Pe lângă o alimentație sănătoasă care să asigure aportul de vitamine atât de necesar corpului, mai ales în perioada sezonului cald, hidratarea reprezintă un alt factor deosebit de important pentru menținerea unui organism sănătos, afirmă medicii nutriționiști.
Indiferent dacă ne petrecm ziua afară, la soare, sau înăuntru, la aer condiționat, specialiștii ne recomandă să bem lichide din 20 în 20 de minute. „Din cauza temperaturilor ridicate, corpul nostru elimină prin transpirație o cantitate importantă de lichide care trebuie neapărat compensată printr-o hidratare corectă. Alături de apă, esențială pentru a reechilibra organismul în zilele de vară, putem adăuga însă și alte tipuri de băuturi cu un rol rehidratant dovedit, în funcție de preferințele fiecăruia dintre noi, de la sucuri naturale, la lapte, de pildă. Conform studiilor, chiar și cei care preferă berea au motive de bucurie, întrucât cercetătorii au concluzionat ca ea poate contribui cu succes la o hidratare corectă, în completarea apei”, spune Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Medicul a realizat un top al lichidelor care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic într-o zi toridă:
Apa, care trebui băută la temperatura camerei. „Corpul uman este alcătuit în proporție de 70% din apă, așa ca nu este de mirare de ce aceasta ocupă întotdeauna primul loc în recomandările medicilor. Lipsa ei este asociată cu senzația de oboseală, de stres și de nerăbdare, poate îngreuna concentrarea și poate reduce nivelul de atenție și de vitalitate. Secretul constă în consumul apei la temperatura camerei, nu rece. Astfel, corpul nostru nu va fi nevoit să consume energie pentru a aduce temperatura apei consumate la temperatura corpului”, punctează medical nutriționist.
Ceaiul cald asigură senzația de răcorire. O ceașcă de ceai reprezintă echivalentul unei căni cu apă plus beneficiile aduse de antioxidanții ceaiului și variația gustului. Printre recomandări se numără ceaiul de mentă ce oferă un efect răcoritor, dar și ceaiul verde, renumit pentru proprietățile lui medicinale. „Tradițiile Arabiei Saudite ne dezvăluie un secret pentru zilele călduroase de vară: contrar așteptărilor, ceaiul consumat cald, chiar fierbinte, favorizează efectul răcoritor. Acest fapt este explicat de încălzirea temperaturii interne a corpului ce „forțează” corpul să transpire, efectul de evaporare a apei de pe piele fiind de fapt cel perceput de noi ca senzație revigorantă”, mai spune dr. Corina Zugravu.
Berea este una dintre cele mai consumate băuturi, mai ales pe timpul verii. Datorită conținutului său redus de alcool, berea poate contribui la hidratarea organismului, în completarea consumului apei. Mai mult, datorită ingredientelor sale naturale, berea este recomandat să fie consumată chiar după susținerea unui efort fizic îndelungat, ea contribuind la recuperarea echilibrului hidric și mineral din organism. Potrivit studiilor internaționale, berea contribuie în aceeași măsură, ca și apa, la refacerea echilibrului organismului după pierderea cauzată de efortul fizic, datorită conținutului său de aminoacizi, minerale, vitamine din grupa B și antioxidanți. Alături de o dietă echilibrată, berea poate fi consumată zilnic de către persoanele sănătoase într-o cantitate moderată, echivalând 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei.
În topul celor mai populare băuturi pe timpul verii se numără sucurile naturale și laptele. Sucurile naturale din fructe care conțin o cantitate mare de apă (pepene roșu, pepene galben, zmeură, căpșune, afine, cireșe, zmeură și piersici) au și un aport important de vitamine, în timp ce laptele conține combinația perfectă între sodiu, proteine și carbohidrați astfel încât menține productivitatea întreaga zi.