Prima pagină » Război în Ucraina » „E ca la Verdun”. Cea mai lungă și SÂNGEROASĂ bătălie de la începutul războiului din Ucraina se dă în Bahmut

„E ca la Verdun”. Cea mai lungă și SÂNGEROASĂ bătălie de la începutul războiului din Ucraina se dă în Bahmut

„E ca la Verdun”. Cea mai lungă și SÂNGEROASĂ bătălie de la începutul războiului din Ucraina se dă în Bahmut
Sursa FOTO: wikimedia.org

În Bahmut, în estul Ucrainei, luptele dintre forțele ruse și ucrainene continuă. Avansul Rusiei pare să fi fost oprit, dar presiunea rămâne, potrivit experților, deoarece Volodimir Zelenski cere mai multe arme din partea țărilor occidentale.

Răniții continuă să crească pe măsură ce luptele se intensifică. Câmpul de luptă amintește de Primul Război Mondial. „Acolo, e ca la Verdun”, spune un șofer de ambulanță. Ca și în 1916, în estul Franței, bătălia de la Bahmut a fost extrem de violentă și mortală. Deznodământul său a devenit o problemă simbolică pe măsură ce se apropie prima aniversare de la începutul războiului, pe 24 februarie.

Moscova vrea să-și asigure prima victorie semnificativă după luni de eșecuri, dar Kievul este hotărât să reziste. Și, pe măsură ce ambele părți se încăpățânează, costul uman, atât pentru trupe, cât și pentru civili, a umbrit importanța strategică a controlului acestui fost oraș industrial care se prăbușește ușor, ușor, scrie publicația franceză Sud Ouest.

Rezistați „cât mai mult” cu putință

„Este o problemă clasică din Primul Război Mondial”, a spus Mark Cancian, analist în cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

După eșecul primelor încercări rusești de a înconjura forțele ucrainene la Bahmut, Moscova „a continuat să atace”, chiar dacă o victorie „nu ar însemna nimic în termeni militari și strategici”.

„Există mult simbolism, așa că, dacă capturează Bahmut, se vor preface că este important, dar nu este”, a spus fostul ofițer de marină, care admite că opțiunile Ucrainei sunt limitate. „Dacă acolo atacă rușii, ucrainenii nu au de ales decât să apere” orașul, a spus el.

Potrivit serviciilor secrete britanice, avansul rusesc a fost oprit, dar presiunea rămâne. Duminică, grupul paramilitar rus Wagner a revendicat responsabilitatea pentru preluarea Krasna Hora, la câțiva kilometri nord de Bahmut.

Acest lucru justifică apelurile repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a primi mai multe arme din țările occidentale.

„Dacă livrările de arme vor fi accelerate, în special cele cu rază lungă de acțiune, nu numai că nu ne vom retrage din Bahmut, (dar) vom începe să punem capăt ocupației Donbass”, a asigurat el la începutul lunii februarie, înainte ca mai mulți oficiali europeni înalți să se adune în Kiev. Armata va apăra Bahmut „atâta timp cât va putea”, a insistat el.

Dar această bătălie nu este doar despre arme de înaltă precizie. Pentru Oleksandre Kovalenko, un analist militar ucrainean, Kievul trebuie să primească în principal artilerie și muniție standard. „Dacă nu se întâmplă asta, atunci vom avea probleme serioase în Bahmut”, a spus el.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și