Prima pagină » Război în Ucraina » LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 680: Rusia vrea să epuizeze populația și „industria de apărare” a Ucrainei cu atacurile sale masive (experți)

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 680: Rusia vrea să epuizeze populația și „industria de apărare” a Ucrainei cu atacurile sale masive (experți)

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 680: Rusia vrea să epuizeze populația și „industria de apărare” a Ucrainei cu atacurile sale masive (experți)
Război în Ucraina / Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Experți: Rusia vrea să epuizeze Ucraina cu atacurile sale masive

Recentele atacuri masive ale Rusiei împotriva marilor oraşe ucrainene au ca scop, potrivit experţilor, epuizarea populaţiei şi a apărării antiaeriene a Ucrainei, care a cerut din nou mai multe arme de la aliaţii săi occidentali, scrie AFP.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a tras aproape 300 de rachete şi peste 200 de drone explozive Shahed în două atacuri, la 29 decembrie şi în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, care s-au soldat cu moartea a aproximativ 50 de persoane.

La un an de la atacurile masive ale Moscovei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, această campanie de la mijlocul iernii a lovit instalaţii civile vitale şi zone rezidenţiale, potrivit Kievului. Ca de obicei, Moscova susţine că vizează doar ţinte militare.

Unul dintre obiectivele principale ale Kremlinului – explică Mick Ryan, cercetător asociat la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) – este de a „testa” apărarea antiaeriană a Ucrainei, care a fost întărită de sistemul american Patriot şi de echivalentul său franco-italian, SAMP/T MAMBA.

Moscova caută să se angajeze într-o cursă contra cronometru în speranţa că „Ucraina va rămâne fără interceptoare înainte ca Rusia să rămână fără rachete şi drone”, relatează acest general australian în retragere pe X (ex-Twitter), conform News.ro.

Principala ţintă a atacurilor ruseşti este „industria de apărare”

Rusia a trecut la o economie de război, în timp ce Occidentul se străduieşte să furnizeze cantitatea necesară de rachete antiaeriene sol-aer, care sunt mult mai complexe şi mai scumpe de fabricat decât unele drone construite parţial din echipamente civile.

Principala ţintă a atacurilor ruseşti este „industria de apărare”, pe care Kievul încearcă să o consolideze în faţa scăderii livrărilor de arme occidentale, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Ruşii „încearcă acum să atace complexul militar-industrial, companiile, nu infrastructura energetică (spre deosebire de iarna trecută, n.r.), ci producţia de armament”, explică pentru AFP analistul militar Mykola Bielieskov, de la Institutul ucrainean pentru studii strategice.

„Am început să producem mai multe arme decât înainte”, a declarat pentru AFP Sergiy Zgourets, director al centrului de cercetare ucrainean Defence Express, referindu-se la muniţii, drone, vehicule blindate şi radare.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și