Mihail Hodorkovski, unul dintre oligarhii ruşi aflaţi în exil, le-a cerut rușilor care se află încă în țară să lanseze un val de „sabotaj” împotriva structurilor statului, cu scopul de a pune capăt războiului lui Vladimir Putin din Ucraina și de a-i destabiliza guvernul.
Hodorkovski, care a petrecut un deceniu în închisoare între 2003 și 2013 și care acum locuiește la Londra, a spus că invazia lui Putin a schimbat complet agenda opoziției politice a Rusiei și afirmă că „rezistența armată” poate juca un rol la un moment dat în viitor.
„Trebuie să explicăm oamenilor ce pot face, să-i convingem că ar trebui să o facă și, de asemenea, să îi ajutăm pe oameni dacă ajung într-o situație periculoasă”, a spus Hodorkovski, pentru The Guardian.
Conform sursei citate, în funcție de toleranța fiecărei persoane față de risc, lupta cu sistemul lui Putin ar putea varia de la pictarea de graffiti anti-război pe străzi până la sabotarea livrărilor feroviare legate de război sau incendierea birourilor de recrutare.
„Suntem total împotriva metodelor teroriste care dăunează oamenilor neînarmați”, a spus el, criticând uciderea Dariei Dugina, fiica unui ideolog imperialist rus, luna trecută.
Urmărește cele mai noi informații din a 195-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO
În 2003, Hodorkovski a fost arestat sub acuzații considerate politice, după ce a criticat public corupția guvernamentală în timpul unei întâlniri cu Putin și a promis că va finanța partidele de opoziție. Arestarea sa a fost văzută ca una dintre primele etape în strângerea treptată a șuruburilor de către Putin în ultimele două decenii.
Hodorkovski a spus că decizia lui Putin de a lansa o invazie pe scară largă a Ucrainei l-a șocat și i-a schimbat complet opiniile cu privire la cel mai bun mod de a se opune regimului.
„Desigur, [invazia] a fost un moment absolut fundamental. Impresiile și sentimentele mele înainte și după 24 februarie sunt complet diferite”, a spus el.
Toți cei patru bunici ai lui Hodorkovski erau fie ucraineni, fie trăiau în Ucraina, iar în copilărie, el obișnuia să-și petreacă vara la casa străbunicii sale de lângă Harkov. Cu toate acestea, el s-a identificat întotdeauna ca rus.
„Înainte, nu-ți era rușine să fii rus. Acum, de fiecare dată când spui că ești rus, există un disconfort”, a spus el.
La fel ca mulți ruși, Hodorkovski a avut în ultimele luni certuri care au pus capăt unor prietenii de lungă durată. El a spus că chiar și printre prietenii care l-au susținut în anii săi de închisoare, unii s-au dovedit a fi fani ai invaziei Ucrainei.
„Imaginați-vă, cunoașteți oameni de când aveați amândoi șapte ani, iar acum amândoi aveți aproape 60 de ani și pur și simplu nu puteți vorbi cu ei”, a spus el.
VIDEO | Khodorkovsky și războiul cu Putin (DOCUMENTAR)