Prima pagină » Război în Ucraina » UPDATE | Ziua 460 de război. Banca centrală a Rusiei: „Sancţiunile şi presiunile asupra băncilor străine afectează piaţa valutară a ţării”

UPDATE | Ziua 460 de război. Banca centrală a Rusiei: „Sancţiunile şi presiunile asupra băncilor străine afectează piaţa valutară a ţării”

UPDATE | Ziua 460 de război. Banca centrală a Rusiei: „Sancţiunile şi presiunile asupra băncilor străine afectează piaţa valutară a ţării”

Ziua 460 de război. Presiunile asupra băncilor străine care operează în Rusia şi extinderea domeniului de aplicare a sancţiunilor agravează decontările în valută străină în Rusia şi creează dezechilibre periodice pe piaţa internă, potrivit băncii centrale a ţării.

Cele mai importante informații din ziua 460 de război

UPDATE 2: Portul Odesa, sub ploaia de RACHETE rusești / Exportul de cereale ucrainene, în pericol

Rusia a lansat duminică seară și luni dimineață, 29 mai, un atac masiv asupra infrastructurii portuare a Odesei.

În urma loviturilor, principalul port din Ucraina a fost puternic avariat.

Surse neoficiale vorbesc pe rețeaua de socializare Telegram că Ucraina a pierdut, deja, portul Odesa, daunele fiind uriașe. Totuși, informațiile nu au putut fi confirmate și din surse independente. (CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI….)

UPDATE 1: Zelenski: Kievul şi toate oraşele noastre, întreaga noastră Ucraina, vor pune capăt istoriei despotismului Moscovei – VIDEO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs, că Ucraina va pune capăt “despotismului Moscovei” şi că Rusia se va confrunta doar cu înfrângerea.

El a menţionat atacul de duminică asupra Ucrainei, cu zeci de drone. Ucrainenii le-au doborât aproape pe toate, a adăugat Zelenski.

“Astăzi (n.r. – duminică), ţara noastră a trecut printr-unul dintre cele mai dure atacuri ruseşti cu drone Shahed – 54 de drone în acelaşi timp. Aproape toate au fost doborâte… Aproape! Din nefericire, au existat câteva atacuri în regiunea Zhytomyr. Vom face totul pentru a ajuta la refacerea a ceea ce a fost distrus. Dar totuşi, cea mai mare parte a distrugerii a fost evitată şi majoritatea vieţilor care ar fi putut fi luate de aceşte Shahed au fost salvate. Sunt recunoscător fiecărei persoane care au făcut acest lucru posibil! În oraşul Kiev şi în regiune, 36 de drone au fost doborâte. Astfel sărbătoreşte Rusia ziua bătrânului nostru Kiev…”, a spus Zelenski, citat de News.ro.

Banca centrală a Rusiei: „Sancţiunile şi presiunile asupra băncilor străine afectează piaţa valutară a ţării”

Presiunile asupra băncilor străine care operează în Rusia şi extinderea domeniului de aplicare a sancţiunilor agravează decontările în valută străină în Rusia şi creează dezechilibre periodice pe piaţa internă, potrivit băncii centrale a ţării, transmite Reuters.

Sancţiunile occidentale asupra Moscovei din cauza acţiunilor sale în Ucraina au redus utilizarea dolarilor şi euro, ceea ce a dus la o creştere semnificativă a decontărilor în valute pe care Rusia le consideră ”prietenoase” – cele ale ţărilor care nu au impus sancţiuni.

Dar această creştere, condusă de yuanul Chinei, nu este uniformă, a spus banca centrală, creând dezechilibre temporare şi dificultăţi cu lichiditatea valutară, notează News.ro.

Într-o analiză a stabilităţii financiare, Banca Rusiei a avertizat, de asemenea, cu privire la riscurile legate de acumularea de fonduri de către ruşi în bănci străine, în special dacă accesul la acestea devine restricţionat.

În 2022 şi în primul trimestru al anului 2023, ruşii au redus volumul depozitelor în valută la băncile ruseşti cu 3.100 miliarde de ruble (39,9 miliarde de dolari), a spus banca centrală, în timp ce 2.600 miliarde de ruble au fost transferate filialelor băncilor străine.

Între timp, restricţiile privind achiziţiile de valori mobiliare ale emitenţilor din ţări ”neprietenoase” de către investitorii necalificaţi contribuie la achiziţionarea de la brokerii străini, a spus banca.

”Pe termen lung, în cazul în care încrederea investitorilor privaţi în piaţa bursieră din Rusia ar scădea, există riscuri de creştere a economiilor cetăţenilor în instrumente străine şi de ieşire de fonduri din sistemul bancar rusesc, precum şi de reducerea numărului companiilor care au capacitatea de a atrage finanţare pe termen lung”, a spus banca.

Băncile ruseşti deţin 65,6% din obligaţiunile de trezorerie OFZ în circulaţie. Cota OFZ în activele băncilor ruse era de 8,3% la începutul lunii mai şi are ”un potenţial semnificativ” pentru achiziţii ulterioare, a spus banca.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile pe frontul din Ucraina

Ziua 459 de război: Rusia, atac „masiv” cu drone asupra Kievului, chiar de ziua orașului. Cel puțin o persoană a murit 

Ziua 458 de război: Ucraina afirmă că Rusia intenţionează să simuleze un ACCIDENT la centrala nucleară Zaporojie

 Ziua 457 de război. Medvedev anunță momentul în care Rusia va declanșa „apocalipsa” în Ucraina

Ziua 456 de război. Armata ucraineană anunţă că a respins un nou atac cu drone ruse asupra Kievului

Ziua 455 de război. Şeful Wagner: Ucrainenii sunt una dintre cele mai PUTERNICE armate din lume. Rușii nu sunt pregătiți să le opună rezistență

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și