Medicii nutriționiști spun că există o serie de alimente esențiale pentru buna funcționare a organismului, dar care afectează buna funcționare a rinichilor sau care agravează anumite boli renale.
â— Sardinele reprezintă o sursă prețioasă de acizi grași Omega 3 și 6 care ajută la menținerea sănătății arterelor și a pielii. Acest pește este contraindicat persoanelor care suferă de gută, deoarece sardinele pot declanșa o criză de rinichi deoarece crește nivel și așa mare de acid uric în sânge. De asemenea, persoanele diagnosticate cu gută trebuie să evite să mănânce anșoa, scoici, ton, hering și carnea de gâscă și rață.
â— Spanacul conține betacaroten, nutrient care ajută la creșterea sistemului imunitar . Acesta mai conține și potasiu, mineral esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos, a funcției cardiace și asistemului muscular. Cu toate astea, persoanele care au disfuncții renale trebuie să evite spanacul deoarece predispune la formarea nisipului la rinichi. La aceași categorie intră și bananele, roșiile, dovleacul, prunele, portocalele, varza, ciupercile și cartofii.
â— Ficatul este principalul furnizor al vitaminei B12, nutrient ce are rolul de a combate anemia. Dar, pesticidele și antibioticele cu care a fost tratat animalul se stochează în ficat. Din cauza această crește riscul apariției infecțiilor sau a cancerului renal.
â— Fulgii de ovăz furnizează organismului proteine, fier, seleniu și fibre. Nutriționiști recomandă să mâncăm cu precauție acest aliment, deoarece riscăm să ne afectăm sănătatea rinichilor. Medicii recomandă ca zilnic să nu se depășească jumătate de cană de fulgi de ovăz. La același capitol intră și germenii de grâu, tărâțe și lintea.
â— Brânza slabă favorizează apariția pietrelor la rinichi, deoarece calciul din acest aliment predispune la formarea în organism a oxalaților. Alte surse de oxalați de calciu: zmeura, morcovii, coicolata, carnea de miel și ceaiul megru.