Prima pagină » Război în Ucraina » Spitalele din Elveţia nu vor trata răniţi ucraineni / Guvernul a refuzat cererea NATO, invocând principiul neutralităţii

Spitalele din Elveţia nu vor trata răniţi ucraineni / Guvernul a refuzat cererea NATO, invocând principiul neutralităţii

Spitalele din Elveţia nu vor trata răniţi ucraineni / Guvernul a refuzat cererea NATO, invocând principiul neutralităţii

Spitalele din Elveţia nu vor trata răniţi ucraineni, după ce guvernul nu a dat curs unei solicitările din partea NATO pentru a nu contraveni principiului neutralităţii ţării, a transmis Departamentul Federal al Afacerilor Externe (DFAE).

„Elveţia, prin ajutorul său şi angajamentul său umanitar, aduce în principiu un sprijin de calitate mai bună şi mai eficace la faţa locului decât dacă pacienţii ar fi primiţi în Elveţia”, a afirmat DFAE.

Conform sursei citate, primirea de combatanţi ucraineni ar fi problematică pentru neutralitatea Elveţia, care a stat la baza politicii sale externe de peste două secole.

Conform articolului 37 al Convenţiei de la Geneva din 1949, răniţii şi bolnavii extraşi dintr-o zonă de război trebuie să fie „păziţi de statul neutru” pentru ca „ei să nu poată lua parte din nou la operaţiuni de război”, potrivit AFP, citată de Agerpres.

FOTO – Caracter ilustrativ: Pixabay

Inițial, cererea NATO a fost bine primită de Elveția

Cererea, care provenea de la un organism al NATO ce coordonează evacuările medicale în afara Ucrainei, a fost iniţial bine primită de cantoane, dar între timp a primit un aviz nefavorabil din partea DFAE la mijlocul lui iunie, a scris cotidianul elveţian „24 heures”.

După o analiză „de urgenţă” a mai multor ministere, „măsurile de pregătire luate deja în Elveţia au fost suspendate”, a confirmat DFAE.

Războiul din Ucraina a ajuns, marți, la ziua cu numărul 146. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că forţele armate ucrainene ”au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative”. „Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat”, susţine Zelenski. El a transmis că 1.028 de localităţi au fost eliberate de ocupanţi, în timp ce alte 2.621 se află încă sub controlul invadatorilor.

Pe de altă parte, Rusia intenţionează să impună condiţii mai dure Ucrainei în cazul în care sunt reluate negocierile de pace, a afirmat un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Urmărește cele mai noi informații din a 146-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și