. Cerul era împânzit cu elicoptere care zburau la altitudine foarte joasă și din care au sărit trupele ruse, în timp ce ploua cu rachete. Era ora 6:40 dimineața pe 24 februarie, prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, iar timp de aproape o lună, bombardamentele de acolo nu s-au oprit. (Citește continuarea reportajului aici…)
UPDATE ora 08:18 – Expert în securitate: Dacă e să ne uităm la strategia militară a Rusiei, cea mai vulnerabilă după Ucraina este Republica Moldova
Expertul în securitate Iulia Joja este de părere că cel mai probabil scenariu în viitorul apropiat este o mare bătălie în Donbas, în următoarele săptămâni „şi aici există o speculaţie conform căreia Rusia insistă să aibă ce arăta populaţiei în data de 9 mai (când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste- n.red.)”.
UPDATE ora 06:24 – Norvegia a trimis în Ucraina 100 de rachete antiaeriene Mistral
Norvegia a donat Ucrainei aproximativ 100 rachete de apărare anti-aeriană Mistral, a declarat miercuri ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram.
„Sistemul de apărare anti-aeriană este „o armă eficientă” și „va fi de mare ajutor Ucrainei”, a spus ministrul, potrivit CNN.
Norvegia furnizează Kievului aproximativ 100 de rachete Mistral și un număr mic de unități de lansare, potrivit ministerului apărării.
UPDATE ora 05:10 -Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a sugerat că discuțiile cu Rusia de a pune capăt războiului ar putea eșua. Potrivit prim-ministrului, negocierile cu Vladimir Putin sunt ca și cum te-ai tocmi cu „un crocodil care ți-a prins piciorul între fălcile sale”.
Adresându-se reporterilor în timpul unui zbor către India, premierul Marii Britanii a sugerat că Putin ar putea căuta să negocieze doar dacă ar fi câștigat o poziție de forță în Ucraina. Dar el a avertizat că liderul rus ar putea încerca apoi să lanseze un nou asalt asupra capitalei Kiev, relatează BBC.
UPDATE ora 03:49 -Statele Unite au fost înştiinţate, prin acordurile internaţionale de notificare, că Rusia plănuia lansarea rachetei balistice intercontinentale Sarmat înainte de testarea care a avut loc miercuri, potrivit declaraţiilor a doi oficiali americani.
De asemenea, testul nu a fost o surpriză, deoarece este unul ”de rutină”, iar Statele Unite nu l-au considerat ”ca fiind o ameninţare la adresa SUA sau a aliaţilor lor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează CNN.
Statele Unite erau înştiinţate şi au urmărit racheta în timpul lansării, nefiind îngrijorate, au spus oficialii.
Putin: „El sistema de misiles Sarmat garantizará la seguridad de Rusia y hará pensar en aquellos que, al calor de una retórica frenética y agresiva, intentan amenazar a nuestro país”. Rusia prueba con éxito el nuevo misil balístico intercontinental Sarmat
pic.twitter.com/MQvpC2skFK— Vanessa Ortiz (@VanessaOrtizz) April 20, 2022
UPDATE ora 01:42 -Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, a spus că Ucraina este pregătită să organizeze o „rundă specială de negocieri” cu Rusia în orașul asediat Mariupol, dar fără alte condiții impuse.
„Da. Fără alte condiții. Suntem pregătiți să organizăm „o rundă specială de negocieri” chiar în Mariupol. Unul la unul. Doi la doi. Pentru a ne salva oamenii, Azov, armata, civilii, copiii, viii și răniții. Pe toți. Pentru că sunt ai noștri. Pentru că sunt în inima mea. Pentru totdeauna”, a spus Podoliak, care este negociatorul șef în discuțiile de pace cu Rusia.
UPDATE ora 00:55 -Forțele ruse au adăugat 17 grupuri tactice de batalion (BTG) în Ucraina în ultima săptămână, în timp ce patru BTG-uri au fost aduse numai ultimele 24 de ore, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării.
În total, SUA evaluează că acum există 82 de BTG-uri în interiorul Ucrainei, relatează CNN. Din cele patru BTG-uri adăugate în ultimele 24 de ore, trei dintre ele au „mers în est” în zona Donbas, a adăugat oficialul.
Aceste BTG-uri nu sunt toate neapărat formate din infanterie. Sunt „aranjate funcțional”, a spus oficialul. Șeful administrației militare regionale Luhansk, Serhii Haidai, a spus că 80% din teritoriul regiunii sale se află sub controlul Rusiei.
Dacă Ucraina nu rezistă, „Rusia cu siguranță nu se va opri aici și va merge mai departe”, a spus oficialul.
În prezent, armata rusă operează prin Grupuri Tactice de Batalion (BTG), care sunt unități de luptă autonome formate din tancuri, infanterie și artilerie. Compoziția precisă a acestor unități poate varia, dar în general ele cuprind un număr mare de vehicule blindate, dar relativ puține trupe de infanterie.
UPDATE ore 00:10 – Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut apel la autoritățile din Rusia să-l trateze „uman” şi să îi arate „compasiune” britanicului Aiden Aslin, unul din prizonierii luați în Ucraina.
Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, este originar din Marea Britanie, dar are și cetățenie ucraineană. Bărbatul s-a mutat în 2018 în Ucraina, unde a întâlnit-o pe iubita sa şi s-au stabilit împreună în Nikolaev, și s-a alăturat puşcaşilor marini, relatează BBC. Liderul de la Londra a precizat că acesta nu este un mercenar.