Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko au glumit pe seama haosului economic provocat de război și a sancțiunilor occidentale: „Vom avea o discuţie serioasă cu Occidentul. Le datorăm mulțumiri”
Președintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a spus, în glumă, că mulțumește Occidentului pentru sancțiunile severe aplicate de către țările occidentale. De cealaltă parte, omologul său rus, Vladimir Putin, a replicat că va avea o discuție serioasă cu Occidentul despre afirmațiile potrivit cărora el ar fi de vină pentru tot haosul economic produs în urma conflictului din Ucraina.
În cadrul unei întrevederi la reşedinţa lui Vladimir Putin din Soci, staţiune balneară de la Marea Neagră, președintele rus a minimizat consecințele războiului declanșat în Ucraina și efectul sancțiunilor impuse de Occident țării sale. Liderul de la Kremlin i-a spus omologul său belarus că, în ciuda sancţiunilor, economia Rusiei merge bine.
La rândul său, Aleksandr Lukaşenko a declarat că sancţiunile occidentale au impulsionat cele două ţări să se concentreze pe autodezvoltare şi că elitele din Occident s-au înşelat cu privire la cauzele problemelor lor economice.
”Cât priveşte economia, datorăm mulțumiri Occidentului pentru că ne-au dat un astfel de impuls spre propria noastră dezvoltare. Ceea ce se întâmplă acolo (în Occident n.r) este că ei au subestimat într-adevăr lucrurile citind propriile media. S-au ales cu inflaţie şi spun – e adevărat – că ‘Putin este vinovat’. ‘Putin este vinovat pentru toate”, i-a mărturisit Lukaşenko lui Putin.
De cealaltă parte a mesei, președintele rus şi-a muşcat buzele şi a dat aprobator din cap. ”Vom avea o discuţie serioasă cu ei”, a replicat Vladimir Putin, schiţând un zâmbet forţat.
Aleksandr Lukaşenko, al cărui regim este în prezent principalul aliat al Rusiei, a râs zgomotos și a exclamat: ”Da!”, relatează Reuters.
Invazia rusă în Ucraina a dus la uciderea a mii de persoane şi la strămutarea altor 14.000, în timp ce tentativele Occidentului de a izola Rusia şi blocarea de către Moscova a transporturilor de cereale în porturile Ucrainei de la Marea Neagră au dus la o creştere a preţului la petrol, gaze naturale, cereale, ulei de gătit şi îngrăşăminte.