RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 901: Volodimir Zelenski le cere partenerilor ridicarea restricţiilor pentru loviturile cu rază lungă de acţiune

Publicat: 12 08. 2024, 08:58

Războiul din Ucraina ajunge, luni, în ziua cu numărul 901. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a justificat incursiunea recentă a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, subliniind că această zonă reprezintă o sursă majoră a atacurilor rusești asupra teritoriului ucrainean.

În cadrul discursului său, Zelenski a făcut un apel către aliații care sprijină Ucraina cu armament să renunțe la restricțiile care interzic utilizarea acestuia pe teritoriul Rusiei, argumentând că astfel de măsuri sunt esențiale pentru a contracara agresiunea rusă.

„Înregistrăm toate locurile din care armata rusă atacă, inclusiv regiunea Belgorod, regiunea Kursk și alte zone. Fiecare dintre aceste lovituri merită un răspuns corect”, a declarat președintele ucrainean, referindu-se la incursiunea surpriză a trupelor ucrainene în Kursk, care a intrat în a șasea zi.

Zelenski a subliniat că, doar de la începutul verii, aproape 2.000 de atacuri au fost lansate asupra regiunii Sumî din Ucraina, provenind din Kursk, notează News.ro.

Zelenski vorbește despre nevoia ridicării restricțiilor privind loviturile cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului rus

În contextul în care Ucraina a început să primească avioane de luptă F-16, Zelenski a reiterat importanța consolidării scutului aerian al țării sale, menționând că protecția aeriană rămâne o prioritate absolută pentru a apăra civilii ucraineni de atacurile rusești. El a subliniat că, deși s-au făcut progrese semnificative în acest domeniu, eforturile trebuie intensificate.

Președintele ucrainean a punctat și nevoia ridicării restricțiilor privind loviturile cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului rus, considerând că această măsură ar putea salva mii de vieți. Zelenski a afirmat că terorismul trebuie învins, iar Ucraina are dreptul de a răspunde adecvat la agresiunea rusă, inclusiv prin atacuri asupra infrastructurii militare rusești.

Această evoluție vine într-un context în care unii dintre aliații Ucrainei, cum ar fi Marea Britanie, au început să relaxeze condițiile privind utilizarea armamentului pe teritoriul rus, în timp ce alții, cum ar fi Germania, rămân reticenți. Deși Statele Unite au permis recent utilizarea armamentului american în lovituri transfrontaliere, acestea sunt limitate la distanțe scurte, cu scopul de a proteja Ucraina de atacuri.