Avocatul Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, a anunțat că 10.000 de hectare de pădure ard în zona de excluziune de lângă fosta centrală nucleară de la Cernobîl. Ea a subliniat că prezența forțelor ruse, care au cucerit centrala din prima zi a invaziei, împiedică lichidarea incendiilor, iar Ucraina, Belarusul, dar și alte state europene, se confruntă cu riscul unei contaminări radioactive.
Autorităţile române şi cele europene monitorizează evoluţia efectelor produse de incendiile din regiunea Cernobîl, iar circulaţia aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
„Autorităţile române monitorizează împreună cu cele europene evoluţia efectelor produse de incendiile din pădurile din apropierea zonei Cernobîl. Ca urmare a evaluărilor specialiştilor europeni, circulaţia aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat”, precizează MMAP pe pagina de Facebook, în contextul „apariţiei unor materiale de presă privind incendiile din regiunea Cernobîl”
Totodată, Centrul de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivităţii de Mediu, care urmăreşte permanent indicatorii la nivel european, a confirmat, duminică seara, că valorile de radioactivitate rămân în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina, subliniază reprezentanţii MMAP.
„Specialiştii ANM şi cei din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – ANPM monitorizează permanent evoluţiile şi vor prezenta rezultatele evaluărilor realizate la nivel european”, menţionează sursa citată.