Prima pagină » Război în Ucraina » LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 330: SUA încep să se arate dispuse să ajute Ucraina să-i atace pe ruşi în Crimeea / Dmitri Medvedev amenință din nou: „Înfrângerea Rusiei poate declanșa un război nuclear”

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 330: SUA încep să se arate dispuse să ajute Ucraina să-i atace pe ruşi în Crimeea / Dmitri Medvedev amenință din nou: „Înfrângerea Rusiei poate declanșa un război nuclear”

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 330: SUA încep să se arate dispuse să ajute Ucraina să-i atace pe ruşi în Crimeea / Dmitri Medvedev amenință din nou: „Înfrângerea Rusiei poate declanșa un război nuclear”

Administraţia Biden începe să-şi flexibilizeze poziţia avută până acum în războiul din Ucraina şi ia în considerare argumentul Kievului că are nevoie de arme mai puternice pentru a lovi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi unde se află aproximativ 70.000 de soldaţi ruşi şi mai multe baze militare importante ale Moscovei.

CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ALE ZILEI

UPDATE 5: Belarus: Lukaşenko afirmă că a oferit Rusiei tot sprijinul pe care l-a promis în campania militară din Ucraina

Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat joi că a oferit tot sprijinul pe care l-a promis Moscovei în contextul campaniei militare a Rusiei în Ucraina, pentru care autorităţile de la Minsk au pus la dispoziţie teritoriul ţării pentru trupele şi logistica rusă, transmite EFE.

”Tot ceea ce am promis, tot ceea ce are nevoie Rusia în această perioadă complexă, nu doar pentru Rusia, ci şi pentru noi, pentru Rusia şi Belarus, facem”, i-a transmis Lukaşenko ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-o reuniune desfăşurată la Minsk, potrivit agenţiei oficiale locale BELTA.

Lukaşenko a subliniat că cea mai mare preocupare a sa este securitatea Belarus, în primul rând, şi a Rusiei.

„Dumneavoastră ştiţi care sunt intenţiile vecinilor noştri occidentali. (…) Ei încearcă să folosească şi Ucraina împotriva Belarus”, a susţinut Lukaşenko în faţa şefului diplomaţiei ruse, notează Agerpres.

Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko / Sursă Foto: Captură - YouTube

Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko / Sursă Foto: Captură – YouTube

UPDATE 4: Miniștrii apărării britanici, polonezi și baltici se întâlnesc în Estonia pentru a obține aprobarea Germaniei de a transporta tancuri Leopard în Ucraina

Ministrul britanic al apărării se va întâlni, astăzi, în Estonia, cu omologii din Polonia și țările baltice pentru a coordona eforturile de a obține aprobarea Germaniei pentru transportul de tancuri grele Leopard în Ucraina, a informat The Guardian.

Întâlnirea acestei „coaliții Leopard”, care își datorează numele faptului că toți membrii săi doresc această aprobare, va avea loc în ajunul celei de la Ramstein, în Germania, în cadrul căreia miniștrii apărării statelor care susțin Ucraina trebuie să discute despre continuarea ajutorului lor material.

Obiectivul întâlnirii de joi este „să-i încurajeze pe germani” dacă nu se ia nicio decizie până atunci, potrivit The Guardian, citând surse apropiate Ministerului Britanic al Apărării, conform Știrile TVR.

UPDATE 3: Autorităţile ucrainene continuă ancheta asupra prăbuşirii elicopterului în care se afla ministrul de interne

Autorităţile ucrainene continuau joi ancheta ordonată cu o zi înainte de preşedintele Volodimir Zelenski, după decesul ministrului de interne Denis Monastîrski în urma prăbuşirii lângă o grădiniţă a elicopterului în care se afla, provocând de asemenea moartea altor 13 persoane, informează AFP.

„Serviciul de securitate al Ucrainei a declanşat o anchetă penală asupra acestui teribil eveniment”, a declarat Zelenski într-un discurs miercuri seara.

„L-am însărcinat pe şeful Serviciului de securitate al Ucrainei, în cooperare cu toate celelalte instituţii autorizate, să clarifice toate circumstanţele catastrofei”, a precizat Zelenski.

Elicopterul, un Super Puma EC-225 (Airbus Helicopters), potrivit Serviciul de stat pentru Situaţii de Urgenţă (SES) căruia îi aparţinea, s-a zdrobit miercuri dimineaţa la Brovarî, lângă Kiev, scrie Agerpres.

UPDATE 2: Dmitri Medvedev amenință din nou: „Înfrângerea Rusiei poate declanșa un război nuclear”

Fostul președinte rus Medvedev a declarat joi că „înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional poate declanșa un război nuclear”, referindu-se la campania militară a Rusiei în Ucraina.

UPDATE 1: CNN: Oficialii americani sunt „optimişti” că Germania va trimite tancuri Leopard în Ucraina. Şeful Pentagonului va face presiuni la Berlin

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care joi se află la Berlin, va face „presiuni asupra germanilor” pentru a-şi da acordul ca tancurile lor Leopard să fie transferate în Ucraina, pentru a oferi „într-un moment crucial” capacitatea de a contracara orice potenţială ofensivă de primăvară a Rusiei, a declarat miercuri pentru CNN un înalt oficial american din domeniul apărării.

„Suntem foarte optimişti că vom face progrese cu privire la această cerinţă până la sfârşitul săptămânii”, a spus oficialul citat de CNN.

Germania este reticentă în a aproba transferul din alte ţări către Ucraina a tancurilor Leopard. Fiind fabricate în Germania. Berlinul trebuie să-şi dea acordul înainte ca ţări precum Polonia şi Finlanda, care şi-au declarat în mod deschis disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina, să fie autorizate să dea curs acestor livrări, scrie News.ro.

„Nu vom merge niciodată singuri într-un astfel de demers. Este necesar, într-o situaţie foarte dificilă ca aceasta”, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce presa internaţională a relatat că Berlinul ar pune condiţia ca şi Washingtonul să livreze către Ucraina tancuri de luptă de fabricaţie americană.

Lloyd Austin, şeful Pentagonului, se află în Germania, unde urmează să se întâlnească cu ministrul german al apărării înainte de a convoca vineri, la baza americană de la Ramstein, o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina, pentru a discuta cu aproximativ 50 de ţări şi organizaţii despre ajutorul ce urmează să fie furnizat în continuare ţării invadate de Rusia în urmă cu aproape un an.

ȘTIRE INIȚIALĂ

NYT: Washingtonul începe să se arate dispus să ajute Ucraina să-i atace pe ruşi în Crimeea

Administraţia Biden începe să-şi flexibilizeze poziţia avută până acum în războiul din Ucraina şi ia în considerare argumentul Kievului că are nevoie de arme mai puternice pentru a lovi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi unde se află aproximativ 70.000 de soldaţi ruşi şi mai multe baze militare importante ale Moscovei.

Statele Unite au susţinut tot timpul că peninsula Crimeea – anexată ilegal de Moscova în 2014 – este parte a Ucrainei. Cu toate acestea, administraţia Biden a menţinut o linie intransigentă de la invazia rusă din februarie 2022, refuzând să furnizeze Kievului armele de care ar avea nevoie pentru a ţinti peninsula Crimeea, pe care Rusia o foloseşte ca bază pentru a lansa lovituri devastatoare.

Acum, această linie dură a administraţiei americane începe să se înmoaie, relatează News.ro citând The New York Times.

După luni de discuţii cu oficialii ucraineni, administraţia Biden începe în cele din urmă să admită că Kievul ar avea nevoie de puterea necesară pentru a lovi acest „sanctuar” rusesc, chiar dacă o astfel de mişcare ar creşte riscul de escaladare, au declarat mai mulţi oficiali americani citaţi sub protecţia anonimatului de cotidianul newyorkez.

Flexibilizarea poziţiei s-a produs pe măsură ce administraţia Biden a început să fie convinsă că dacă armata ucraineană arată Moscovei că îi poate ameninţa controlul asupra Crimeei, asta ar consolida poziţia Kievului în orice negocieri viitoare. În plus, temerile că Kremlinul ar putea riposta folosind o armă nucleară tactică s-au diminuat, au declarat oficialii şi experţii americani, deşi aceştia au avertizat că riscul rămâne totuşi valabil.

Noua atitudine cu privire la Crimeea arată cât de departe au ajuns oficialii administraţiei Biden faţă de începutul războiului, când erau reticenţi chiar şi în a recunoaşte public faptul că Statele Unite furnizau rachete antiaeriene Stinger pentru trupele ucrainene, conform sursei citate.

Acum, scrie cotidianul, administraţia Biden ia în considerare ceea ce ar fi una dintre cele mai îndrăzneţe mişcări ale sale de până acum, ajutând Ucraina să atace peninsula pe care preşedintele Vladimir Putin o consideră parte integrantă a încercării sale de a restabili gloria de altădată a Rusiei.

Oficialii americani discută cu omologii lor ucraineni despre utilizarea armelor furnizate de americani, de la sisteme de rachete HIMARS la vehicule de luptă Bradley, pentru a viza, eventual, cu ajutorul lor, reobţinerea controlului asupra punţii terestre ce funcţionează ca rută de aprovizionare critică pentru trupele ruse şi care leagă Crimeea de Rusia prin oraşele Melitopol şi Mariupol, ocupate în prezent de ruşi.

Cu toate acestea, preşedintele Biden nu este încă pregătit să ofere Ucrainei sistemele de rachete cu rază lungă de acţiune de care Kievul ar avea nevoie pentru a ataca instalaţiile ruseşti din peninsulă.

Citește și

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și