Washington Post: RUSIA construiește tranșee în jurul Peninsulei Crimeea
În contextul în care liderii ucraineni au promis în repetate rânduri că la finalul conflictului cu Rusia vor recupera toate teritoriile anexate de Moscova, forțele ruse ar fi început să înconjoare Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, cu tranșee, pentru a preveni o eventuală ofensivă a forțelor ucrainene în acel teritoriu.
Imaginile din satelit furnizate The Washington Post de Maxar, o companie comercială de tehnologie spațială, arată că Rusia a construit zeci de tranșee în Crimeea.
„Se pare că armata rusă înțelege că Crimeea va trebui apărată în viitorul apropiat”, spune Ian Matveev, un analist militar rus.
Tranșeele au fost construite rapid, arată cotidianul, înaintea unei așteptate contraofensive a forțelor ucrainene în această primăvară.
Ambele țări vor cu tot dinadinsul Peninsula Crimeea
Viitorul Crimeei este un subiect controversat. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a angajat să readucă teritoriul sub controlul țării sale, dar președintele rus Vladimir Putin a promis că nu va renunța niciodată la Crimeea.
Geografia regiunii prezintă dificultăți majore atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia, în tabloul conflictului. Crimeea este legată de Ucraina continentală printr-un pasaj îngust, mlăștinos, care ar putea opri ofensiva rusă. Cu toate acestea, apropierea de front s-ar putea dovedi și ea periculoasă pentru ocupanți ruși, izolându-și forțele și punându-le sub lunetele forțelor ucrainene.
Deși Rusia și-a extins infrastructura de apărare și în alte zone, amploarea tranșeelor din Crimeea iese în evidență.
„Pentru Putin, Crimeea este sacră. Dacă se întâmplă ceva, trupele vor fi trimise imediat pe această linie de apărare”, spune Matveev.
Imaginile din satelit dezvăluie că multe dintre liniile de apărare ale Rusiei au fost construite de-a lungul apelor, adăugând un obstacol suplimentar împotriva unei potențiale ofensive terestre ucrainene.
Mykola Bielieskov, cercetător la Institutul Național pentru Studii Strategice al Ucrainei, un institut de cercetare finanțat de Guvernul de la Kiev, a spus că amploarea fortificațiilor este „cel mai bun indiciu” al temerilor Rusiei.
Dar unii oficiali occidentali se tem că o luptă directă asupra Crimeei ar putea duce la o escaladare periculoasă. Înalți oficiali ruși, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au sugerat că Moscova va folosi arme nucleare pentru a apăra Crimeea.