Un oficial ucrainean din Mariupol a declarat că ultimul punct de rezistență al forțelor ucrainene din Mariupol – complexul siderurgic Azovstal – a fost supus celui mai puternic bombardament rusesc de până acum.
„Noaptea trecută, uzina a fost lovită de cea mai puternică lovitură de până acum. În primul rând, a avut loc un atac aerian masiv cu șapte avioane Tu-22M3. Apoi au fost mai mult de 50 de lovituri aeriene. Se pare că au folosit fie Su-25, fie Su-24. Nu pot identifica, deoarece eram în adăpost. Bombardamentul a fost aplicat în locul unde se află răniții grav – în spital”, a declarat Mykhailo Vershynin, șeful poliției de patrulare din Mariupol, care se afla la Azovstal.
„Există suspiciunea că, după ce au fost publicate fotografii din spital, locul a fost identificat de inamic. Și nu a fost doar un bombardament, ci un bombardament masiv aplicat acolo. Oamenii sunt prinși sub dărâmături. Sunt morți și răniți. „, a declarat el pentru CNN.
Da,se pare ca s-a terminat cu gingasia. La chestia asta ii zice UR 77 meteorit si cica e curatitor de mine. Il folosesc acum contra alora din azovstal. pic.twitter.com/VKu0m2bIir
— K A R M A I S A B I T C H (@KARMAISAROUNDUS) April 25, 2022
„Aceasta este o încălcare a tuturor normelor și regulilor de război. Aceasta este o încălcare a Convenției de la Geneva”.
În urmă cu o săptămână, președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu a fost nevoie să ia cu asalt zona industrială din jurul uzinei siderurgice Azovstal.
Russian troops destroyed a military hospital in Azovstal in Mariupol after a night of heavy bombing. Among the already wounded servicemen are dead and newly wounded. The operating room was also destroyed, which made impossible any help even in poor conditions—the Azov regiment pic.twitter.com/dcGrd9ee8K
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) April 28, 2022
„Cred că asaltul propus pentru zona industrială nu mai este necesar”, a declarat Putin ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.
Putin i-a spus lui Shoigu că zona industrială ar trebui să fie sigilată, iar celor rămași la uzină ar trebui să li se ofere încă o dată să se predea în schimbul vieții lor și a unui „tratament demn”.
Apărătorii de la Azovstal au refuzat în mod repetat să renunțe la arme. Se crede că mai sunt câteva sute de soldați acolo și sute de civili.