Prima pagină » Regim Alimentar » Cele mai bune două alimente pe vreme de CANICULĂ, potrivit doctorului Adrian Copcea

Cele mai bune două alimente pe vreme de CANICULĂ, potrivit doctorului Adrian Copcea

Cele mai bune două alimente pe vreme de CANICULĂ, potrivit doctorului Adrian Copcea
Dr. Adrian Copcea / Sursa foto: Facebook

Dr. Adrian Copcea, de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca, a oferit pe pagina sa de Facebook recomandări esențiale pentru a face față caniculei.

Potrivit acestuia, hidratarea și asigurarea electroliților sunt cruciale în perioadele de temperaturi extreme, deoarece deshidratarea poate duce la pierderi de electroliți, scăderea tensiunii arteriale și alte complicații cardiovasculare.

Cele mai bune două alimente pe vreme de caniculă

Pentru a combate efectele caniculei, dr. Copcea recomandă consumul a două alimente esențiale: banana și arahidele sărate.

Banana este ideală datorită conținutului său ridicat de potasiu, un electrolit esențial pentru funcționarea corectă a celulelor și menținerea echilibrului hidro-electrolitic al organismului. În plus, banana furnizează și magneziu, contribuind la prevenirea crampelor musculare și la susținerea funcționării normale a inimii.

Arahidele sărate aduc un aport important de sodiu, un alt electrolit cheie. Sodiul ajută la reținerea apei în corp și previne deshidratarea. În plus, arahidele sunt și o sursă bună de magneziu, completând astfel necesarul de electroliți pe timpul caniculei.

„Cea mai importantă măsură, legată de mecanismele majore, e hidratarea. Nu doar atât ci şi asigurarea electroliţilor. E un bun moment pentru consumul de sare, ale cărui dezavantaje obişnuite pot deveni în acest context avantaje. Sarea permite reținerea apei în corp. Şi ceilalți electroliți e bine să fie compensaţi, e util un aport bun de potasiu, dar şi calciul şi magneziul pot fi utili. Transpus în măsuri simple: o banană şi o mică «doză» de arahide sărate ar «împuşca 3 iepuri» dintr-o lovitură: sodiu, potasiu, magneziu. Versiunea mai academică, mai elegantă poate fi cu produse de-a gata, precum băuturile pentru maratonişti sau sărurile de rehidratare pentru bebeluşi. Dar asta mai mult ca exemplu «didactic»”, explică medicul clujean.

Dr. Adrian Copcea / Sursa foto: Facebook

Dr. Adrian Copcea / Sursa foto: Facebook

Sfaturi pentru persoanele vulnerabile, în perioade caniculare

Dr. Copcea subliniază că, în afară de aceste alimente, este important să consumăm multă apă, preferabil minerală, pentru a ne menține hidratați. De asemenea, o supă, inclusiv o supă de pui, poate aduce o foarte bună hidratare, deși aceasta poate părea contraintuitivă pe vreme caldă.

„Desigur, cei vulnerabili au toate motivele să facă ce e normal de făcut…să evite pe cât posibil să stea în temperaturile extreme, să se hidrateze bine în caz de temperaturi crescute şi, după cum am scris în postare, să consume şi ceva sărat sau o altă versiune echivalentă de minerale.

În cazul diabetului zaharat, pe linie vasculară nu există nicio precauție particulară, se aplică cele generale mai sus menționate”, conchide medicul.

Vă recomandăm să citiți și:

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele