„Rusia plănuiește o debarcare între gurile Nistrului și Dunării”. Anunțul unui cunoscut istoric rus

Publicat: 27 04. 2022, 17:57
Președintele rus Vladimir Putin / Sursa foto: Shutterstock

Andrei Zubov, istoric și politolog rus, analizează, într-o postare pe Facebook, semnificația exploziilor și a împușcăturilor din Transnistria și totodată, atrage atenția cu privire la posibila escaladare a războiului spre Republica Moldova. 

Ieri și astăzi au avut loc împușcături și explozii în Transnistria. O clădire a KGB-ului a fost bombardată, iar doi stâlpi de radiolocație au fost aruncați în aer. Mii de transnistreni au fugit în Republica Moldova, sute – în Ucraina. Și totuși, întreaga populație a statului nerecunoscut este de mai puțin de o jumătate de milion de oameni. Ce s-a întâmplat? Ucraina dă vina pe Rusia pentru bombardamente, Rusia dă vina pe Ucraina, iar premierul moldovean vorbește de «conflicte interne» în enclava autoproclamată Republica Moldovenească Nistreană (PMN)/Transnistria”, a scris Andrei Zubov, citat de Libertatea.

Astăzi, rachetele rusești au distrus singurul pod feroviar și rutier peste limanul Nistrului care leagă partea pre-dunăreană a regiunii Odessa, o regiune mică cu orașele istorice Ismail, Kilia, Bolgrad și Akkerman (Cetatea Albă/Belgorod Dnestrovsk). Este partea sudică a vechii provincii Basarabia, cedată Ucrainei după ce Stalin a anexat Basarabia de la România în 1940 (Bugeac).

Rusia, o debarcare între gurile Nistrului și Dunării

În continuare, acesta spune că „Rusia plănuiește o debarcare între gurile Nistrului și Dunării”.

„Mai ales că Insula Șerpilor, capturată în primele zile ale războiului, este un cap de pod convenabil, destul de aproape de această zonă a Ucrainei. Andrei Zubov: Transnistria, „la o întindere de mână” Prin capturarea zonei Akkerman-Ismail, trupele rusești vor fi la o aruncătură de băț de Odesa dinspre vest și astfel vor facilita atacul asupra acestui minunat oraș dinspre est – dinspre Nikolaev. Podurile aruncate în aer ar fi împiedicat trupele ucrainene să vină în ajutorul apărătorilor din Cetatea Albă și Ismail.

Iar populația de acolo este multilingvă – ucraineni, moldoveni, găgăuzi și bulgari. Și dacă îi vor susține pe eliberatori? Dar mai este ceva important. Din această zonă Akkerman-Ismail, este la o întindere de mână Transnistria – doar Nistrul trebuie forțat. Iar Transnistria a cerut să adere la Federația Rusă încă din 2014, iar jumătate dintre locuitorii săi au deja pașapoarte rusești. Transnistria este în mod deschis nostalgică față de vremurile sovietice și are un steag cu secera și ciocanul (al fostei RSS Moldovenești și aceeași stemă)”, mai scrie istoricul Zubov.

Citește și  INTERVIU EXCLUSIV| Scenariul de care se teme România. „Invadarea Republicii Moldova devine tot mai verosimilă”, explică un istoric din Chișinău