Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat – camera inferioară a Parlamentului Federației Ruse – și un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că țara sa ar putea recurge la arma nucleară doar ca răspuns la un atac similar, excluzând eventualitatea unuia preventiv. În același timp, șeful Legislativului Federației Ruse consideră că noile granițe ale Ucrainei după încheierea „operațiunii militare speciale” vor depinde de hotărârea cetăţenilor acestei ţări.
Şeful Dumei de Stat a Rusiei a declarat că viitoarele frontiere ale țării în care a demarat „operațiunea specială miliară” acum 72 de zile, în 24 februarie, depind de ucraineni.
„Această sarcină revine Ucrainei şi cetăţenilor săi”, a spus Viaceslav Volodin într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda, citat de Interfax, după cum relatează Agerpres.
În argumentarea afirmației, liderul deputaților ruși a reluat poziția Kremlinului potrivit căruia, în 2014, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat, nu o mişcare populară de contestare a regimului preşedintelui Viktor Ianukovici.
„Ca urmare a acestei lovituri de stat, Crimeea s-a separat de Ucraina. Cetăţenii, în conformitate cu toate cerinţele şi normele internaţionale, au decis că vor să trăiască în componenţa Federaţiei Ruse”, a afirmat Volodin. El nu a menționat, însă, cî șa-zisul referendum din Crimeea s-a desfășurat după ce peninsula a fost ocupată de soldați ruși fără însemne, precizează sursa citată.
„Republicile populare Doneţk şi Lugansk au decis să se separe de Ucraina şi să devină independente”, a spus Șeful Dumei de Stat. De amintit că în 15 februarie, camera inferioară a parlamentului rus a adoptat o rezoluție asupra recunoaşterii republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.
Potrivit sursei ciatate, Viaceslav Volodin a făcut din nou aluzie la încercarea altor țări de a rupe în bucăți Ucraina, afirmații dezmințite clar deja: „Apoi, vedeţi procesele care au loc astăzi în vestul Ucrainei, multe persoane au primit paşapoarte de cetăţeni ai Poloniei, Ungariei… Ce decizie vor lua ei? Poate că vor dori să trăiască în componenţa altor state şi nu în Ucraina?”
Șeful camerei inferioare a Legislativului de la Moscova a spus că Rusia – o republică prezidențială – ar putea recurge la arma nucleară doar ca răspuns la un atac similar, excluzând posibilitatea unui atac nuclear preventiv.
„Doctrina militară rusă prevede utilizarea armei nucleare ‘doar ca răspuns’ la un atac similar împotriva ţării. În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, noi avem în vedere doar posibilitatea de a răspunde (cu un dispozitiv nuclear) la un atac punctual”, a declarat Viaceslav Volodin, în acelaşi interviu. „Dacă ne atacă, noi răspundem”, a conchis el.