LIVE | Război în Ucraina, ziua 595: Doi frați ucraineni sunt acuzați că au ajutat Rusia în atacul din Harkov cu 55 de victime
Ziua 595 de război în Ucraina. Președintele ucrainean se întâlnește, miercuri, cu prim-ministrul belgian Alexander De Croo. Sprijinul militar pentru Ucraina se va afla în centrul discuțiilor.
UPDATE 7: Doi frați ucraineni sunt acuzați că au ajutat Rusia în atacul din Harkov cu 55 de victime
Doi frați ucraineni sunt acuzați că au ajutat Rusia în organizarea atacului asupra unei cafenele dintr-un sat din regiunea Harkov. 55 de ucraineni care participau la o ceremonie funerară au fost uciși.
Doi săteni ucraineni au fost acuzați că au ajutat la organizarea de la distanță a unui atac cu rachete asupra satului ucrainean Hroza. Atacul a avut loc pe 5 octombrie. O rachetă rusească a lovit o cafenea în care era organizată o ceremonie funerară, conform Mediafax.
Miercuri, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că cei doi suspecți au lucrat pentru autoritățile ruse în perioada în care Moscova a controlat satul, potrivit Sky News. Apoi, bărbații au fugit în Rusia cu puțin timp înainte ca Ucraina să recâștige controlul asupra satului, în septembrie anul trecut.
SBU mai susține că bărbații au continuat să lucreze pentru ruși prin construirea unei rețele de informatori în Ucraina. Potrivit SBU, frații au început să strângă informații despre priveghiul din Hroza cu câteva zile înainte de atac.
UPDATE 6: Germania, nevoită să producă proiectile de tanc „ARHAICE” pentru Leopard-urile din Ucraina
Cea mai importantă componentă a unui tanc este tunul său, iar performanța acestui element este influențată semnificativ de proiectilele pe care le utilizează.
Recent, au apărut imagini cu proiectile DM33 produse de compania germană Rheinmetall pentru Ucraina. Acesta este un proiectil de tip AP (armor-piercing), compus dintr-o „săgeată” din tungsten fixată în interiorul unui „papuc” cu diametru de 120 mm. Papucul se detașează după ce proiectilul părăsește țeava, iar ținta este lovită de elementul din tungsten, numit și penetrator, care se deplasează cu o viteză de aproape 140 de metri pe secundă.
(Detalii suplimentare puteți citi aici…)
UPDATE 5: Belgia va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina
Belgia va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina începând cu 2025, a anunțat ministrul belgian al Apărării, potrivit Sky News.
Ministrul Ludivine Dedonder a făcut anunțul la radio Bel RTL dar nu a spus câte avioane vor fi trimise în Ucraina.
Construit de contractorul american din domeniul apărării Lockheed Martin, F-16 este un avion de luptă creat pentru Forțele Aeriene ale SUA.
Acesta are 11 locuri pentru montarea armelor și a altor echipamente, poate călători cu o viteză de până la 1.500 de mile pe oră și are o rază de acțiune de peste 2.000 de mile.
Experții susțin că avioanele F-16 sunt capabile să îndeplinească numeroase funcții, iar transferul va face o diferență uriașă în ceea ce privește capacitatea militară a Ucrainei pe termen lung.
UPDATE 4: Iohannis, despre sprijinul militar acordat Ucrainei: Nu e bine să dăm detaliile adversarului
Președintele Klaus Iohannis evită să spună care este sprijinul militar acordat de România Ucrainei: „Nu este foarte bine în timp de război să dai prin media toate detaliile opozantului sau adversarului. Nu este nici logic, nici util”.
„Un sprijin militar important”, spune Klaus Iohannis, întrebat ce sprijin militar va acorda România Ucrainei.
El afirmă că, după ce se termină războiul, cu siguranță, se pot declara toate detaliile.
„Atunci când e nevoie să se detalieze, Ministerul Apărării va face aceste chestiuni, nu președintele României. Dar cred că a observat toată lumea că ieri (marți- n.r.), în conferința de presă, împreună cu președintele Zelenski am spus că România sprijină Ucraina umanitar, militar și așa mai departe. Eu consider că e un lucru bun, un lucru important… Ucraina luptă pentru libertate, pentru suveranitate, pentru teritoriu național și noi, care suntem pe flancul estic și știm cât de grea poate să fie această luptă, îi sprijinim pe ucraineni. Detalii despre aceste chestiuni nu dăm fiindcă nu este foarte bine în timp de război să dai prin media toate detaliile opozantului sau adversarului. Nu este nici logic, nici util. dar aceste chestiuni sunt foarte serioase, ele se negociază prin ministerele de resort și credem că și această colaborare e o bază serioasă pentru viitorul partenetriat strategic cu Ucraina”, încheie Iohannis, citat de Mediafax.
UPDATE 3: Sprijin de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina
Lloyd Austin, Secretarul Apărării al SUA a anunțat un ajutor pentru Ucraina în valoare de 200 de milioane de dolari. Ajutorul include și muniție de tipul AIM-9M.
„Sunt mândru că Statele Unite vor anunța cel mai recent pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari. Acesta include muniții AIM-9M pentru un nou sistem de apărare aeriană pe care îl vom livra în curând Ucrainei, precum și muniție de artilerie și rachete. , muniții aeriene de precizie, arme antitanc și echipamente pentru a contracara dronele rusești. Asta ridică angajamentul total al Americii la aproximativ 43,9 miliarde de dolari de la începutul războiului lui Putin”.
UPDATE 2: Președintele Ucrainei a sosit la Bruxelles pentru a obține sprijinul aliaților NATO: „Ucraina are nevoie de ajutor pentru a rezista la iarnă”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnește cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, dar și cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, alăturându-se unei întâlniri a miniștrilor apărării NATO în timpul unei vizite surpriză la Bruxelles de miercuri.
SUA găzduiește o întâlnire a grupului de contact al Ucrainei în încercarea de a căuta mai multe arme și muniții pentru țara devastată de război. Aliații NATO și țările partenere vor aștepta să afle exact ce tipuri de echipamente militare are nevoie Kievul.
UPDATE 1: Zelenski îndeamnă Occidentul să le arate israelienilor că nu sunt „singuri”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri Occidentul să se ralieze poporului israelian așa cum a făcut-o în jurul Ucrainei după invazia Rusiei și să le arate că nu sunt „singuri”.
Președintele Ucrainei a condamnat atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și a exprimat solidaritatea cu statul Israel. La declarațiile de presă comune, cu Jens Stoltenberg, Zelenski și-a adus aminte de primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.
Îmi amintesc de primele zile ale războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta a fost cea mai gravă tragedie, cu mulți oameni uciși. Era esențial să nu te simți singur. Să te simți sprijinit te poate ajuta să-ți salvezi țara, oamenii și viața.
Vizita surpriză a lui Zelenski la Bruxelles
Președintele ucrainean se întâlnește cu prim-ministrul belgian Alexander De Croo. Sprijinul militar pentru Ucraina, în centrul discuțiilor.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vizitează Palatul Egmont din Bruxelles, unde este primit de prim-ministrul belgian înainte de a merge spre sediul NATO și spre reuniunea miniștrilor apărării.
Zelenski vizitează miercuri sediul NATO din Bruxelles pentru prima dată de la începutul invaziei rusești din februarie 2022, a anunțat alianța militară, conform france24, citat de Mediafax.
Liderul ucrainean se va adresa presei împreună cu șeful alianței, Jens Stoltenberg, înainte de o reuniune a miniștrilor apărării din NATO.