22:45
Zelenski, mesaj clar către SUA: „Dacă Congresul nu ajută Ucraina, vom pierde războiul și alte state vor fi atacate”
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat, duminică, că ţara sa va pierde războiul în faţa Rusiei dacă ajutorul american de 60 miliarde de dolari rămâne blocat în Congres, în contextul în care Rusia îşi intensifică presiunea în estul ţării.
„Dacă Congresul nu ajută Ucraina, Ucraina va pierde războiul. Fără sprijinul Congresului, ne va fi dificil să câştigăm, chiar să supravieţuim ca ţară. Dacă Ucraina pierde războiul, alte state vor fi atacate”, a declarat Zelenski pe un ton grav, într-o videoconferinţă cu ambasadori ai platformei de strângeri de fonduri a guvernului, United24. (Citește aici continuarea…)
21:55
Presa americană a aflat DETALIILE planulului de pace „în 24 de ore” al lui Trump promis Ucrainei, dacă va conduce SUA din nou. În ce constă acesta
Washington Post a aflat detaliile planului de pace „în 24 de ore” al lui Donald Trump promis Ucrainei, în cazul victoriei sale la alegerile prezidențiale din SUA.
Trump crede că oamenii din unele părți ale Ucrainei nu sunt împotriva aderării la Rusia, iar în opinia sa, atât Ucraina, cât și Rusia doar „vor să salveze aparențele”, dar se străduiesc să găsească o cale de ieșire. (Citește aici continuarea…)
13:09
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov, în vizită oficială în China, luni şi marţi
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov va efectua luni şi marţi o vizită oficială în China, principalul partener diplomatic şi economic al Moscovei, au anunţat serviciile sale într-un comunicat de presă difuzat duminică, informează AFP.
„În 8 şi 9 aprilie, ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, va efectua o vizită oficială în Republica Populară Chineză, în cadrul căreia sunt planificate discuţii cu (omologul său chinez) Wang Yi”, a indicat ministerul rus.
Potrivit comunicatului, cei doi lideri „vor discuta o gamă largă de probleme legate de cooperarea bilaterală, precum şi de cooperarea pe scena internaţională”.
„Este planificat un schimb aprofundat de puncte de vedere pe un anumit număr de ‘teme fierbinţi'”, mai precizează comunicatul, ministerul rus menţionând „criza ucraineană şi situaţia din regiunea Asia-Pacific”.
Într-un comunicat separat, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a confirmat sosirea lui Lavrov ca parte a unei „vizite oficiale” pe teritoriul chinez „la invitaţia lui Wang Yi”.
De la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei în februarie 2022, relaţiile dintre Moscova şi Beijing s-au întărit foarte mult, conform Agerpres.
Deplasarea lui Lavrov se înscrie în logica acestei apropieri.
11:28
Preşedintele Zelenski speră să stabilească cu omologul elveţian data unui summit pentru pace
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în declaraţiile difuzate sâmbătă că speră ca împreună cu preşedintele elveţian Viola Amherd să stabilească o dată în următoarele zile pentru un summit mondial pentru pace în Elveţia, cu participarea a 80 până la 100 de ţări, informează Reuters.
Rusia a spus că o astfel de întâlnire ar fi inutilă fără participarea sa. Atunci când Kievul a propus organizarea unui summit mondial pentru pace, a precizat că Rusia nu va fi invitată.
Preşedintele Zelenski a declarat într-un interviu pentru televiziune că el şi preşedintele elveţian ar trebui să cadă de acord asupra unei date şi apoi să transmită invitaţii liderilor mondiali.
„Ne aşteptăm să avem între 80 şi 100 de ţări”. „Acesta este numărul de ţări, cred, care va putea cel puţin să încerce să forţeze Rusia către o pace echitabilă”, scrie Agerpres.
În interviul înregistrat în timpul unei deplasări vineri, în regiunea Cernihiv, unde a vizitat lucrările de fortificaţii, preşedintele Zelenski a spus că nu a fost încă alcătuită o listă specifică de ţări.”Vom conveni cum se va întâmpla în zilele următoare”, a spus el.”Zile, sper, nici măcar săptămâni”.
10:17
Rusia cere o anchetă în cazul pretinsului atac cu dronă din Transnistria. Premierul Dorin Recean spune că este o provocare susţinută chiar de Moscova
Rusia a condamnat sâmbătă un presupus atac cu dronă asupra unei instalaţii militare din regiunea separatistă Transnistria ca fiind o provocare şi a cerut o anchetă, în timp ce premierul Republicii Moldova a acuzat chiar Moscova că ar fi în spatele acestei provocări.
O dronă kamikaze a lovit o instalaţie aparţinând forţelor militare ale autorităţii separatiste, la şase kilometri de graniţa cu Ucraina, a declarat vineri ministrul securităţii din regiunea prorusă.
Invazia rusă la scară largă din Ucraina, în februarie 2022, a stârnit temeri că Moscova ar putea încerca să înainteze spre vest prin sudul Ucrainei, până în Transnistria, ajungând la garnizoana sa de acolo. Aceste temeri au dispărut pe măsură ce trupele Kievului au respins forţele ruseşti până pe malul estic al fluviului Nipru. Cele mai apropiate linii de front se află la aproximativ 200 km de estul Moldovei.
„Considerăm acest incident ca fiind o nouă provocare menită să exacerbeze situaţia deja tensionată din jurul Transnistriei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comunicat.
„Ne aşteptăm la o anchetă amănunţită asupra tuturor circumstanţelor a ceea ce s-a întâmplat. Avem încredere că cei care se află în spatele acestei acţiuni nesăbuite vor realiza pe deplin consecinţele sale periculoase”, a afirmat reprezentanta MAE rus, potrivit Reuters, relatează News.ro.
Instituţia din Transnistria care se ocupă de securitate a declarat că a fost deschis un dosar penal.
Incidentul a fost al doilea de acest fel în mai puţin de o lună. În martie, autorităţile separatiste din Transnistria au declarat că un atac cu dronă a distrus un elicopter în regiune.
Republica Moldova a declarat că studiază imaginile de la ultimul incident, dar că nu are acces într-o zonă controlată de autorităţile separatiste. Chişinăul a avertizat însă că incidentul ar putea fi o încercare deliberată de a semăna panică şi de a atrage atenţia asupra enclavei.
09:08
Tadjikistanul respinge afirmaţia Rusiei potrivit căreia Ucraina recrutează cetăţeni tadjici
Ministerul de Externe al Tadjikistanului a respins sâmbătă afirmaţia lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit căruia Ambasada Ucrainei din capitala Tadjikistanului ar recruta mercenari pentru a lupta împotriva Rusiei, relatează Reuters.
„Observăm că această afirmaţie a oficialului rus nu are nicio bază”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe tadjik, Şohin Samadi, citat de agenţiile de presă ruse.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, un aliat cheie al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat miercuri, fără a furniza dovezi, că „serviciile speciale ucrainene” se află în spatele atacului de la concertul de luna trecută din apropierea Moscovei şi că ambasada ucraineană din Tadjikistan recrutează luptători, a relatat presa de stat, citată de News.ro.
08:45
Rusia este acuzată că foloseşte atacuri cu gaze chimice. Soldaţii ucraineni spun că se întâmplă „aproape zilnic”
Rusia este acuzată că foloseşte în mod sistematic atacuri ilegale cu gaze chimice împotriva soldaţilor ucraineni. Trupele ucrainene au declarat pentru The Daily Telegraph că au fost supuse unor atacuri regulate efectuate cu drone de mici dimensiuni care lansează gaze lacrimogene şi alte substanţe chimice, relatează The Guardian.
Folosirea acestor substanţe, cunoscute sub numele de CS, este interzisă pe timp de război, conform Convenţiei privind armele chimice.
Moscova a mai fost acuzată că a folosit arme chimice într-un atac cu drone asupra portului Mariupol în primele etape ale invaziei sale din februarie 2022, scrie News.ro.
Bloomberg: China furnizează informaţii Rusiei imagini din satelit pentru atacurile sale din Ucraina, avertizează SUA
Washingtonul şi-a avertizează aliaţii că Beijingul îşi intensifică sprijinul pentru Rusia, inclusiv prin furnizarea de informaţii geospaţiale, pentru a ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, scrie Bloomberg.
Astfel, China a furnizat Rusiei imagini din satelit în scopuri militare, precum şi microelectronică şi echipamente pentru tancuri, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Sprijinul Chinei include, de asemenea, produse optice, propulsoare care să fie folosite la rachete şi o cooperare sporită în domeniul spaţial, a declarat una dintre aceste persoane.
Sprijinul Chinei pentru Rusia s-a adâncit în ultimele luni, au declarat, sub rezerva anonimatului, sursele Bloomberg. Secretarul de stat Antony Blinken i-a informat pe aliaţii europeni în această săptămână cu privire la amploarea şi semnificaţia sprijinului acordat de China şi la necesitatea de a face mai mult pentru a-l reduce, a declarat una dintre persoane. Blinken le-a cerut aliaţilor să abordeze problema direct cu China şi să ia măsuri împotriva entităţilor şi companiilor chineze, a declarat o altă persoană familiarizată cu discuţiile.
SUA şi aliaţii săi vor căuta să transmită îngrijorările lor Beijingului şi să-şi intensifice eforturile de a lua măsuri împotriva sprijinului acordat de China industriei de apărare a Rusiei, au mai spus sursele Bloomberg, citați de News.ro.
Astfel, în timpul convorbirii lor telefonice din această săptămână, preşedintele Joe Biden i-a spus liderului chinez Xi Jinping că este îngrijorat de sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare rusă, inclusiv prin furnizarea de maşini-unelte, optică, nitroceluloză, microelectronică şi motoare turboreactoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson.
Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat, de asemenea, săptămâna aceasta, cu privire la „consecinţe semnificative”, dacă se va descoperi că anumite companii, inclusiv cele din China, oferă sprijin material pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi pentru baza sa militaro-industrială.