RĂZBOI în Ucraina, ziua 804: Volodimir Zelenski cere creşterea ritmului de livrare a armelor promise de Occident

Publicat: 07 05. 2024, 14:08
Actualizat: 07 05. 2024, 14:25
14:24

Zelenski cere creşterea ritmului de livrare a armelor promise de Occident

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut un ritm mai rapid de livrare a armelor promise de Occident în mesajul său video de luni, relatează dpa.

„Deciziile politice trebuie urmate de logistică reală, de primirea armelor de către soldaţii noştri”, a spus Zelenski în discursul său zilnic.

În acest scop, cooperarea cu partenerii noştri, în special cu SUA, trebuie să fie coordonată mai bine. Trebuie făcute eforturi 24 de ore din 24 pentru a grăbi lucrurile, a mai spus el, citat de Agerpres.

11:58

Negocierile de pace pentru Ucraina ar trebui să includă Rusia, afirmă ambasadorul chinez la Moscova

Beijingul susţine o conferinţă de pace privind războiul din Ucraina care să aibă o participare egală a tuturor părţilor, a declarat ambasadorul chinez în Rusia, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA, publicat marţi, relatează Reuters.

„China susţine convocarea în timp util a unei conferinţe internaţionale de pace, aprobată de părţile rusă şi ucraineană, cu participarea egală a tuturor părţilor şi cu o discuţie corectă a tuturor opţiunilor de pace”, a declarat ambasadorul citat de RIA.

Elveţia va găzdui discuţii în cadrul unei conferinţe la nivel înalt timp de două zile, pe 15 şi 16 iunie, cu scopul de a obţine o soluţie de pace în Ucraina, dar Moscova nu a fost invitată la această reuniune. Luni, preşedintele chinez Xi Jinping, aflat în vizită în Franţa, a părut să fie favorabil conferinţei elveţiene.

Moscova a declarat însă că nu vede rostul unor discuţii de pace despre Ucraina în Elveţia în absenţa Moscovei, în timp ce Kievul a declarat că nu este loc pentru Rusia la summitul organizat în apropiere de oraşul elveţian Lucerna, relatează News.ro.

Beijingul a prezentat în urmă cu mai bine de un an un document în 12 puncte care stabilea principiile generale pentru încheierea războiului, dar documentul nu intra în detalii. Acel plan a primit o primire rezervată la vremea respectivă atât în Rusia, cât şi în Ucraina, în timp ce Statele Unite au subliniat că în timp ce China se prezenta ca un pacificator, ea reflecta „narativul fals” al Rusiei şi nu condamna invazia acesteia.

10:31

SUA şi majoritatea ţărilor UE vor boicota învestirea lui Putin din cauza războiului din Ucraina

Statele Unite şi majoritatea naţiunilor din Uniunea Europeană vor boicota ceremonia de la Kremlin de depunere a jurământului de învestitură a lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de şase ani în funcţia de preşedinte, marţi, însă se aşteaptă ca Franţa şi alte câteva state UE să trimită un emisar, în pofida unui apel din partea Kievului, transmite Reuters.

Răspunsul diplomatic diferit al puterilor occidentale a subliniat diferenţele privind modul în care trebuie tratat liderul rus la mai mult de doi ani după ce acesta a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei.

„Nu, nu vom avea un reprezentant la învestirea sa”, a declarat Matthew Miller, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. „Cu siguranţă nu am considerat că acele alegeri au fost libere şi corecte, dar el este preşedintele Rusiei şi va continua în această calitate.”

Marea Britanie şi Canada au declarat că nu vor trimite pe nimeni pentru a participa la ceremonie, care are loc la o zi după ce Rusia a anunţat luni că va organiza exerciţii cu arme nucleare tactice, despre care a spus că speră să calmeze „capetele înfierbântate” din Occident.

Putin a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale din martie, la doar câteva săptămâni după ce cel mai proeminent adversar al său, Alexei Navalny, a murit în închisoare. Guvernele occidentale au condamnat realegerile ca fiind nedrepte şi nedemocratice, conform News.ro.

„Ucraina nu vede niciun temei legal pentru a-l recunoaşte ca preşedinte ales în mod democratic şi legitim al Federaţiei Ruse”, a afirmat Ministerul ucrainean de Externe într-o declaraţie.

Ceremonia de depunere a jurământului de marţi a urmărit, potrivit acesteia, să creeze „iluzia legalităţii pentru rămânerea aproape pe viaţă la putere a unei persoane care a transformat Federaţia Rusă într-un stat agresor şi regimul de guvernământ într-o dictatură”.

Un oficial de rang înalt de la Kremlin a declarat că şefii tuturor misiunilor diplomatice străine de la Moscova au fost invitaţi să participe la învestirea lui Putin, a relatat agenţia de presă Interfax.

09:08

Un halterofil olimpic ucrainean a fost ucis pe linia frontului

Halterofilul ucrainean Oleksandr Peleșenko, care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, a fost ucis pe linia frontului, a anunțat luni Federația ucraineană de haltere, citată de Le Figaro.

Peleșenko, în vârstă de 30 de ani, a fost de două ori campion european în 2016 și 2017. La Rio, în 2016, el a ocupat locul al patrulea la categoria 85 kg.

„Cu mare tristețe vă informăm că inima marelui sportiv ucrainean Oleksandr Peleșenko a încetat să mai bată”, a precizat Federația într-un comunicat.

Victor Slobodianiuk, antrenorul echipei ucrainene de haltere, a scris pe Facebook că sportivul „a murit ca un erou apărând Ucraina”, scrie G4Media.

Peleșenko se alăturase forțelor armate ucrainene la începutul ofensivei ruse, în februarie 2022, potrivit Comitetului Olimpic Ucrainean.

Volodimir Zelenski: O astfel de pace şi adevărata restabilire a liniştii, posibile doar dacă majoritatea mondială obligă Rusia la pace

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă că lucrează foarte activ la pregătirea summitului inaugural, Summitul pentru pace din Elveţia, el precizând că este important ca cât mai multe state posibil, cât mai mulţi actori posibil care sunt interesaţi de aplicarea deplină a Cartei ONU şi a dreptului internaţional, să îşi demonstreze poziţia de lider în cadrul summitului. Zelenski mai spune că o astfel de pace şi adevărata restabilire a liniştii în relaţiile internaţionale sunt posibile doar dacă majoritatea mondială se alătură la instaurarea păcii şi obligă Rusia la pace, o obligă să adere la regulile de bază ale coexistenţei normale a naţiunilor.

„Acum lucrăm foarte activ la pregătirea summitului inaugural, Summitul pentru pace din Elveţia. Este important ca cât mai multe state posibil, cât mai mulţi actori posibil care sunt interesaţi de aplicarea deplină a Cartei ONU şi a dreptului internaţional, să îşi demonstreze poziţia de lider în cadrul summitului.  Astăzi, am vorbit cu preşedinţii Lituaniei şi Poloniei, Gitanas Nausėda şi Andrzej Duda, şi cu prim-miniştrii Estoniei şi Canadei, Kaja Kallas şi Justin Trudeau.

I-am invitat personal la summit. Le-am mulţumit pentru că ne-au sprijinit activitatea în favoarea unei păci juste – pentru că au sprijinit Formula de pace”, a scris preşedintele Volodimir Zelenski pe Facebook, citat de News.ro.

„Summitul pentru pace este o oportunitate de a arăta nu doar în cuvinte, ci şi în realitate cine susţine cu adevărat egalitatea în lume”

El precizează că ”o astfel de pace şi adevărata restabilire a liniştii în relaţiile internaţionale sunt posibile doar dacă majoritatea mondială se alătură la instaurarea păcii şi obligă Rusia la pace, o obligă să adere la regulile de bază ale coexistenţei normale a naţiunilor”.

„Sunt recunoscător tuturor partenerilor care ne ajută să punem în aplicare această sarcină. Sunt recunoscător fiecărui lider care comunică cu ceilalţi pentru a se asigura că şi ei participă la summit şi îşi spun părerea. Lumea de astăzi este o lume a majorităţii, o lume în care nimeni nu are sau nu ar trebui să aibă privilegiul de a impune ceva altor naţiuni. Mai ales prin violenţă. Toată lumea este la fel de importantă şi fiecare naţiune merită în mod egal respect. Despre asta este vorba în Formula noastră de pace, este benefică pentru fiecare naţiune, iar Summitul pentru pace este o oportunitate de a arăta nu doar în cuvinte, ci şi în realitate cine susţine cu adevărat egalitatea în lume”, mai transmite liderul ucrainean.