Prima pagină » Război în Ucraina » Război în Ucraina, ziua 609. Kievul afirmă că dronele ruseşti au lovit într-o zonă din apropierea unei centrale nucleare din vestul ţării

Război în Ucraina, ziua 609. Kievul afirmă că dronele ruseşti au lovit într-o zonă din apropierea unei centrale nucleare din vestul ţării

Război în Ucraina, ziua 609. Kievul afirmă că dronele ruseşti au lovit într-o zonă din apropierea unei centrale nucleare din vestul ţării
Războiul din Ucraina, ziua 552. Trupele Kievului au eliberat Robotyne, rușii „vânează” dronele americane / Sursa FOTO: flickr.com

Ziua 609 de război în Ucraina. Un atac cu drone ruseşti a avariat în primele ore ale zilei de miercuri clădiri din apropierea centralei nucleare Hmelnîţki din vestul Ucrainei. Un număr de 20 de persoane au fost rănite, au declarat oficiali ucraineni.

UPDATE 3: Ucraina afirmă că dronele ruseşti au lovit într-o zonă din apropierea unei centrale nucleare din vestul ţării

Un atac cu drone ruseşti a avariat în primele ore ale zilei de miercuri clădiri din apropierea centralei nucleare Hmelnîţki din vestul Ucrainei, iar 20 de persoane au fost rănite, au declarat oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Forţele aeriene au distrus toate cele 11 drone ruseşti lansate în atacurile din timpul nopţii, a precizat armata. Pagubele au fost provocate de undele exploziei şi de căderea de resturi, potrivit Ministerului de Interne.

„În timpul nopţii, inamicul a lovit teritoriul din apropierea centralei nucleare de la Hmelnîţki. În urma exploziei, ferestrele clădirilor administrative şi ale laboratoarelor au fost avariate”, a declarat Ministerul Energiei pe aplicaţia de mesagerie Telegram, notează News.ro.

Liniile electrice au fost, de asemenea, avariate, a adăugat acesta, peste 1.800 de consumatori din oraşele Netişîn şi Slavuta confruntându-se cu întreruperi de energie electrică.

Netişîn se află la 5 km de centrala nucleară, iar Slavuta la aproximativ 20 km. Nu este clar cât de aproape de centrala nucleară s-au înregistrat exact pagubele, menţionează Reuters.

În Slavuta, 20 de clădiri au fost avariate prin căderi de tencuială. O clădire folosită de o unitate de pompieri şi salvare şi o alta de un departament de poliţie au fost atinse de unda exploziei, a declarat ministrul de interne Ihor Klîmenko pe Telegram.

Primarul oraşului, Vasili Sîdor, a declarat că 20 de persoane au fost rănite.

UPDATE 2: Grupul de luptă ”Getica” din Ucraina, după moartea pe front a arădeanului Rudolf Wittman: ”Eroii nu mor niciodată!”

Grupul de luptă ”Getica” din Ucraina – format exclusiv din vorbitori de limbă română – deplânge moartea pe front a luptătorului arădean Rudolf Wittman, în vârstă de 27 de ani.

Rudolf Wittman a luptat, o perioadă, în Legiunea Străină, iar după ce Federația Rusă a invadat Ucraina s-a decis să lupte și s-a înrolat în armata ucraineană. (informații detaliate AICI)

(DETALII SUPLIMENTARE DESPRE ACEST SUBIECT PUTEȚI CITI AICI…)

UPDATE 1: Risipă sau decizie înțeleaptă? Iată pentru ce au sacrificat ucrainenii o DRONĂ de sute de dolari în Avdiivka

După războiul izbucnit la scară largă pe 24 februarie 2022, majoritatea ucrainenilor au început să respingă orice are legătură cu Federația Rusă. Statui sovietice sunt demolate, limba rusă este abandonată, iar Biserica Ortodoxă Ucraineană s-a separat de Moscova.

Recent, soldații ucraineni au sacrificat o dronă, în valoare probabil de câteva sute de dolari, pentru a distruge un steag rusesc, aflat pe o ridicătură de teren din Avdiivka.

(Mai multe informații puteți citi aici…)

ȘTIRE INIȚIALĂ

Anunţată de prim-ministrul Denis Şmihal la un forum de afaceri germano-ucrainean la Berlin, compania mixtă va ajuta, de asemenea, la producerea la nivel local a unor echipamente cheie fabricate de Rheinmetall AG.

Aceasta va aduce „cooperarea dintre ţările noastre la un nivel nou de calitate şi ne va permite să construim împreună arsenalul lumii libere”, a spus Şmihal la forum.

De cinci luni, trupele ucrainene se confruntă cu un atac rusesc aprig asupra liniei frontale de est

Ucraina se bazează foarte mult pe sprijinul financiar şi militar din partea Occidentului, care a investit zeci de miliarde de dolari în arme de când Rusia şi-a lansat invazia în februarie 2022, scrie Reuters, citată de News.ro.

Germania este un aliat cheie. Oleksander Kamisşin, ministrul pentru Industriile Strategice, a declarat că Ucraina s-a angajat să lanseze producţia de arme occidentale la nivel local pentru a ţine pasul cu cererea în creştere ucraineană, în timp ce războiul care se apropie de 20 de luni şi nu se vede niciun sfârşit.

El a spus că s-a întâlnit la Berlin cu 25 de mari producători germani de apărare.

Oficialii ucraineni speră că cooperarea cu producătorii occidentali de arme poate contribui la revigorarea unei industrii interne a armelor afectate de ineficienţă şi lipsă de transparenţă, cu ani de zile înainte de invazia Rusiei din februarie 2022.

Kievul doreşte, de asemenea, să încerce să reducă dependenţa de ajutorul occidental, să creeze un impuls suplimentar pentru economie şi să accelereze aprovizionarea cu muniţii pe front pentru a-şi sprijini contraofensiva împotriva unei armate ruseşti mai mari.

Ucraina a lansat contraofensiva la începutul lunii iunie pentru a încerca să recucerească teritoriul ocupat de Rusia, dar de cinci luni trupele sale se confruntă cu un atac rusesc aprig asupra liniei frontale de est, lângă Avdiivka, în regiunea Doneţk, şi Kupiansk în regiunea Harkov.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele