Prima pagină » Război în Ucraina » Singura decizie care l-ar face pe Vladimir Putin să dea înapoi. Dezvăluirile făcute de aliații președintelui Zelenski

Singura decizie care l-ar face pe Vladimir Putin să dea înapoi. Dezvăluirile făcute de aliații președintelui Zelenski

Singura decizie care l-ar face pe Vladimir Putin să dea înapoi. Dezvăluirile făcute de aliații președintelui Zelenski
ALERTĂ maximă în Rusia. Putin urmează să facă declarații despre apelul la rebeliune a lui Prigojin

Ucraina consideră că singurul mod în care președintele rus Vladimir Putin va da înapoi este o amenințare serioasă la adresa puterii economice date de combustibili fosili. Putin crede că Europa și SUA sunt prea slabe pentru a face acest lucru, însă sunt voci care cred că există o cale pentru a lăsa Moscova fără veniturile din petrol și gaze, potrivit unei analize The Guardian.

Aliații președintelui ucrainean Voldimir Zelenski cred că Vladimir Putin va accepta un compromis cu privire la viitoarea neutralitate a Ucrainei doar dacă se confruntă cu o amenințare credibilă la adresa puterii sale economice, prin excluderea rapidă și permanentă a exporturilor de petrol și gaze ale Rusiei de pe piețele europene. Guvernul rus obține 40% din veniturile bugetare din exporturile de energie.

Cu toate acestea, Ucraina întâmpină rezistență din partea Germaniei, care insistă că economia sa ar intra în recesiune dacă ar pierde brusc accesul la gaz și petrol rusesc, scrie în analiza The Guardian.

„Germania ar putea renunța la cărbunele rusesc”

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a recunoscut, într-un interviu, că Europa a alimentat în trecut Ucraina cu promisiuni false, dar a spus că Germania nu își poate permite „pierderea a sute de mii de locuri de muncă” rezultate dintr-un embargo energetic total. El a spus că, în cel mai bun caz, Germania ar putea renunța la cărbunele rusesc până în toamnă și la petrol până la sfârșitul anului, dar nu ar putea stabili o dată pentru încetarea dependenței Germaniei de gazele naturale din Rusia.

Aliații lui Zelenski și fac apel la Marea Britanie și SUA să folosească G7 pentru a încerca să-l convingă pe cancelarul german, Olaf Scholz, să semneze un calendar pentru a pune capăt dependenței de energia rusă.

În schimb, Scholz și Emmanuel Macron, președintele francez, au discutat din nou cu Putin în weekend. Negociatorul-șef al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că discuțiile dintre Ucraina și Rusia sunt acum practic continue și au trecut de stadiul ultimatumurilor comerciale. Cu toate acestea, francezii sunt mai puțin optimiști.

Suntem în fața unui zid. Ce e mai rău abia urmează. Acest război va fi lung”, a spus Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.

Zelenski este dispus să apeleze la unul dintre predecesorii lui Scholz, Gerhard Schröder, pentru a acționa ca mediator cu Putin. Fostul cancelar a acceptat rolul, posibil pentru a-și salva reputația, și ar fi avut discuții cu Putin chiar zilele trecute, mai scriu analiștii în The Guardian.

Un joc de șah geopolitic

Petrolul reprezintă 32% din consumul german de energie, iar o treime din acesta provine din Rusia.

Cu toate acestea, petrolul este esențial pentru mașina de război a lui Putin. Thane Gustafson, cronicarul sectorului energetic al Rusiei, subliniază în ultima sa carte, Klimat, că în 2019, ultimul an pre-pandemic, veniturile din petrol – în valoare de 188 de miliarde de dolari – au reprezentat 44% din exporturile rusești, iar gazele doar 12%. Hidrocarburile generează 56% din veniturile din export ale Rusiei și 39% din bugetul federal.

Citește și INTERVIU EXCLUSIV| „Putin a pierdut războiul și se simte ca un urs încolțit”. Un istoric din Republica Moldova explică obiectivele președintelui rus

Citește și