Cea mai bună rețetă de BORȘ de pește! Secretul folosit la Mănăstirea Putna

Publicat: 25 04. 2024, 15:52
Actualizat: 25 04. 2024, 15:53
Borș de pește / Sursa foto: Profimedia

Borșul de pește este un preparat foarte apreciat de români și este adesea gătit în perioada postului, atunci când sunt dezlegări la pește.

Mâncarea tradițională este o opțiune perfectă pentru persoanele care, în duminica Floriilor, vor să-și uimească oaspeții.

Borș de pește, rețeta Mănăstirii Putna

Ingrediente:

  • un crap de aprox. 1 kg
  • trei cepe
  • doi morcovi
  • trei roșii mari
  • țelină
  • păstârnac
  • 2-3 lămâi
  • ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui
  • o legătură de leuștean
  • sare și piper

Cum se prepară borșul de pește, la Mănăstirea Putna

„Pentru acest borș, este foarte important să folosim și tacâmurile rămase după filetarea peștelui, pentru că acestea vor da un plus de gust”, a spus părintele Vasile.

Peștele se curăță bine și se filetează. Tacâmurile rămase se pun într-o oală la fiert. Ceapa, morcovii, țelina și păstârnacul se toacă mărunt, apoi se călesc într-o oală cu ulei de măsline. Se adaugă și un praf de sare și se amestecă bine.

După ce legumele încep să se înmoaie, se adaugă apă cât să le acopere.

Într-o altă oală, se pune apă și se aduce la fierbere, apoi se adaugă roșiile.” Roșiile se fierb aproximativ un minut și jumătate, apoi se pun în apă rece, astfel încât coaja să se desprindă ușor”, a explicat părintele, citat de Antena 3.

Peștele curățat se taie în bucăți potrivite și se condimentează cu sare și piper. În oala cu legume se adaugă apa în care au fiert tacâmurile de pește (este important să fie strecurată), apoi se pun și bucățile de pește și se lasă la fiert.

După zece minute, se adaugă roșiile tocate, zeama de lămâie (după gust), puțin ulei de măsline, sare și piper. La final, se adaugă leuștean tocat mărunt.