Prima pagină » Regim Alimentar » Dieta lui Ștefan Cel Mare | Ce mânca renumitul domnitor în urmă cu 550 de ani

Dieta lui Ștefan Cel Mare | Ce mânca renumitul domnitor în urmă cu 550 de ani

Dieta lui Ștefan Cel Mare | Ce mânca renumitul domnitor în urmă cu 550 de ani

Într-o perioadă în care ispitele culinare nu foarte sănătoase sunt la tot pasul, este bine să ne întoarcem la alimentația de bază, spun adesea nutriționiștii. La fibre, la grăsimi sănătoase și la acele preparate care ne fac mai sănătoși și mai tonici.

Dacă acum hrana este de multe ori procesată sau gătită nesănătos, ce se întâmpla acum 550 de ani, pe vremea lui Ștefan cel Mare?

Ei bine, în urmă cu aproximativ 500-600 de ani, oamenii se ocupau cu zootehnia, așa că nu e de mirare că din alimentația lor făceau parte, adesea, lactatele și carnea, notează în cartea sa, „Alimentația poporului român, medicul Ion Claudian, potrivit Kanal D.

Dieta zilnică era completată cu turte coapte din mei. Aceste turte „jucau un rol de căpetenie în alimentaţia masei mari a populaţiei”. Carnea de porc, şi rar de oaie, capră sau vită mare, „hrană ocazională, excepţională, sau un aliment de conservă pentru iarnă (slănină, pastramă)”.

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopshi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, afirmă că vechile soiuri de grâu şi mei de acum câteva secole erau cu mult mai hrănitoare decât cele care există astăzi pe piață.

„Ştefan cel Mare nu era mămăligar. Pe vremea lui nu se mânca porumb şi cartofi. Mâncarea era bazată în special pe mei. Toate erau preparate natural, nu erau industrializate ca acum, iar compoziţia cărnii şi a laptelui era apropiată de starea naturală”, a spus medicul, citat de sursa menționată.

Astfel, untul de primăvară pe care îl preparau păstorii din zonele subalpine „era medicament, pentru că vegetaţia pe care o mâncau oile era alcătuită, în mare parte, din plante medicinale”, a adăugat sursa citată.

Șefan cel Mare a fost domn al Moldovei între 1457 și 1504. A avut o domnie de aproape 50 de ani, care a fost depășită în toată istoria României, doar de Carol I. Era fiu lui Bogdan al II-lea Vodă și se impune la domnia Moldovei după ce îl înfrânge pe ucigașul tatălui său, Petru Aron.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele