VIDEO | Care sunt principiile de la baza schimbului de informații dintre Washington și Kiev? „Ucraina ar trebui să facă tot ce este necesar pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse”

Publicat: 16/05/2022, 19:00

Deși Statele Unite trimit în Ucraina echipamente militare de miliarde de dolari, printre care artilerie grea, drone și rachete antitanc, oficialii administrației de la Washington sunt mult mai precauți când descriu alte contribuții care ajută Ucraina pe câmpul de luptă: informațiile despre armata rusă. Până acum, informațiile despre locația și mișcările forțelor ruse au circulat în Ucraina în timp real și au inclus imagini din satelit, dar și rapoarte culese din surse importante din SUA, potrivit oficialilor americani și ucraineni.

Oficialii președintelui Joe Biden au susținut însă că Statele Unite nu sunt în război cu Rusia, iar asistența pe care o oferă este destinată apărării Ucrainei împotriva unei invazii ilegale, iar de teama de a nu fi implicați direct în război, au decis să limiteze datele pe care le oferă Kievului. Cu toate acestea, americanii au un control limitat asupra modului în care beneficiarii lor ucraineni folosesc echipamentul militar și informațiile.

După cum a declarat ulterior secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, armata rusă ştie că Statele Unite, Marea Britanie şi NATO transmit în mod constant informaţii către armata ucraineană.

Tocmai acest lucru riscă să provoace Kremlinul să riposteze împotriva Statelor Unite și a aliaților săi și sporește amenințarea unui conflict direct între cele două puteri nucleare.

Anterior, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că preşedintele american Joe Biden a fost nemulţumit de scurgerile de informaţii din media privind schimbul de informaţii între Washington şi Kiev pentru că au fost neconstructive şi a considerat că au exagerat rolul Statelor Unite.

În acest sens, administrația a elaborat un ghid cu privire la partajarea informațiilor, astfel încât să evite creșterea tensiunilor dintre Washington și Moscova. Ghidul a impus două interdicții mari asupra tipurilor de informații pe care Statele Unite le pot împărtăși în Ucraina.

În primul rând, SUA nu mai pot oferi informații detaliate care ar putea ajuta Ucraina să ucidă oamenii din conducerea Rusiei, cum ar fi cei mai înalți ofițeri sau miniștri. În această categorie se încadrează Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armatei, și Serghei Șoigu, ministrul Apărării, însă această interdicție nu se extinde și asupra ofițerilor ruși, inclusiv generalilor, mulți dintre ei pierzându-și viața pe câmpul de luptă. Un înalt oficial al apărării susține că SUA nu îi ajută în mod activ pe Ucraineni să omoare generali de nici un fel.

În a doua categorie de schimburi de informații interzise se încadrează orice informații care ar ajuta Ucraina să atace țintele rusești în afara granițelor Ucrainei. Regula este menită să împiedice Statele Unite să devină parte la atacurile pe care Ucraina le-ar putea lansa în interiorul Rusiei. Aceste îngrijorări au determinat administrația să oprească planurile anterioare de a livra avioane de luptă, furnizate de Polonia, pe care Ucraina le-ar fi putut folosi pentru a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei. Însă, oficialii americani nu au descurajat Ucraina să întreprindă aceste operațiuni pe cont propriu.

„Ucraina ar trebui să facă tot ce este necesar pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse. Tacticile acestui lucru sunt deciziile lor”, a susținut secretarul de stat american, Antony Blinken.

Totodată, SUA au o regulă în plus față de categoriile restricționate de schimb de informații. Oficialii o numesc „țintirea informațiilor” către Ucraina. Potrivit acestora, Statele Unite nu vor spune forțelor ucrainene că un anume general rus a fost depistat într-o anumită locație și nici nu vor ajuta Ucraina să-l lovească. Însă, Statele Unite vor împărtăși informații despre locația facilităților de comandă și control, locuri în care sunt adesea găsiți ofițeri superiori ruși, deoarece ar putea ajuta Ucraina în propria apărare. Astfel, în cazul în care comandanții ucraineni ar fi decis să lovească instalația, acesta ar fi fost decizia lor, iar dacă un general rus ar fi fost ucis în atac, Statele Unite nu l-ar fi vizat, susțin oficialii.

Experții juridici au spus că definiția de țintire oferă o îndrumare juridică și politică semnificativă, care poate ajuta Statele Unite să demonstreze că nu sunt parte la conflict, chiar dacă trimit echipament militar în Ucraina.

„Dacă SUA furnizează informații de țintire unei părți străine și suntem strâns implicați în deciziile de țintire, dirijăm acele forțe și ele acționează ca un mandatar pentru noi”, a spus Scott R. Anderson, un fost consilier juridic al Ambasadei SUA la Bagdad.

Totodată, el susține că dacă situația nu este gestionată corespunzător, Rusia ar putea răspunde reciproc pentru că ar considera că SUA se apropie de linia de atac. Tocmai de aceea, el spune că „direcționarea informațiilor este diferită de alte tipuri de partajare a informațiilor din acest motiv”.

Scufundarea vasului Moskva, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, ilustrează modul în care Statele Unite pot furniza informații utile care, oricât de indirecte, riscă să atragă țara mai adânc în război. În aprilie, Ucraina a reperat nava în largul coastelor sale, iar cu ajutorul informațiilor furnizate de Statele Unite, ucrainenii au reușit să confirme identitatea vasului.

Un înalt oficial al apărării susține că Statele Unite împărtășesc în mod obișnuit informații cu Ucraina despre navele rusești din Marea Neagră, care au tras rachete în Ucraina și ar putea fi folosite pentru a sprijini un atac asupra unor orașe precum Odesa. Însă acesta susține că datele nu sunt informații specifice, ci ele sunt menite să ajute Ucraina să își monteze o apărare. El consideră că oficialii ucraineni ar fi putut decide ca, în loc să lovească Moskva, ar trebui să ia măsuri pentru a întări protecția în jurul Odesei sau pentru a evacua civilii.

„Nu am furnizat Ucrainei informații specifice privind țintirea Moskvei”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

„Nu am fost implicați în decizia ucrainenilor de a lovi nava sau în operațiunea pe care au efectuat-o. Nu aveam cunoștințe prealabile despre intenția Ucrainei de a viza nava. Ucrainenii au propriile lor capacități de informații pentru a urmări și viza navele rusești, așa cum au făcut-o în acest caz”, a adăugat el.

Tot în aceeași temă, Oleksiy Suhachev, directorul Biroului de Investigații de Stat al Ucrainei a declarat că și soldații ruși i-au ajutat pe cei ucraineni să facă rost de informații. Soldații ruși care fugeau au lăsat în urma lor documente militare-cheie care arătau că președintele rus Vladimir Putin intenționa să pună mâna pe toată Ucraina. Suhachev a susținut că setul de documente va fi studiat.

Forțele ucrainene au descoperit documentele în timp ce căutau prin orașul Trostyanets, care se află la aproximativ 230 de mile de capitala Kiev. Orașul a fost eliberat de trupele ucrainene încă de la sfârșitul lunii martie, după ce rușii au ocupat teritoriul timp de o lună.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri