Alimentul banal, adorat de români, care poate conține 50 de substanțe CHIMICE. Președintele InfoCons: „Îi dăm copilului și nici nu bănuim”

Publicat: 23 07. 2024, 10:48
Actualizat: 23 07. 2024, 12:59
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Playground

Sorin Mierlea, președintele InfoCons, a lansat un avertisment șocant cu privire la cantitatea de zahăr și aditivi pe care o putem găsi într-un simplu sandviș.

„Vrem să-i facem un sandviș copilului, și luăm un salam cu 10-11 aditivi, ketchup cu 10-11 aditivi, un muștar cu 7-8 aditivi, o pâine cu 10 aditivi, păi doar în acel sandviș am ajuns la 50 de substanțe chimice din care mai mult de 70% se regăsesc în toate produsele folosite. Ceea ce înseamnă că luăm acea cantitate de 2, 3, 5 ori. Mai luăm după aceea și ceva dulce, mai bem și o băutură carbogazoasă, și ajungem la un mic dejun cocktail de 100 de aditivi la o singură masă,” a explicat Mierlea, în cadrul emisiunii „iThink cu Iusti Fudulu” de la Antena 3 CNN.

Președintele InfoCons a subliniat că etichetele alimentelor indică de obicei cantitățile zilnice recomandate pentru un adult de 30 de ani, nu pentru un copil de șapte ani.

„Asta este valabil pentru un adult de 30 de ani, nu despre un puști de șapte ani,” a declarat șeful ANPC.

Sandviș cu 17 pliculețe de zahăr

Sorin Mierlea a detaliat și problema zahărului ascuns în alimentele pe care le consumăm zilnic.

„În al doilea rând, ne uităm că în pâine este zahăr, în ketchup este zahăr, în muștar este zahăr, în salam este zahăr, și ne dăm seama că într-un sandviș este mai mult zahăr decât într-un pahar de băutură carbogazoasă sau într-o prăjitură, pentru că în prăjitură este posibil ca nici să nu pună zahăr, să pună un substitut de zahăr ca să fie dulce, pentru că poate este mai ieftin. Și ne trezim că la o singură masă, într-un singur sandviș, găsim până la 17 pliculețe de zahăr. Păi dacă te pun să mănânci 17 pliculețe de zahăr acum, nu poți. Și ne trezim că avem copii, la vârste foarte fragede, insulino-dependenți” a mai explicat Sorin Mierlea.

Această dezvăluire alarmantă atrage atenția asupra necesității de a citi etichetele produselor și de a fi conștienți de cantitatea de aditivi și zahăr pe care o consumăm zilnic, mai ales în alimentația copiilor.