Rusia, o nouă decizie periculoasă: vrea deconectarea Ucrainei de la centrala nucleară Zaporijjea. „Avem o mare experienţă în centrale nucleare. Dacă Ucraina nu acceptă, atunci va funcţiona pentru…”

Publicat: 19 05. 2022, 14:49
Actualizat: 19 05. 2022, 14:54
Sursa foto: Profimedia

O nouă decizie drastică a Rusiei în ceea ce privește soarta Ucrainei. Mai exact,  se dorește deconectezea Ucrainei de la centrala nucleară ucraineană Zaporijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa, dacă Kievul nu plăteşte Moscovei electricitatea produsă în această centrală, anunţă vicepremierul rus Marat Husnulin, reatează AFP.

Aceasta este ultima dintr-o serie de declaraţii ale unor oficiali ruşi, în ultimele săptămâni, care sugerează că Rusia se pregăteşte de o ocupaţie pe termen lung sau de o anexare a unor zone din sudul Ucranei, asupra cărora deţine controlul – regiunea Herson şi o parte importantă a regiunii Zaporijjea, potrivit news.ro.

„Dacă sistemul energetic al Ucrainei este pregătit să ia şi să plătească, atunci (n.r. – centrala nucleară) va putea funcţiona pentru Ucraina. Dacă (n.r. – Ucraina) nu acceptă, atunci (n.r.- centrala nucleară) va funcţiona pentru Rusia”, a declarat miercuri, potrivit agenţiilor ruse de presă, într-o vizită în instalaţia nucleară ucraiineană, Husnulin.

„Noi avem o mare experienţă în centrale nucleare. Avem întreprinderi în Rusia care au această experienţă. Nu există nicio îndoială că (centrala nucleară de la Zaporijjea) va continua să funcţioneze”, a declarat el.

Războiul din Ucraina, ziua 85

Între timp, războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 85-a zi.  Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit invazia Rusiei un „eșec absolut”, cu „greșeli catastrofale” făcute la cel mai înalt nivel.

Afirmația vine după ce Rusia a revendicat o victorie strategică prin căderea orașului Mariupol, în timp ce ofensiva sa în regiunea de est Donbas continuă. Volodimir Zelenski a semnat decretul pentru prelungirea legii marțiale și a mobilizării pentru încă 90 de zile în Ucraina.

ONU a avertizat că războiul crește riscul unei penurii alimentare globale, iar națiunile mai sărace s-ar putea confrunta cu ani de foamete. G7 urmează să se întâlnească joi pentru a discuta despre sprijinul financiar suplimentar acordat Ucrainei. Între timp, președintele american Joe Biden îi va găzdui pe liderii Finlandei și Suediei pentru a discuta despre candidaturile lor de aderare la NATO.