Câte E-uri conține masa de Revelion. Noaptea dintre ani este un moment în care ne adunăm cu toții la masă și petrecem clipe minunate alături de familie și prieteni, dar ce știm oare câți aditivi alimentari, câtă sare și cât zahăr consumăm la masa de Revelion?
La 100g de mâncare putem ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare, de 6 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății și 81g de zahăr, de 3 ori mai mult decât recomandarea de 25 de grame de zahăr pe zi a Organizației Mondiale a Sănătății, conform InfoCons.
„Un sos de ketchup, muștar sau maioneză ține ritmul la perfecție cu antreul servit sau felul doi de mâncare. Din când în când îl mai acompaniază și pâinea, dar nu în exces. Este deja o vedetă și vrea să mai iasă din lumina reflectoarelor.
Desertul este adesea împodobit cu ciocolată sau praline de ciocolată, iar untul este îndrăgostit de el! Nu se poate abține să nu îi facă o vizită și, din când în când, își face apariția și margarina, doar pentru a-l saluta.
Înghețata așteaptă liniștită în separeu să fie chemată atunci când se încinge atmosfera.
După atâta mâncare și dans, dacă simțim că ne moleșim apelăm la o băutură energizantă și ne potolim setea cu băuturi răcoritoare tip ceai, sau ne delectam cu bere cu fructe, iar pentru copii, o șampanie cu suc de fructe.
La finalul mese, mulți dintre noi consumăm gumă de mestecat.
Și uite așa ia sfârșit acest bal mascat, de unde plecăm cu toții fericiți, luând la pachet câteva E-uri în plus, sare și zahăr”, scrie InfoCons.
Astfel, putem spune că la masa de Revelion consumăm până la 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare și 81g de zahăr.
Cele mai întâlnite E-uri din alimentele menționate sunt: E 300, E330, E412, E440, E451 și E120.
„Ne-am gândit oare și care este amprenta de carbon asociată celor mai populare preparate de Revelion? De exemplu, dintr-un kilogram de amestec de carne tocată (vită și porc), 200 de grame de orez, 4 cepe, 200 de grame de afumătură, pastă și suc de tomate și bineînțeles, foile de la 2 verze, obținem 50 de sarmale, echivalent a 35,52 kg de emisii de CO2e. Asta înseamnă că, pentru a produce o singură sarma, vom avea o amprentă de carbon de 0,71 kg de 10 ori mai mare decât cea a unei sarmale vegetale, în care carnea unei sarmale este înlocuită cu 25 g de ciuperci.
În cazul salatei Boeuf, diferența principală dintre rețeta clasică și cea vegană constă în cele 700 de grame de rasol de vită, care urcă amprenta de carbon de la 2,16 kg CO2e (a variantei vegane) la 39,8 kg CO2e, adică de 18,5 ori mai mult la rețeta clasică (carnea de vită produce cele mai multe emisii dintre toate tipurile de carne)”, adaugă sursa citată.