UPDATE | Ziua 559 de război: Moscova acuză Kievul că a vrut să arunce în aer gazoductele din Marea Neagră / Cu cine se întâlnește Putin la Vladivostok

UPDATE | Ziua 559 de război: Moscova acuză Kievul că a vrut să arunce în aer gazoductele din Marea Neagră / Cu cine se întâlnește Putin la Vladivostok
Ziua 559 de război: Moscova acuză Kievul că a vrut să arunce în aer gazoductele din Marea Neagră / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 05/09/2023, 08:29

Războiul din Ucraina intră azi, 5 septembrie, în ziua cu numărul 559, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

La întâlnirea cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a încercat să atace gazoductele care trec prin Marea Neagră.

Liderul de la Kremlin i-a transmis lui Erdogan că autoritățile de la Kiev au vrut să oprească livrările de gaz rusesc către Turcia.

„Au fost întreprinse tentative…”

„Au fost întreprinse tentative de a ataca gazoductele TurkStream şi Blue Stream, prin care este livrat gaz din Rusia spre Republica Turcă”, a afirmat Putin în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de președintele Turciei la Soci, oraş-port la Marea Neagră.

Nave ruse apără aceste gazoducte, „însă ele sunt atacate în mod constant, inclusiv cu drone lansate din porturile Ucrainei de la Marea Neagră”, a continuat liderul rus, citat de agenția Reuters.

La rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, în marja acestei întrevederi, că atacurile ucrainene cu drone sunt unul dintre motivele pentru care Rusia a decis să se retragă din acordul mediat de ONU asupra facilitării exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Erdogan, care a ajutat la negocierea înțelegerii privind exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, s-a deplasat la Soci luni, 4 septembrie, pentru a încerca să-l convingă pe Vladimir Putin să readucă Rusia în acest acord.

Serghei Şoigu a spus că iniţial a fost convenit – ca parte a Iniţiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, denumirea oficială a acordului – ca porturile ucrainene să nu fie folosite pentru atacuri asupra infrastructurii ruse. „Toate acestea au fost încălcate”, a subliniat Şoigu.

Numai săptămâna trecută, şapte drone ucrainene de suprafaţă au fost distruse, a insistat ministrul rus.

Putin se deplasează în Extremul Orient. De ce?

Dezvăluiri-bombă în presa din State. Potrivit New York Times, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre posibilitatea furnizării de arme pentru susținerea războiului din Ucraina.

Kim ar urma să călătorească de la Phenian cu un tren blindat până la Vladivostok, în Rusia, unde se va întâlni cu Putin, susțin surse din serviciile de informații americane.

Călătoria ar avea loc în condițiile în care Rusia discută despre organizarea unor exerciții militare comune cu Coreea de Nord.

Casa Albă nu a comentat informația.

În trecut, SUA au arătat că Federația Rusă ar putea primi arme de la Coreea de Nord pentru susținerea ofensivei în Ucraina.

Șoigu: „Zapad? Anul acesta avem exerciţii în Ucraina”

Pe de altă parte, Federația Rusă a anulat importantele exerciţii militare „Zapad”, programate pentru toamna acestui an. Motivul îl reprezintă „operațiunea militară specială” desfășurată în Ucraina.

Informația a fost confirmată chiar de ministrul Apărării, Serghei Şoigu: „Nu (n.r. – nu mai au loc exercițiile Zapad), anul acesta avem exerciţii în Ucraina”.

Cele mai recente exerciţii militare „Zapad” (Vest, în limba rusă) au fost întreprinse de Rusia, împreună cu Belarus, unul dintre aliații săi, în septembrie 2021, cu cinci luni înainte de declanşarea războiului din Ucraina. Au participat atunci peste 200.000 de soldaţi la exerciţiile militare.

Încă de săptămâna trecută Ministerul Apărării al Regatului Unit a anunțat, în raportul zilnic al serviciilor sale de informaţii, publicat pe platforma X (fostă Twitter), că Rusia nu va organiza anul acesta exerciţiile militare Zapad pentru că nu mai are suficiente trupe şi echipamente după războiul din Ucraina, care a intrat deja în luna a 19-a.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...