Ucraina anunță că a început noi operațiuni în regiunea Luhansk. „A început eliberarea”
Autoritățile ucrainene anunță miercuri că au făcut progrese militare semnificative în regiunea Luhansk, regiune controlată până acum aproape în totalitate de forțele ruse.
Anunțul a fost făcut miercuri de către guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, Serhii Gaidai.
„Este oficial. Eliberarea regiunii Luhansk a început. Mai multe așezări au fost deja eliberate de armata rusă, de ocupanții ruși. Toți acei soldați (ruși, n. red.) își dau seama că un contraatac este pur și simplu inevitabil, sunt învinși”, a declarat Gaidai, citat de CNN.
Forțele ucrainene avansează tot mai mult
Armata ucraineană a înregistrat progrese semnificative în zonele din estul și sudul țării controlate de forțele ruse în ultimele săptămâni.
Forțele ucrainene au avansat rapid în nordul regiunii Herson și a recucerit aproape toată regiunea Harkov, din nord-estul țării, ceea ce a permis o contraofensivă în Luhansk, potrivit Agerpres.
Potrivit autorităților ucrainene, forțele ruse controlau în luna septembrie 98% din provincia Luhansk, însă recent, zeci de localități au fost eliberate „doar în această săptămână” în cele patru regiuni anexate de Rusia (Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie), după cum a declarat marți președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Volodimir Zelenski s-a întâlnit miercuri cu lideri militari, cu care a discutat despre o serie de planuri pentru „eliberarea în continuare a teritoriilor ucrainene”, potrivit Administrației Prezidențiale de la Kiev.
Printre cei prezenți s-au numărat ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, comandantul Valerii Zalujni și șeful Direcției de Informații Kyrylo Budanov.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea, decisă în mod oficial vineri.
Referendumurile din cele patru regiuni ocupate de Moscova au fost condamnate pe scară largă de guvernele occidentale şi de Kiev ca fiind ilegitime şi „o farsă”. Nu au existat misiuni de observatori internaţionali recunoscuţi.
Referendumurile au implicat oficiali care au mers din casă în casă pentru a colecta voturi, uneori însoţiţi de soldaţi, precum şi o zi de vot la secţiile de votare. Oficialii ucraineni au raportat o prezenţă minimă la vot.