Statele Unite au fost înştiinţate, prin acordurile internaţionale de notificare, că Rusia plănuia lansarea rachetei balistice intercontinentale Sarmat înainte de testarea care a avut loc miercuri, potrivit declaraţiilor a doi oficiali americani.
De asemenea, testul nu a fost o surpriză, deoarece este unul ”de rutină”, iar Statele Unite nu l-au considerat ”ca fiind o ameninţare la adresa SUA sau a aliaţilor lor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează CNN.
Statele Unite erau înştiinţate şi au urmărit racheta în timpul lansării, nefiind îngrijorate, au spus oficialii.
Atât Rusia, cât şi SUA – conform unui acord internaţional existent – notifică alte naţiuni cu privire la testele efectuate. pentru a evita orice incidente.
SUA apreciază că această rachetă nu este încă operaţională în inventarul rusesc, au mai precizat sursele citate.
”Un astfel de test este unul de rutină şi nu a fost o surpriză”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.
Sarmat: Rusia prueba un nuevo misil intercontinental que, según Putin, hará que sus enemigos “se lo piensen dos veces” https://t.co/n6ydNg5Nq4
— BBC News Mundo (@bbcmundo) April 20, 2022
Kirby a mai menţionat că Statele Unite ”nu au considerat testul ca fiind o ameninţare la adresa Statelor Unite sau a aliaţilor săi”.
”Departamentul rămâne concentrat pe agresiunea ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai argumentat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Rusia a anunţat, miercuri, că a testat cu succes racheta balistică intercontinentală Sarmat, despre care preşedintele Vladimir Putin a spus va ”consolida potenţialul de luptă” şi ”securitatea Rusiei” şi, în acelaşi timp, le va oferi inamicilor Moscovei o ”temă de gândire”, relatează Reuters.
”Noul complex are cele mai înalte caracteristici tactice şi tehnice şi este capabil să depăşească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are analogi în lume şi nu va avea mult timp de acum înainte”, a afirmat Putin.
”Această armă cu adevărat unică va consolida potenţialul de luptă al forţelor noastre armate, va asigura în mod eficient securitatea Rusiei împotriva ameninţărilor externe şi va oferi teme de gândire celor care, în febra unei retorici agresive frenetice, încearcă să ne ameninţe ţara”, a continuat liderul rus.
Luptele sângeroase de pe teritoriul ucrainean au intrat, joi, în cea de-a 57-a zi.
Forțele ruse au adăugat 17 grupuri tactice de batalion (BTG) în Ucraina în ultima săptămână, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării. Din cele patru BTG-uri adăugate în ultimele 24 de ore, trei dintre ele au „mers în est” în zona Donbas, acolo unde Vladimir Putin pregătește o puternică ofensivă.
În acest moment, 80% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei, a precizat șeful administrației militare regionale Serhii Haidai.
Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, a spus că Ucraina este pregătită să organizeze o „rundă specială de negocieri” în orașul asediat Mariupol după ce oficialii ruși au transmis miercuri că au predat autorităților ucrainene un proiect de pace.