Prima pagină » Regim Alimentar » De ce sunt bune roșiile pentru inimă

De ce sunt bune roșiile pentru inimă

De ce sunt bune roșiile pentru inimă
Roșiile, adjuvant în tratarea bolilor de inimă

Roșiile nu ar trebui să lipsească din dieta persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace. recomandarea vine din partea oamenilor de știință de la Universitatea Cambridge și de la Cambridge University Hospitals NHS Trust.

Experții consideră că o doză zilnică de sos de roșii ar putea îmbunătăți în mod semnificativ funcționarea vaselor sanguine la pacienții cu probleme de inimă, notează Agerpres.

Participanții la studiu au luat câte o pastilă cu un supliment numit „Ateronon”, care conține șapte miligrame de „licopen”, substanța care dă culoarea roșie tomatelor.

Acest ingredient este de zece ori mai puternic decât vitamina E, iar studii anterioare au dovedit că este mai eficient dacă se consumă sub formă de „ketchup” (nr. sos de roșii) sau cu ulei de măsline.

Există evidențe științifice ale faptului că o dietă de tip mediteranean, bogată în roșii dar și în alte legume, fructe și ulei de măsline, este benefică pentru sănătate.

Pentru realizarea acestui studiu, oamenii de știință de la Cambridge Theranostics (CTL) au elaborat propria „pastilă de roșii”.

Pentru a verifica efectele, o echipă de la Universitatea Cambridge a recrutat 36 de voluntari cu boli coronariene, cărora li s-a administrat o pilulă pe zi — fie pastila de roșii, fie placebo.

Evaluând rezultatele experimentului, cercetătorii au constatat o îmbunătățire semnificativă a fluxului sanguin al antebrațului în cazul persoanelor care primiseră pastila de roșii, în comparație cu acelea care primiseră placebo.

Totuși, oamenii de știință de la Universitatea Cambridge și de la fundația Cambridge University Hospitals NHS Trust au apreciat că sunt necesare mai multe studii în acest sens.