Soluția lui Lech Walesa pentru războiul din Ucraina: O „revoltă a popoarelor anexate de către Rusia” și reducerea populației la „mai puţin de 50 de milioane de locuitori”
Fost președinte al Poloniei și figură istorică în lupta împotriva URSS, Lech Walesa, a îndemnat Occidentul să meargă mai departe decât eliberarea Ucrainei, sub ofensiva militară rusă care a început la sfârșitul lunii februarie.
„Chiar dacă Ucraina va câștiga acest război, în cinci ani vom avea același lucru, în zece ani vom vedea un alt Putin ridicându-se”, a avertizat el. Pentru a evita acest scenariu, „azi, trebuie să forțăm această schimbare de sistem politic, sau altfel, să organizăm o revoltă a popoarelor” rusești, sugerează fostul președinte polonez.
Dacă nu va exista o schimbare completă a regimului politic la Moscova, securitatea mondială ar putea fi, așadar, asigurată doar prin dezmembrarea Rusiei de astăzi, care în ochii lui a rămas imperială.
„Sunt 60 de popoare care au fost anexate ca ucrainenii de astăzi. Ar fi necesar să se ridice aceste popoare care au fost anexate de Rusia (…). Fie schimbă sistemul politic al Rusiei, fie îl readuce la o populație de mai puțin de 50 de milioane”, a spus sursa citată, într-un interviu pentru Le Figaro.
Federația Rusă are în prezent 144 de milioane de locuitori.
„Occidentul se extinde prin mijloace democratice. Rusia o face prin violență”
Deși recunoaște că Occidentul are propriile sale interese în extinderea influenței și puterii sale, el subliniază că o face printr-o cale democratică și, prin urmare, legitimă.
„Trebuie să înțelegem că Occidentul își dezvoltă puterea prin NATO, prin UE, prin extindere, dar este prin mijloace democratice. Rusia o face prin violență”, a adăugat Lech Walesa.
Pentru fostul lider polonez, lumea ar trebui din nou „tăiată în două”.
„Sunt acum două sisteme: pe de o parte, democrațiile și NATO, care vor să se extindă, dar prin mijloace democratice, prin solicitarea deciziilor popoare, pe de altă parte Rusia și China, care recurg la vechile metode de anexare”.
Lech Walesa rămâne vehement în ceea ce privește Occidentul, despre care consideră că a fost irațional crezând că Rusia va deveni inofensivă. Potrivit acestuia, această greșeală datează din perioada lui Gorbaciov.
„Ar fi trebuit să doborâm Rusia. Dar Gorbaciov era prea inteligent pentru asta. Ne-am spus atunci: „A fost Stalin, Brejnev, dar Gorbaciov, e drăguț”. Așa că i-am lăsat în pace. Rusia a așteptat vremuri tulburi și acum vor să continue așa cum au făcut-o timp de secole și să continue să anexeze popoarele în imperiul lor. A fost greșeala noastră la momentul respectiv. Am vrut să fac altfel, dar nu m-au lăsat””, a conchis el.