Alimentul pe care românii ar trebui să îl consume ZILNIC la micul-dejun. Doctorul Adrian Cupcea: „Este «Mercedesul» complet de macronutrienţi”

Publicat: 09 08. 2024, 08:18
Alimentul pe care românii ar trebui să îl consume zilnic la micul-dejun. Doctorul Adrian Cupcea: „Este «Mercedesul» complet de macronutrienţi”

Dr. Adrian Cupcea atrage atenția asupra importanței unui aliment care ar trebui inclus în micul-dejun al românilor: untul de arahide. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, doctorul a explicat de ce acest aliment este esențial pentru o dietă echilibrată și sănătoasă.

Untul de arahide este «Mercedesul» complet de macronutrienţi”, afirmă dr. Cupcea, subliniind că acesta reprezintă o sursă excelentă de proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați. Compoziția sa nutrițională este deosebită, având 50% grăsimi, dintre care majoritatea sunt grăsimi mononesaturate și polinesaturate, 25% proteine și 20% carbohidrați, inclusiv 6 g de fibre la 100 g. Această combinație asigură o sațietate de durată și un aport energetic echilibrat, esențial pentru funcționarea optimă a creierului și a organismului pe parcursul zilei.

Alimentul pe care românii ar trebui să îl consume zilnic la micul-dejun. Doctorul Adrian Cupcea: „Este «Mercedesul» complet de macronutrienţi”

„E cea mai complexă combinaţie care poate ţine de foame”

Doctorul Cupcea subliniază și faptul că untul de arahide are un spectru de grăsimi mult mai sănătos decât untul obișnuit, fiind o alegere mai bună pentru cei care doresc să își mențină sănătatea cardiovasculară. În plus, untul de arahide este un aliment natural, atunci când este compus doar din arahide, fără adaosuri inutile, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cei care urmăresc o alimentație cât mai curată.

„E cea mai complexă combinaţie care poate ţine de foame. În aceeaşi categorie se numără şi un alt tip de mic dejun care îmi place mie: pâine + ulei de măsline + parmezan + nuci. Iar dacă e bine dozat un astfel de mic dejun, el poate asigura energie şi saţietate pentru întreaga dimineaţă. Iar la dimineţi extrem de obositoare, cum am eu, energia cognitivă e extrem de importantă. Dar şi cea generală, obiectivă. Funcţia primordială a mâncatului e asigurarea de energie, asta cu siguranţă o ştim cu toţii dar o conştientizăm în diferite feluri. Iar acest paragraf de fapt e scris pentru a sublinia un rol foarte frumos al nutriţiei: cel de a fi folosit ca instrument pentru ceva. În general lumea se gândeşte la nutriţie ca instrument de folosit pentru controlul greutăţii, dar ea de fapt e de folosit şi pentru asigurarea energiei mentale şi a stării fizice, pentru asigurarea energiei propriu-zise, a «chefului», a stării de bine”, explică medicul, în postarea de pe Facebook.

Pe lângă untul de arahide, un mic-dejun complet, cum este cel consumat de dr. Cupcea, poate include pâine cu maia, dulceață de casă și o cafea cu lapte. Acest tip de masă nu doar că oferă nutrienții necesari, dar asigură și energie și claritate mentală pe tot parcursul dimineții, spune sursa citată.