13 alimente pe care să le consumi dacă vrei să ai un păr mai SĂNĂTOS. „Trebuie să alegeți mâncăruri bogate în…”
Multe persoane – femei și bărbați deopotrivă – se confruntă cu probleme din cauza părului. Fie este prea moale, fie este rar, fie cade prea mult. Pentru unele persoane, a avea un păr des și sănătos este dor un vis.
Unele persoane au probele cu podoaba capilară fie din cauza factorilor genetici, fie de la vârstă, stres sau regimul alimentar. Dacă veți căuta pe Google veți găsi multe „soluții minune”, dar înainte de a începe să luați diverse pastile sau tratamente încercați să consumați alimentele din lista de mai jos.
Potrivit lui Valerie Agyeman, dietetician și gazda podcastului „Flourish Heights”, trebuie să alegeți alimente bogate în „vitamine solubile în grăsimi, vitamine din complexul B, acizi grași omega-3 și fier” pentru a vă menține părul sănătos.
Cercetările sugerează chiar că adăugarea acestor nutrienți în dieta poate ajuta la căderea părului.
1. Pește gras
Un studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a constatat că consumul peștelui gras poate ajuta la îngroșarea firului de păr și reduce cantitatea de fire care cad.
Somonul este un exemplu excelent în acest sens, la fel ca macroul, tonul și heringul.
2. Nuci
Grăsimile sănătoase sunt o temă curentă când vine vorba de păr sănătos.
Mona Gohara, profesor clinic asociat de dermatologie la Yale School of Medicine, a declarat pentru Yahoo Life că nucile fac echipă cu grăsimi sănătoase care pot aduce beneficii la nivelul pielii, unghiilor și al părului.
Nucile, migdalele, caju sunt bogate în zinc – cercetările arată că lipsa acestora din alimentație este legată de căderea părului.
3. Ouă
O altă sursă de biotină care stimulează părul sunt ouăle.
Ele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de zinc și seleniu, alți nutrienți sănătoși pentru păr, susține Valerie, citată de The Sun.
4. Fasole
Proteinele sunt esențiale pentru un păr sănătos. Carnea nu este singura sursă în acest sens. Fasolea, năutul, alunele, soia și lintea sunt surse fantastice de keratina, proteina din care sunt compuse firele de păr.
De asemenea, veți primi o doză consistentă de fier în leguminoase și leguminoase.
5. Plante cu frunze
Spanacul, varza si rucola sunt verdețuri cu frunze verzi pline de vitamina A.
Studiile recomandă să luați acest nutrient din alimente și mai puțin din suplimente, deoarece o cantitate prea mare poate avea efectul opus față de cel dorit, provocând căderea părului.
7. Cartofi dulci
Cartoful dulce este o sursă excelentă de vitamina A, deoarece conțin beta-caroten care se transformă în nutrient benefic pentru păr.
8. Avocado
Avocado este bogat în vitamina E, un antioxidant care oferă hrănire părului.
Mai mult, consumând doar un avocado de mărime medie este asigurat aproximativ 28% din necesarul zilnic de vitamina E.
9. Semințe
La fel ca nucile și somonul, semințele sunt pline de acizi grași omega 3 sănătoși pentru păr.
De asemenea, conțin vitamina E, zinc și seleniu.
Nu știi ce semințe să alegi? Încercați semințele de in, semințele de chia, semințele de floarea soarelui și semințele de dovleac și presărați-le pe iaurtul sau terciul de dimineață.
10. Iaurt
Iaurtul este plin de proteine, dar și de nutrienți și probiotice.
Un studiu pe animale publicat în Public Library of Science a constatat că șoarecii cărora li s-a administrat iaurt probiotic timp de 20-24 de săptămâni au avut o blană groasă și strălucitoare în doar câteva zile.
11. Ardei
Potrivit unui studiu, vitamina C poate ajuta la absorbția fierului, așa că poate ajuta persoanele care se confruntă cu căderea părului asociată cu deficiența de fier.
Ardeii dulci și picanți sunt o modalitate excelentă de a obține vitamina C în mod natural.
12. Fructele de pădure
Fructele pot fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a-ți asigura doza de vitamine.
Fructele de pădure – căpșunile, murele, zmeura și afinele – sunt încărcate în vitamina C.
13. Broccoli
S-ar putea să nu fii un mare fan al acestei legume, dar alături de varză și gulii, ajută la obținerea unui păr superb.
Broccoli are vitamina A, vitamina C, acid folic și biotină.