Încă înainte de începerea războiului din Ucraina, oficialii de la Moscova au spus că există ”linii roșii” peste care nu se poate trece. Rusia lui Putin a cerut garanții de securitate considerate ”inacceptabile” de NATO și SUA, iar Putin a declanșat ”operațiunea militară specială” care a demonstrat că atacarea unui stat suveran, în anul 2022, nu mai este doar o utopie.
Potrivit unor oficiali americani de rang înalt, administrația Biden a aprobat trimiterea în Ucraina a lansatoarelor de rachete multiple cu rază lungă de acțiune, iar o astfel de veste nu este pe placul Kremlinului.
Ar fi vorba despre sisteme mobile de rachete care pot trage mult mai departe decât lansatoarele folosite în prezent de Ucraina, dar oficialii nu au precizat – potrivit The New York Times – ce tipuri de rachete vor fi livrate. Totuși, sursa citată notează că Pentagonul folosește cel mai adesea M31 GMLRS.
Rusia a reacționat, în urma unei astfel de informații, transmițând că ”dacă americanii fac asta, este clar că au depășit linia roșie”.
Ucraina a solicitat, în repetate rânduri, armament de ultimă generație, cu rază lungă de acțiune, pentru a contracara bombardamentele Rusiei, iar sistemul M31 GMLRS de înaltă precizie, cu ghidare prin satelit, poate zbura mai mult de 60 de kilometri și depășește cu mult raza de acțiune a oricărei baterii de artilerie utilizate în prezent de Ucraina.
Aceiași oficiali de rang înalt citați de The New York Times, au mai declarat că SUA intenționează să includă – ca ajutor pentru Ucraina invadată – și lansatoare de grenade propulsate de rachete HIMARS în următorul său pachet. Un astfel de eventual transfer militar ar urma să fie anunțat în zilele următoare.
Totuși, la nivel oficial, tipul de lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune destinate Ucrainei nu a fost comunicat.
”Unii parteneri evită să dea armele necesare din cauza fricii de escaladare. Escaladare, pe bune? Federația Rusă folosește deja cele mai puternice arme non-nucleare împotriva Ucrainei, ard oamenii de vii. Poate că este timpul să răspundem și să ne dați MLRS (Multiple Launch Rocket System)”
Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei
Citește și: